Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W Niemczech są spółdzielnie i dobrze się mają .  Były zakładali bo kilka osób kasy złapało reszta na lodzie została piękna sprawa DANE GRUPY PRODUCENCKIE . To już lepsze byli Gospodarstwo Rolne Pęgier .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

Obecny Minister Rolnictwa

nie żartuj tak. my obecnie nie mamy ministra.

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

W Niemczech są spółdzielnie i dobrze się mają .

U nas tez są dobre spółdzielnie i dobre grupy producenckie ale musiałbyś poza swoją gminę wyjechać. Ci którzy bankrutują byli za głupi i za naiwni by przetrwać.

Opublikowano (edytowane)

a możę byli zbyt  mądrzy żeby przetrwać ? w przyrodzie nic nie ginie ,projekty które w założęniach mają dochód z dotacji są  skazane na porażke .   kolejny sklep ma cukier po 1 zł za kg , czytając temat  o burakach to też gdyby nie dopłaty to cześć rolników by zrezygnował ale ci co liczą tylko na dotacje i tak z buraka powinni zrezygnowac .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Minister Zdrowia Adam Niedzielski oświadczył, że rząd chce wyszczepić co najmniej 50 proc. Polaków. Jak dodał, premier Morawiecki oczekuje jednak wyniku na poziomie powyżej 70-80 proc. Szef resortu zdrowia mówił także o „pakiecie udogodnień dla zaszczepionych”.

Podczas konferencji prasowej minister zdrowia Adam Niedzielski mówił o „ambitnych celach” rządu dotyczących wyszczepienia Polaków.

– Mamy nadzieję, że będziemy przekraczali próg 50-60 proc. zaszczepionej populacji, ale cele, które stawiamy, są bardziej ambitne. Premier Mateusz Morawiecki stawia nam cel, żebyśmy zaszczepili powyżej 70-80 proc. populacji i do tego będziemy dążyli – oświadczył Niedzielski.

Niedzielski obiecuje Polakom marchewkę: „Pakiet udogodnień dla zaszczepionych”

Padło jednak pytanie, o to jak duży procent populacji powinien zostać zaszczepiony, żebyśmy w określonym czasie pokonali domniemaną pandemię.

– Tutaj trudno jest mówić o konkretnym poziomie, konkretnym progu minimalnym zaszczepienia, który będzie gwarantował, że zapomnimy zupełnie o koronawirusie, że epidemia odejdzie w niepamięć – przyznał.

Szef resortu zdrowia ujawnił, że rząd będzie stosował metodę kija i marchewki.

– Na pewno wszystkie nasze wysiłki, które będziemy realizować – w kampanii komunikacyjnej, ale nie tylko, bo planujemy też rozwiązanie takie, że chcemy zaproponować pewien pakiet udogodnień dla tych osób, które się zaszczepią – to w tej sytuacji mamy nadzieję, że na pewno będziemy przekraczali próg 50-60 proc. zaszczepionej populacji, co byłoby już ogromnym sukcesem – stwierdził.

Podkreślił jednak, że cele są „bardziej ambitne”, a rząd będzie dążył do – jak raczył to nazwać były już szef GIS – wygenerowania emocjonalnego zapotrzebowania na szczepionkę – na poziomie wyznaczonym przez premiera.  U NAS MUS SZCZEPIĆ .

Przymusowe szczepienia? Prezydent Brazylii: „To cicha dyktatura i robienie interesów kosztem ludzkiego życia .

Prezydent Brazylii Jair Bolsonaro dał świetny przykład światowym przywódcom jak traktować szczepienia na COVID-19. – Nie zaszczepię się. To moje prawo – podkreślił i zapewnił, że w jego kraju obowiązku szczepień nie będzie.

– Jestem pewien, że Kongres nie będzie stwarzał trudności każdemu, kto nie chce się szczepić – podkreślił Bolsonaro na konferencji prasowej.

– Zmuszanie ludzi do przyjmowania szczepionki lub mówienie, że kto jej nie przyjmie, nie dostanie paszportu, pracy w sektorze publicznym, to jest dyktatura – zaznaczył.

Prezydent Brazylii ocenił, że każdy kto chce zmuszać do szczepień jest dyktatorem, albo „cichym dyktatorem” i robi interesy kosztem życia ludzi.

Bolsonaro sam zmagał się z tą infekcją w czerwcu. Mimo tego, że jest w grupie ryzyka – ma 65 lat – to podchodzi do problemu epidemii uczciwie i trzeźwo. – Wiedziałem, że kiedyś go złapię, ponieważ myślę, że niestety prawie każdy w końcu się zakazi. I czego się bać? Miej odwagę się z tym zmierzyć! – mówił wtedy.

– Przykro mi z powodu każdego zmarłego na COVID. Ale ludzie umierają każdego dnia z różnych powodów. To jest życie – zaznaczył.

Z wyliczeń portalu Worldometers.com wynika, że na koronawirusa w Brazylii zmarło prawie 173 tysięcy Brazylijczyków. Jego kraj jest w pierwszej trójce najbardziej dotkniętych epidemią, mimo to Bolsonaro nie posuwa się do skrajnych rozwiązań.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Kazali zakładać grupy producenckie a tu upadają jakim czortem .  Zapewne wszyscy chcą się w zarządzie dorobić szybko .

https://www.sadownictwo.com.pl/upadla-grupa-producentow-king-fruit-na-sprzedaz-za-40-mln-zl?fbclid=IwAR2EBJ52q-XjTlhvxa48AXVfUYl99ifhmZ7Hwg4G5vN8s_rJhfVj3f_G5RE

Upadają bo z samego przekładania jablek nie wyżyją, Upadają bo to były twory bezkapitałowe. Upadają bo bo tam chłopy rządzą i wybierają prezesa ze swoich członków. Upadają bo członkowie grupy pchaja towar lepszy gdzie się da a do Grupy przywożą ochłapy. Mógłbym wymieniać dalej ale mi się nie chce. 

W grupie może być dwu góra trzech a reszta sprzedających wstęp do szlabanu. 

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tak jak w wojsku nic nie ginie tylko  zmienia właściciela zmienia .

We wojsku to zawsze grasowała Amba, która potrafiła wszamać prawie wszystko. Ale gorsza była jej siostra Fatima, miała większą paszczę.:lol:

• Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, mirro napisał:

We wojsku to zawsze grasowała Amba, która potrafiła wszamać prawie wszystko. Ale gorsza była jej siostra Fatima, miała większą paszczę.:lol:

Nie znam tego slangu  - nie dotyczy to 16 Batalionu Łączności w Rzeszowie ani  I Brygady WŁ  w Wałczu?

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Stary kawaler wypowiadający sie w kwestiach rodziny, socjalista z poglądów z doktoratem z marksizmu twierdzi że jest prawicowcem - to jest dopiero hipokryzja i zaprzaństwo

A to zupełnie jak pewna lesbijka na ostatnich protestach.

2 godziny temu, pafnucy napisał:

nie żartuj tak. my obecnie nie mamy ministra.

Kurcze ja nawet nie wiem jak ten obecny  mini ster wygląda :ph34r:. Trzeba chyba w Google zajrzeć.

23 minuty temu, mirro napisał:

Znałem Shazze- bierz co chcesz ale Fatima musiała się chyba urodzić jak z wojska wyszedłem :P.

Jest ktoś chętny do biznesu ?

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/szczepienia-przeciw-covid-19-w-polsce-startuje-rejestracja-podmiotow/vqmp33t

I jeszcze jedno. Jaką funkcję pełni ten pan w UE ?

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/weto-polski-i-wegier-george-soros-zabral-glos/ky5ebjz,79cfc278

• Like 1
Opublikowano

Widać potencjalnie dużą. Inaczej Denwer nie szalałby tak za nią.:lol:

5 minut temu, dsbh napisał:

Taką samą jak Kaczyński w rządzie. Nie można odnaleźć kwitu z jego zakresem obowiązków.:lol:

7 minut temu, dsbh napisał:

Znałem Shazze- bierz co chcesz ale Fatima musiała się chyba urodzić jak z wojska wyszedłem :P.

Fatima to była broń ostateczna. Jej imienia bano się wymawiać głośno. Za to Shazza, tak też bywała na gościnnych występach.:lol:

• Haha 1
Opublikowano

Czyli Fatima to była Ta Której Imienia Nigdy Nie Wypowiadano Głośno :). A to nie znam. Wystarczy, że poznałem Shazze i Ambe.

13 minut temu, Ulman napisał:

Tylko jaką moc sprawcza ma lesbijka z protestów a jaka prezes Jarosław

Musi mieć moc lub urok albo jedno i drugie bo tłumy porwała :P.

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Skąd ty sie urwałeś? To jest najzupełniej normalne - płacę i wymagam. Tak jest  w całym normalnym swiecie.

Dzięki za zrozumienie , Polska oddała handel zachodowi , oddała zakłady przetwórcze zachodowi , oddała banki i media zachodowi no i jeszcze płaci składki do wspólnej kasy  to i powinna wybitnie wymagać!!!!!! 

Nie liczę na to że Ulman  na kolanach idzie do pracy i nie zna swoich praw a tylko obowiązki . Zwykły parobas zna swoje prawa .  

Może i przy zbiorze szparag tak tam traktują , ale to kto nie potrafi tu w Polsce sobie poradzić to tam musi jeździć i  znosić upokorzenia .  

Opublikowano

Nie oddała tylko zbankrutowała bo była w chorych realiach ekonomicznych i do tego z zacofanymi technologiami. 

Tak samo teraz nowoczesne gospodarstwa będą przejmować małe i zacofane.

Skąd ty tyle wiesz o traktowaniu przy zbiorze  szparagów?

Opublikowano

U mnie będą. 8ha ziemi, dzieci dawno wyjechały, sprzet sie rozpada, wiek emerytalny nadchodzi...... , pare groszy by sie zdało na starość a i dzieciaki chętnie przytulą gotówkę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v