Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Uszczelki przy filtrach? Jakies pekniecie? Ramka dobrze dopycha filtry? Moze filtr ktorys jest przerwany. Ogolnie nic nie powinno do kabiny zassac kurzu. 

Na początku nie czyściłem tych filtrow to byly tak zawalone, ze praktycznie nie dmuchal ten wentylator a kurzu nadal 0 w kabinie

Opublikowano

Claas dominator 98 silnik mercedesa. Parę razy z okolic silnika pojawiały się dziwne metaliczne dźwięki, trochę podobne do uderzania wentylatora  alternatora w jakąś blachę, tylko jakby dużo głośniej. Myślałem, że może stuka na panewkach, bo dźwięk jest bardzo podobny do tego jaki był po zatarciu silnika na korbowodach. Dźwięk wydobywa się z właśnie z okolic alternatora/pompy wody. Zauważyłem zerwany jeden pasek, a drugi luźny i wyszczerbany... Silnik rok wcześniej przeszedł kapitalny remont z powodu zatarcia. Po zdjęciu pasków alternator, wentylator i pompa wody ruszają nie mają luzów i się nie zacinają. Pierwszy raz jak pojawił się ten dżwięk silnik został zgaszony i po ponownym odpaleniu silnik chodził normalnie przez resztę żniw. Pare tygodni temu jak przepalałem silnik to znowu pojawił się ten bardzo nie przyjemny dźwięk. Szukając przyczyny, zdejmujac pasek pomy hydraulicznej oraz pasek alternatora pomimo parukrotnego odpalania dźwięk nie znikł, po czym po założeniu pasków i odpaleniu cisza. Silnik był już pare razy odpalany, ale pracuje normalne. Mieliście może taki przypadek?

Opublikowano (edytowane)

Dobrze sprawdziłeś śruby trzymające alternator? U mnie miałem w ostatnie żniwa przypadek że właśnie śruba się zluzowała (po tym jak wymieniłem paski) i ocierała o wentylator alternatora o ile dobrze pamiętam.

ps. teraz dopiero doczytałem że zdejmowałeś też paski na alternatorze a i tak stukało...

Edytowane przez maroko
Opublikowano

My tu możemy jedynie zgadywać , najlepiej byłoby gdyby stukało ciągle  wtedy byś znalazł coś 

Skoro paski były zdjęte i stukało to może resztki z tego pękniętego paska nawineły się na koło pasowe silnika i o coś stuka 🤔

Opublikowano

silnik 170 KM, OM 352A, ale końcówka serii, dlatego jak twierdziła firma remontująca silnik, dużo części było z OM 366A. Srawdzę czy resztki paska się gdzieś nie nawineły. Najgorzej jak w trakcie żniw wyjdzie, ale co zrobić, przecież nie będę go zapalał i gasił kilka razy dziennie.

Opublikowano

Nie do zabicie ale bez oleju to cudów nie ma :)

@sylwek 23111 udało się coś z tym zrobić?

Mam pytanie. Opuszcza mi się samoczynnie heder. To pewnie wina rozdzielacza. Coś mi się kojarzy że można zwiększyć ciśnienie jakąś śrubą na rozdzielaczu. Czy to ta śruba od dołu? Trzeba ją dokręcić? Jeżeli tak to o ile obrotów?

Opublikowano
Dnia 2.06.2022 o 20:34, kamil800 napisał:

Opuszcza ci heder a ty chcesz zwiekszyc cisnienie? 

Faktycznie ... nie ma to większego sensu :) Czyli trzeba znaleźć która sekcja jest odpowiedzialna za podnoszenie i opuszczanie i wymienić oringi ?

Drug sprawa.

Kupiłem dziś w końcu nowe koła do niego. Ale są inne felgi. Koła ponoć od sieczkarni do kukurydzy i tak było zrobione żeby w rządki pasowało. U mnie felgi są takie jak na pierwszym zdjęciu więc można by tylko jedną przełożyć i już. Ale może warto dokupić lub wymienić gdzieś i założyć takie jak na drugim zdjęciu?  Były by nieco szerzej rozstawione wtedy.

Zdjęcia są robione od zewnętrznej części obu kół. Różnica jest ok 9 cm tzn. jak przyłożymy deskę do obręczy  to na pierwszym jest 10 cm do felgi a na drugim 19 cm. 

Te opony są ok 4 cm węższe od tych które teraz mam założone ( Alliance) czyli by tylko 5 cm były szerzej niż te co teraz są i może by nawet o drabinkę nie wadziła.

Co sądzicie?

079.jpg

078.jpg

Opublikowano

Cześć, zakupiłem niedawno dominatora 88sl. Kilka tematów ma to ogarnięcia. Brakuje mi czujnika otwarcia rury wysypu, czujników przy sieczkarni, kątownika który steruje czujnikiem odciążenia hederu. Prosiłbym o zdjęcia powyższych elementów i ewentualnie zwymiarowanie kątownika bo z katalogu części nie mogę tego rozkminić.

Kombajn jest z silnikiem Perkins 1006.6t czy ktoś z was może próbował wymieniać uszczelkę miski olejowej bez wyjmowania silnika z kombajnu?

Opublikowano

Do kukurydzy za klepiskim zmieniałem grzebień na blachę i tak się zastanawiam czy zakładać  ten grzebien druciany czy zostawić ta blachę na zboża ktoś podpowie czy to przerabiał