Skocz do zawartości

Zakup ziemi a dzierżawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprzedający poświadczył nieprawdę i tyle.... Dzierżawa ustna jest ważna i jest ustawowy okres  na jej wypowiedzenie i radzę nabywcy się zastosować bo prawo jest po stronie dzierżawcy i tyle... Nawet jeśli to było na gebe... 

Opublikowano

Brayan  jak Ty kupował to ja nie wiem, ale głupka z siebie nie rób, że nie widziałeś co kupowałeś, chciałeś na sąsiedzie się wzbogacić albo chociaż pojeść sobie truskawek,a tu POLICJA!!!!, wg mnie sprzedający, użytkownik i Ty wiedzieliście o stanie jaki jest

Opublikowano

Sytuacja z wiosny panowie .Sasiad obsiewał 60 arową działke ponad 20 lat u pana X .Umowe mieli na tzw gębe .Pan X sprzedał dzialke na wiose (sprzedawał ją z 20 lat) Na dzialce zostala na jesień posiana pszenica opryskana a na wiosne rozsiany nawóz .Nowy wlasciciel zniszczył tą pszenice a teren został zniwelowany utwardzony itp .Nie znam szczeg. czy pokrył koszty za to zboże czy nie ale uprawa została zniszczona .

Opublikowano
4 godziny temu, ogarek napisał:

Sprzedający poświadczył nieprawdę i tyle.... Dzierżawa ustna jest ważna i jest ustawowy okres  na jej wypowiedzenie i radzę nabywcy się zastosować bo prawo jest po stronie dzierżawcy i tyle... Nawet jeśli to było na gebe... 

Ktoś w temacie wreszcie. Dzierżawiłem na gębę pewną działkę od kilku lat, wiosną została sprzedana, ani stary ani nowy właściciel nic o tym fakcie mi nie powiedział. Prawo mówi, że umowa ustna na okres dłuższy niż rok jest traktowana jako umowa na czas nieokreślony, a taka ma okres wypowiedzenia na rok na przód na koniec roku dzierżawnego. Czy jeśli w dniu dzisiejszym ktoś powiedziałby, że dzierżawa zostaje rozwiązana to okres wypowiedzenia biegnie do 14.06 2021 czy do końca 2021 roku?

Opublikowano

mylisz się ...można postawić świadków itp. 

a takie poświadczanie nie prawdy u notariusza to  bywa bolesne jak trafi na upierdliwego nabywce 

Opublikowano

Każda temat i każda sprawa są inne i dlatego nie powinno się ich porównywać . 
Prawnicy obalają akty notarialne oraz testamenty wiec umowa na gębę ma się do tego nijak .  Upierdliwy może być też sprzedawca oraz dzierżawca , temat rzeka 

Opublikowano

A mam pytanie z innej beczki. Czy jako dzierzawca moge na dzialke ktora dzierzawie brac zwrot akcyzy z gminy? dzierzawa podpisana u notariusza bylem z nia w gminie zeby zglosic zeby podatek na mnie przychodzil to powiedzieli ze oni tylko przyjmuja dzierzawy gdy ktos przechodzi na emeryture i ma zaswiadczenie z KRUS

Opublikowano

Składasz wniosek z numerami działek i pwierzchniami. Rozumiem, że skoro masz umowę notarialną to bierzesz dopłaty.  Ja składam na wszystkie działki na które, biorę dopłaty, nawet na te które mam umowę ustną. 

Opublikowano
Dnia 15.06.2020 o 11:13, Andrz_ napisał:

Każda temat i każda sprawa są inne i dlatego nie powinno się ich porównywać . 
Prawnicy obalają akty notarialne oraz testamenty wiec umowa na gębę ma się do tego nijak .  Upierdliwy może być też sprzedawca oraz dzierżawca , temat rzeka 

Za poświadczenie nieprawdy i zatajenie zobowiązania dzierzawy jak najbardziej można obalić akt notarialny... Wiec nie pitol bo w tym kraju umowa jest wiążącą i należy jej przestrzegać.... 

Opublikowano
11 godzin temu, mds212 napisał:

Ale jak mi maja ja wliczyc do limitu? Mam isc i im powiedziec?

Żeby Ci wliczali automatycznie do limitu to musisz mieć zgłoszoną dzierżawę w starostwie w geodezji. U mnie w Gminie piszę oświadczenie od kogo z imienia i nazwiska dzierżawię konkretną ilość hektarów, umowy i ustne i pisemne, dla nich bez znaczenia.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ogarek napisał:

Za poświadczenie nieprawdy i zatajenie zobowiązania dzierzawy jak najbardziej można obalić akt notarialny... Wiec nie pitol bo w tym kraju umowa jest wiążącą i należy jej przestrzegać.... 

Albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo odreagowywujesz  swoje flustracje , jak to drugie to  pomyliły Ci się adresy 

Edytowane przez Andrz_
Opublikowano (edytowane)

Flustracje to mają głupcy co polskiego prawa nie znają... 😋 Umowy i zobowiązania należy szanować   i tyle...

Edytowane przez ogarek