kamcioxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 witam posiadam clasa arina 640 i mam taki problem z hamulcami ze jak wcisnę hamulec w ciagniku to wtedy powietrze z tyłu leci a jak nie naciskam to wtedy nie leci i w ten sposób przyczepa zaciąga hamulce odwrotnie dodam ze traktor jest sprowadzany z angli da sie jakos to zmienic ?
Dawid1146 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Pytanie ile masz złączek? Jeśli czerwona i żółta to układ 2 obwodowy i wtedy w czerwonej masz ciśnienie cały czas a w żółtej wtedy kiedy naciskasz hamulec lub zaciągniesz ręczny. W przypadku kiedy masz dodatkowy układ do przyczep 1 obwodowych to ta dodatkowa złączka działa wałsnie tak jak chcesz. A w ogóle jaki masz układ w przyczepie 1 czy 2 obwodowy?
kamcioxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Wlasnie mam tak jak mowisz ze w jednym mam powietrze caly czas a w 2 jak nacisne hamulec i ręczny . Można jakoś to przerobić?
Dawid1146 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 A w przyczepie masz 1 wąż? jak np. w c360?
kamcioxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Tak zwykła przyczepa z jednym wężem z butla
Dawid1146 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 No to jeśli jest tak jak mówisz temat jest stosunkowo prosty musisz dołożyć układ pneumatyki 1 obwodowej. Wtedy będziesz miał trzecie wyjście z ciągnika, które będzie działać odwrotnie w stosunku do żółtego złącze jakie aktualnie masz z tego co piszesz. Jeśli zaciągniesz ręczy wtedy tam nie będzie powietrza. Potrzebujesz taki zawór kilka złączek trójników żeby wpiąć się w układ.
kamcioxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 A możesz mi jeszcze powiedzieć w ktore miejsce to muszę się wpiac zaraz za butla czy jak
Dawid1146 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zawór oznaczone miejsce 1 wpinasz do zasilania czyli butla ciągnika ewentualnie trójnik i wpinasz się w przewód, który idzie do czerwonej złączki. Dalej oznaczony numerem 4 to sterowanie podpinasz trójnikiem pod przewód idący do żółtej złączki. A 2 o wyjście na przyczepę w zestawie jest złączka zazwyczaj czarna do pneumatyki 1 obwodowej.
kamcioxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 A możesz podesłać mi link do tego zaworu co będzie mi pasowal
Dawid1146 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Szczerze mówiąc my montujemy pneumatykę 1 obwodową atzlingera gotowy zestaw. Tam masz zawór, przewód, trójniki oraz instrukcję jak podłączyć. Gotowy zestaw https://sklep.mizar.com.pl/doposazenie-instalacji-pneumatycznej-przerobka-hamulcow-dwuobwodowych-na-hamulce-jednoobwodowe-p-17682.html
kamcioxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Oki dzięki za pomoc Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez kamcioxxxx
Arek Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Chyba łatwiej będzie przerobić przyczepę. Jaki masz teraz zawór na przyczepie? Bo być może wystarczy tylko zmienić przewody.
kamcioxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Na przyczepie mam zawor 1 obwodowy . Ale chodzi o to żeby mi już pasowało do wszystkich przyczep A nie tylko do tej jednej
artur04c Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Ja mam u siebie taki problem, że mam układ dwuobwodowy bo mam przyczepę na poduszkach i na hamulcach (gniazdo żółte i czerwone) i mam czarne na jeden obwód, ale jak podczepię polską przyczepę to hamulec mi się zaciąga, ale pod kabiną po prawej stronie mocno ucieka mi powietrze (jak jest podpięta wtyka do polskiej przyczepy) czemu tak sie dzieje ?
Dawid1146 Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Sprawdź zawór od pneumatyki 1- obwodowej być może uszkodzona membrana wewnątrz.
Rekomendowane odpowiedzi
Claas arion 640, szybkozłącza
Arion 450 i Ares 566