Skocz do zawartości

Władek nagle nie wkręca się w obroty, traci moc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie i Panowie.

Mój Władek mając lekką emeryturę u mnie (8 mtg rocznie) dzisiaj nagle zasłabł.

Mam go 2 lata. Pomijając że nie dbany wcześniej u mnie miał luzik. 

Robiłem malowanie zwolnic i d*py w tym roku. 

Dzisiaj po zimowym przestoju chciałem skosić 0,3 h łączki i nagle okazało się że brakuje mocy, 

Objawia się to tym że po odpaleniu chodzi ładnie, wkręca się w obroty...po chwili depczesz pedał gazu w podłogę a tu brak reakcji ma chęć zgasnąć. 

Stało się to nagle. W kwietniu i maju był jeżdżony bo robiłem kosiarkę i musiałem ją przestawiać i tak dalej. 

Olej w pompie regularnie wymieniany. Ciśnienie oleju 3,5 mniej więcej. Żadne problemy z mocą i paleniem wcześniej nie występowały.

Jako doświadczeni użytkownicy macie pomysły w jakim kierunku iść? 

Opublikowano

@temprawg  spróbuj pojeździć codziennie nawet "na pusto" zobaczysz czy ten efekt będzie występował. Następnie zostaw go na tydzień, czy więcej w spokoju i znów go uruchom. Zobaczysz czy to się dzieje tylko gdy ma przestój, czy również jak chodzi codziennie.

Opublikowano
15 godzin temu, damianos95 napisał:

Filtry paliwowe i uklad dolotowy 

Zgadzam sie z kolegą. Układ zasilania paliwem do przeglądu zaczynając od kranika w zbiorniku, przewody i filtry. Pozdrawiam

Opublikowano
17 minut temu, PRIMO napisał:

@karbex kranik we władku 🤔 ciekawe gdzie on jest?🤨

Hej kolego primo, nie miałem nigdy t25 - jeżdze mtz-tem i nawet nie wiedziałem że w oryginale kranika nie ma choć niektórzy przerabjają że jest. Mniejsza o to - instalacja paliwa do przeglądu, ale dzieki za uwage

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak mój władek kranik ma. 

Filtry wymienione układ wyczyszczony włącznie z płukabiem zbiornika. 

Wstępna diagnoza padła na układ paliwowy. Pompując pompką ręczną lub gdy występuje problem gaśnięcia tworzy się ciśnienie że nie można ręcznej pompki wcisnąć. 

Aby zjechać z sadu finalnie odkręciłem filtry, wywaliłem uszczelki na kielichach i złożyłem bez nich. Fak rzygał paliwem z nich ale udało sie sprowadzić do garażu. 

We wtorek będe miał czas to do niego wrócę ale sądzę że w filtrach jest prawdopodobnie problem.

Opublikowano

filtr paliwa, albo łapie lewe powietrze na tym kielichu (jeżeli masz dwa w kształcie flachy) tam jest taka uszczelka pod nakrętką, dopasuj i utnij z wężyka podajże 8 i pod nakrętkę i zakręć nigdzie tej uszczelki nie znajdziesz.

Opublikowano
1 godzinę temu, temprawg napisał:

Tak mój władek kranik ma. 

Filtry wymienione układ wyczyszczony włącznie z płukabiem zbiornika. 

Wstępna diagnoza padła na układ paliwowy. Pompując pompką ręczną lub gdy występuje problem gaśnięcia tworzy się ciśnienie że nie można ręcznej pompki wcisnąć. 

Aby zjechać z sadu finalnie odkręciłem filtry, wywaliłem uszczelki na kielichach i złożyłem bez nich. Fak rzygał paliwem z nich ale udało sie sprowadzić do garażu. 

We wtorek będe miał czas to do niego wrócę ale sądzę że w filtrach jest prawdopodobnie problem.

Filtry paliwa wymieniałeś przed koszeniem łąki, czy po ?

Opublikowano

Jesli chodzi o uszczelki to sa dostepne od ręki. 

Filtry wymieniałem po powstaniu problemu.

Ogólnie wygląda jak by coś w kanałach tych filtrów coś się stało. 

Opublikowano

@adamek1942

http://mtz.pl/t25-ltz-t40/24992-komplet-wkladow-filtra-paliwa-t25-t-25-wladimirec-----501117030.html

@temprawg problem z  nowymi filtrami był tu już opisywany. Odnośnie zapowietrzania. U mnie jak postoi kilka dni, to odpali ale po chwili musi przepchać powietrze i później działa normalnie. Jeżeli chodzi codziennie to tego efektu nie ma. Przy  remoncie silnika był wyczyszczony układ paliwowy ale pompa wtryskowa nie ruszana od nowości. Póki działa nic z tym nie będę robił.

Opublikowano

Dobra Panie i Panowie. Ręce opadają. 

Po dzisiejszym popołudniu mogę stwierdzić że:

- problem polega na zaniku paliwa do wtrysków

- gdy ten problem powstaje pompką ręczną nie da się pompować, staje dęba twarda jak nie wiem co. 

- po analizie wychodzi mi że problem umiejscowił się w filtrach (ale dodam że przed wymianą filtrów problem wystąpił, filtry wymienione problem nie ustąpił)

- jak odpali chodzi jak marzenie, ze 100 metrów przejedzie i wychodzi że nie dostaje paliwa, pompka nie da się ruszyć

Jak ktoś ma jakiś pomysł to jestem otwarty.

Jutro drastyczny test pominięcia filtrów.

Pytanie do bardziej obeznanych.....czy w obudowie gdzie się przykręca kielichy filtrów są jakieś zaworki zwrotne czy coś takiego? Ponieważ z całokształtu wychodzi jak by coś w tym miejscu się zacinało i nie puszczało paliwa na pompę wtryskową i na przewód idący do przelewów.

Opublikowano

Na początek wyjmij jeden filtr paliwa, ten od strony kabiny, bez niego odpowietrz i próbuj. Jeżeli będzie tak samo jak wcześniej,wyjmij drugi.

Opublikowano

Wyjmij filtry i jedź kup inne a te weź na wzór,ja ostatnio też tak miałem i wada była w filtrach bo za duże były te gumy uszczelniające i zatykało kanały w podstawach filtra.

Opublikowano

Witajcie. Wygląda jak by właśnie te gumy na filtrach były problemem. Zatykały przepływ paliwa. 

Na razie wstawiłem mniejsze i teraz czas na testy które na chwilę obecną wyglądają dobrze.