Skocz do zawartości

Wał dogniatajacy pokos-zrób to sam

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam.

Posiadam prasę Fort Carraro Maxi Cut 1600, stalokomorowa, walcowo-łancuchowa. Generalnie prasa spisuje się w miarę dobrze. 

Występuje jednak pewien problem. Prasa kiepsko pobiera materiał. Szczególnie słomę. Materiał zatrzymuje się na końcu podbieraka, przed motorem.

Rozebralem podbierak w drobny mak. Tulejki które były na rurach trzymających pazury powylatywaly   z tych kołnierz. Cześć pazurów do wymiany. Do tego część tych rur lekko pokrzywiona, co pewnie było powodem tego że tulejki wypadły.

Zawiozlem do tokarza, ma sobie z tym poradzić. 

Zastanawiam się nad jeszcze jednym rozwiązaniem. Zamontowaniem walka dogniatajacego pokos. I tutaj moje pytanie. W czym taki wałek pomoże? 

Mam stary wał z piastami od polskiej prasy rolujacej. Myślałem żeby to zamontować i zrobić jakąś płynną regulacje. Jedyny minus że jest gładki i dosyć ciężki. 

Macie jakieś pomysły jak zamontować taki wał i czy cos pomoże w ogóle? 

Bardzo miłe widziane wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Części od sipmy nie pasują. Pazury oraz listwy zamawiałem na e-skladnica od prasy fort/morra. Właściwie jedyne miejsce gdzie znalazłem te części.

Sipma ma większą rrozstawpazurów-75mm. U mnie jest 64. 

A ktoś mi wytłumaczy zasadę działania tego wału dogniatajacego? 

Jak kolega mi robił przyczepa pottinger trawę, to wal występuje razem z blachą i pracują razem. Właściwie nie widać materiału między podbierakiem A nożami.

On jeździ pewnie ponad 10km/h z prasą czy przyczepa A ja mam 4 :(

Opublikowano

Ciekawie to wygląda. Wymaga trochę pracy jak widać. U mnie grzebień ma ustawiana wysokość i czasem się pod nim zapycha. 

Myślicie że taki wał wpłynie na szybkość pracy i to, że materiał nie będzie się blokowal? 

Wal odpowiada za wyrównywanie pokosu i regulowanie wysokość i grzebienia?

Opublikowano

Taki wałek sprawia że materiał jest bardziej równomiernie pobierany. Ja na Twoim miejscu bym najpierw zobaczył jak będzie się zachowywała po remoncie podbieracza i wtedy ewentualnie dorobił wałek.

• Thanks 1
Opublikowano

Poczytałem właśnie komentarze pod tym filmikiem. 

Też mnie ciekawi jak będzie po remoncie ale jeśli nie pomoże za wiele to już będą prawie żniwa. Prasowanie 25ha będzie nieco irytujące jeśli nic się nie poprawi. 

Jest tak napisane że zapobiega to również zatrzymywaniu się beli ale u mnie się to prawie nie dzieję. 

Na wydajność chyba nie ma to zbyt dużego znaczenia? 

Opublikowano

Wał taki pomaga nieco w przypadku nierównych pokosów, ponieważ troszkę go rozsunie przy wjeździe. Dodatkowo przyciska materiał do pobieracza co według mnie powoduje razem z blachą, że materiał nabiera większego pędu ponieważ nie ucieka do góry i dynamiczniej jest podawany do rotora. W przypadku starej prasy bez wału słoma była bardziej bezwładna i była mniej równo podawana. Także według mnie w Twoim przypadku mogłoby pomóc. Może ktoś jeszcze potwierdzi moje spostrzeżenia.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Czyli wał będę musiał jakiś wymyślić bo ten co mam od prasy jest dosyć ciężki i raczej nie będzie się nadawał. 

Muszę poszukać kogoś kto mi coś takiego zrobi. 

Dziękuję za wasze opinie 

Opublikowano

Odświeżam

Remont powoli się kończy, ale wydaje mi się że nie zmieniło to zbyć wiele w ułożeniu pazurów względem podbieraka. Wydaje mi się że nie przyniesie to jakiegoś przełomu :(

Opublikowano

Końcówki palców w podbieraczu już się odgięły. Powinny być delikatnie nagięte w stronę transportowanego materiału. Lepiej wciąga i tak nie wypycha na boki wtedy.

Opublikowano

Nie wiem czy kolega mnie dobrze zrozumiał. Chodzi o końcówkę każdego palca, czy też pazura jak to kolega nazwał.  Powinna być one zagięta na końcu, tak ok 2-3 cm. Moim zdaniem na to bardzo duży wpływ na równomierne wciąganie materiału. 

Opublikowano

No rozumiem, tylko fabryczne pazury tak nie miały i te co dokupilem też nie mają więc nic już z tym nie zrobię. Sam nie jestem w stanie tego tak podgiac

Opublikowano

Po ustawieniu palców gdy już się chowają między osłonami widać że musi być zagięcie bo inaczej materiał będzie ślizgał się po palcu i stał przed rotorem.. Może ktoś wcześniej założył złe? Na pewno kupiłeś palce do tego modelu prasy?

Na środkowym zdjęciu jest widoczne to zagięcie. 

https://www.e-skladnica.pl/pl/p/PALEC-PODBIERACZA-165-6560-MORRA-FORT/34598

Jeżeli chcesz się pobawić to można podłożyć np pieniek jakiś i puknąć każdy młotkiem. Ewentualnie jakąś ''formę '' zrobić żeby każdy był równo odgięty.

Nie zastanawiaj się nad wałkiem dogniatającym bo to wina palcy wciągających. Sam to przerabiałem u siebie.

• Thanks 1
Opublikowano

Dokładnie te palce z tej aukcji kupowałem. Właściwie jest to praktycznie jedyna strona na której je znalazłem. Delikatnie są podgiete  ale nie jest to jakoś bardzo widoczne. Czekam do żniw i zobaczę co się będzie działo 

Wałek też będę chciał zrobić, bo poczytałem trochę na ten temat i wszyscy twierdzą że ma to znaczny wpływ na wydajność, a prasa nie jest jakiś bardzo wydajna. W słomie około 4km/h