Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie, mianowicie chodzi mi o wyrywanie świerku 50cm obwód jakim biegiem wyrywać czy na blokadzie? 

Ciągnikiem jeżdżę od roku wiec nie maiłem okazji wyrywać i nie wiem jak.

Edytowane przez Rolnik11234
Opublikowano

jak to normalne zdrowe drzewo i chcesz to wyrywać c 360 to musi byc lina czołgowa, blokady nie włączaj, bo lina trzasnie, za duża moc.

A tak serio to wątpię że to wyrwiesz c360.

Opublikowano (edytowane)

Mokro jest to wyrwie . Dość wysoko , długa lina . Bieg polowy , blokada i poooooszło .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

EE średnica pnia według obwodu to ok 16 cm to na 2 biegu możesz spokojnie próbować Możesz nawet troche poszarpać jakby nie chciał wyjść, tylko tak z rozsądkiem żeby skrzyni nie rozwalić

Opublikowano
52 minuty temu, Rolnik11234 napisał:

Witam mam pytanie, mianowicie chodzi mi o wyrywanie świerku 50cm obwód jakim biegiem wyrywać czy na blokadzie? 

Ciągnikiem jeżdżę od roku wiec nie maiłem okazji wyrywać i nie wiem jak.

Następnego posta napiszesz pewnie jak do stodoły wjeżdżać, czy tyłem czy przodem...

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Minkes napisał:

Następnego posta napiszesz pewnie jak do stodoły wjeżdżać, czy tyłem czy przodem...

No kurde nie wiem jak wyrywać a nie chce czegoś rozwalić albo na siłe więc wolałem sie spytać 

Opublikowano (edytowane)

Drzewo musisz wyrwać na siłę. Jak Cię ciągnik nie nakryje albo go nie zakopiesz to jest szansa że uda się wyrwać. W szejsiątce za bardzo nie ma co urwać gdyż moc na to nie pozwala...

Poproś ewentualnie starszego sąsiada żeby wsiadł i Ci wyrwał.

Edytowane przez Minkes
Opublikowano

Byś tylko linę miał odpowiednio długą, bo głupio by było forumowiczom czytać potem o rolniku którego świerk rozłupał, a takie wpadki się przytrafiały nawet starym wygom. 

Opublikowano
9 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Byś tylko linę miał odpowiednio długą, bo głupio by było forumowiczom czytać potem o rolniku którego świerk rozłupał, a takie wpadki się przytrafiały nawet starym wygom. 

Ale tam został pień jakies 1m

Opublikowano

To co innego. Próbuj, Metoda prób i błędów to najlepsza nauka ;) 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Minkes napisał:

Jak Cię ciągnik nie nakryje

Co masz na myśli? U nas krąży opowieść, że facetowi się traktor przewinął podczas wyrywanie drzewa, ale jak dla mnie to była jakaś legenda miejska(albo raczej wiejska)

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano (edytowane)

Ja bym zaczepił teściową , jest szansa że lina  strzeli a jak nie to może drzewko dosięgnie kochaną mamusię  🤣🤣

Edytowane przez Andrz_
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Co masz na myśli? U nas krąży opowieść, że facetowi się traktor przewiną podczas wyrywanie drzewa, ale jak dla mnie to była jakaś legenda miejska(albo raczej wiejska)

Ciągnik potrafi się przewinąć do tyłu, jeszcze jak nie ma kabiny i traktorzysta nie zdąży uciec to katastrofa gwarantowana. Nie jednego już zadusiło.

Opublikowano

Jak jest zaczepiony wysoko to może i się przewinąć ale w 360 to mało prawdopodobne zbo zaczep jest na wysokości troszke ponad osiami to może go poderwać do góry ale przewinąć raczej nie.