MichałP Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Witam że względu na to że dostałem od ojca gospodarstwo 18ha ziemi ornej moje pytanie brzmi ile bym musiał mieć tej ziemi by hodować około 72 szt bydła mięsnego moje plany są takie żeby sprzedać około 3 było w miesiącu mam również możliwość wzięcia około 15ha ziemi i 4 ha łąki ?
przemekuliski Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 bez sensu 3 w miesiącu, tu ceny nie zrobisz. lepiej co pół roku a 15-20. wszystko zależy jaką to ziemia i co posiejesz 1
MichałP Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Klasa 4-5 myślę że kukurydza wysłodki i liście z buraków
przemekuliski Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 ale coś zboża też by pasowało na slome czy pszenica lub pszenżyto
MichałP Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Chcę przerobić na ruszta aktualnie miejsca jest może na 40 byków
leszek1000 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Masz dobry pomysł. Sukcesów w hodowli i szerokiej drogi 😀 2
Pitraszek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Z tymi dOdatkowymi moze by starczylo. Najwydajniejsza jest kuku i mozna jeszcze zyto w jednym roku. Poplonami tez mozna paszy zgromadzić, najwazniejsze zeby padalo. Jak nie masz doswiadczenia to lepiej zaczac od kilku sztuk. To nie takie proste ze sie kupi cielaka i juz mozna chowac. Mozesz kupic cielaki i od jednego chorego reszta zlapie jakas chorobe typu pluca... Duzo ludzi co hodowali lata rezygnuje. Jest slabiutkA oplacalnosc.
MichałP Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Póki co nie widzę innej alternatywy by hodować coś innego, może zacznę od 30 i zobaczę co się z tego ukula Grunt żeby mieć wypłatę co miesiąc 1
przemekuliski Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 kilka lat temu wystarczyło kupić SM kilkudniowego za 1000 i po 18 miesiącach miały 900 kg i cena była dobra i sporo zostawało. dziś kupią w tej cenie co kiedyś SM Limuzyny i inne typowo mięsne które już tak nie rosną więc i dłużej trzeba karmić albo mniejszego sprzedac, a kosztują dziś one 2000 w gore
Sylwekx25 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 MichałP napisał: Póki co nie widzę innej alternatywy by hodować coś innego, może zacznę od 30 i zobaczę co się z tego ukula Grunt żeby mieć wypłatę co miesiąc Zgłębij temat hodowli drobiu , kaczki lub gęsi , napewno szybszy zysk niż na bykach. Bo gdy nakupisz cieląt to licz się z tym ,że kasę za nie weźmiesz za około dwa lata. 😉
mkkk Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 poczytaj na AF dużo o hodowli. łatwo jest w teorii.
Rekomendowane odpowiedzi
Cena bydła
Byki