Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

są te miesięcznice jeszcze ?😂

bez marszu niepodległości to pisowce i narodowce to chyba sie  nie obejdą w tym roku 😂 ciekawe czy się zmieszczą w liczbie 5 osób 😂😂

😂 protesty kobiet zabójcze i śmiertelne a marsz niepodległości już nie 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

bez marszu niepodległości to pisowce i narodowce to chyba sie  nie obejdą w tym roku 😂 ciekawe czy się zmieszczą w liczbie 5 osób 😂😂

To napisz które marsze odbyły się podczas zakazu.

• Like 1
Opublikowano

Premier w środę ogłosił nowe obostrzenia związane z pandemią koronawirusa. Przedstawił także granicę, za którą może dojść do całkowitego lockdownu czyli, jak ujął to szef rządu, "narodowej kwarantanny". - Czeka nas gigantyczny chaos prawny - tak zapowiedź premiera komentuje prof. Zbigniew Ćwiąkalski.

Pierdolnie gospodarka raczej tak .

Opublikowano
13 godzin temu, racyl napisał:

a niech sobie żyją według wytycznych kościoła tylko niech pozostałym nie układają życia.

w życiu to nie tak jak w kościele, nabroisz a potem się wyspowiadasz i niby wszystko ma być w porządku a w życiu tak nie ma

W grach komputerowych jest lepiej. Jak coś nie wyjdzie, zawsze możesz się cofnąć wstecz. Gorzej jak gry nie zapiszesz :ph34r:.

2 godziny temu, Ywa napisał:

❣️

Taki cwaniak i zwiał za granicę ?

2 godziny temu, racyl napisał:

przed każdymi wyborami jeździli po Polsce i opowiadali jaka to dla nich najważniejsza rodzina i programy socjalne dla niej

Przed każdymi wyborami, to każda partia jeździ po Polsce i obiecuje społeczeństwu gruszki na wierzbie a po wyborach ma to społeczeństwo w  gdzieś.

2 godziny temu, racyl napisał:

Gdybyś nie zauważył, to protesty były pierwsze i nikt nie mówi na nich o ograniczeniach a na marszu który ma się odbyć już tak. Prawdopodobnie trafią się na nim prowokatorzy ale było by ciekawie gdyby odbył się w spokoju, wprost przeciwnie do obecnych protestów.

Opublikowano

@dsbh nie ma o czym mówić, rzeczywiście.

https://wiadomosci.wp.pl/lockdown-w-polsce-dwa-regiony-juz-spelniaja-kryteria-narodowej-kwarantanny-6572439359601568a

Mam wrażenie, że nie mogą się już doczekać lockdown'u, a z jakim patosem i dumą ogłaszają wyniki analiz statystycznych swego aparatu cyberprzestrzennego; czuję się jak w grze komputerowej :

Kiedy jednak w środę premier podał wzór do wyliczeń, analitycy natychmiast zasiedli do komputerów, aby sprawdzić, ile czasu zostało do wprowadzenia najsurowszych obostrzeń.'

- Okazuje się, że dwa województwa: wielkopolskie i kujawsko-pomorskie, spełniają już kryteria lockdownu. 

I proszę bardzo jaka planistyka i zbieżność z wyborami w USA, czekają na wytyczne?

'Do "narodowej kwarantanny" potrzeba średnio przez 7 dni '

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Premier w środę ogłosił nowe obostrzenia związane z pandemią koronawirusa. Przedstawił także granicę, za którą może dojść do całkowitego lockdownu czyli, jak ujął to szef rządu, "narodowej kwarantanny". - Czeka nas gigantyczny chaos prawny - tak zapowiedź premiera komentuje prof. Zbigniew Ćwiąkalski.

Pierdolnie gospodarka raczej tak .

Być może będzie bankructwo pis moze sprzedac terytorium Polski a lo zabierać obywatelom pieniądze z konta jest taki kanał na youtube co taki typem z długimi włosami opowiada

Opublikowano

Eeee tam. Przecież my dostaniemy kilka sryliardów Euro reparacji wojennych więc żadnego kryzysu nie bedzie. Wie ktoś z PISowskich zwolenników kiedy pierwsze przelewy pójdą?

Opublikowano
4 minuty temu, sabuliga napisał:

Być może będzie bankructwo pis moze sprzedac terytorium Polski a lo zabierać obywatelom pieniądze z konta jest taki kanał na youtube co taki typem z długimi włosami opowiada

:D:D:D:D:D .          Indeks Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt pokazał, że w czwartek wartość długu na świecie z ujemną rentownością sięgnęła 17,05 bln USD. To rekord. Poprzedni padł w sierpniu 2019 roku i wynosił 17,04 bln USD

11 minut temu, sabuliga napisał:

zmień kanał you tube  możę Ci się przyda :D

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał:

:D:D:D:D:D .          Indeks Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt pokazał, że w czwartek wartość długu na świecie z ujemną rentownością sięgnęła 17,05 bln USD. To rekord. Poprzedni padł w sierpniu 2019 roku i wynosił 17,04 bln USD

Ja tam wole być starym kawalerem nie wychodze z piwnicy nie umiem tańczyć. Jestem nudziarz em nic to nie da. Dodatkowo jestem brzydki i chorowity.

Opublikowano

500 + do końca roku 2023 do następnych wyborów będzie utrzymany program ale od maja 2021 w  czerwiec będzie w bonie wypłacane elektronicznie .

Czyli na lata 2024 nic nie będzie już wypłacane jak to minister Finansów powiada trzeba się przebranżowić .

Będzie nowa Era biedoty .

Opublikowano
27 minut temu, sabuliga napisał:

Ja pierdziele, sama nie wiem czy źle robię zostając w Polsce, bo nikt nie ogarnie moich koników/zrobiłam sprawdzian-oblali go/. Zobaczymy jak się sprawy rozwiną i dalej podejmie się decyzje związane z opłacalnością.

Opublikowano
48 minut temu, Ywa napisał:

@dsbh nie ma o czym mówić, rzeczywiście.

Jeżeli chodzi o Stonogę, obejrzałem początek gdy mówiło o Oslo i kwitach na czyjąś żonę. Resztę możesz mi streścić o co mu chodzi :). Gdyby został aresztowany, byłby w przyszłości więźniem politycznym obecnej władzy, nawet mógłby się ubiegać o status kombatanta :ph34r:.

26 minut temu, sabuliga napisał:

Co byś wystawił pierwsze Hel, Wolin :ph34r: ? Odstaw używki 🤣.

21 minut temu, jarecki napisał:

Popieram.

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

500 + do końca roku 2023 do następnych wyborów będzie utrzymany program ale od maja 2021 w  czerwiec będzie w bonie wypłacane elektronicznie .

Czyli na lata 2024 nic nie będzie już wypłacane jak to minister Finansów powiada trzeba się przebranżowić .

Będzie nowa Era biedoty .

Oj to może wrócimy do korzeni, np ekologii i na zdrowie wyjdzie.

1 minutę temu, dsbh napisał:

Jeżeli chodzi o Stonogę, obejrzałem początek gdy mówiło o Oslo i kwitach na czyjąś żonę. Resztę możesz mi streścić o co mu chodzi :). Gdyby został aresztowany, byłby w przyszłości więźniem politycznym obecnej władzy, nawet mógłby się ubiegać o status kombatanta :ph34r:.

To się nazywa lenistwo?

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

I bardzo dobrze. Niech się za robotę biorą.

nie spodziewałem sie tego po Tobie  nie winne dzieci chcesz żeby do roboty poszły ? ja rozumiem że nie chce sie dzieciom uczyć ale aż tak drastycznie !

Opublikowano (edytowane)

Bank może legalnie skonfiskować twoje pieniądze (skandaliczna ustawa) .

Ta skandaliczna ustawa to pokłosie dyrektywy unijnej, którą Polska była zobowiązana wprowadzić. Awantura na linii Bruksela-Warszawa “dziwnym trafem” nie była tematem nagłaśnianym przez mainstreamowe media.

Z jednej strony Polska obok Czech, Luksemburga, Holandii, Rumunii i Szwecji nie dostosowała swojego prawa do wymogów unijnych mimo wielu ponagleń, gróźb karami i nacisków Komisji Europejskiej.

Z drugiej strony w 2016 roku były plany rządu RP (częściowo zrealizowane) – podatek bankowy, ustawa dla Frankowiczów, odszkodowania dla polisolokatowiczów – kwota obciążeń dla banków z ówczesnymi założeniami przekraczała 100 mld zł. Zanim rząd zabrał się za obciążanie wydatkami banków, musiał zabezpieczyć się przed bankructwem banków.

To wszystko działo się na naszych oczach w 2016 roku. Wtedy też banki przestały być instytucjami zaufania publicznego.

Pamiętasz konfiskatę pieniędzy z kont bankowych na Cyprze w 2013 roku?

Na Cyprze omawiany proceder został zalegalizowany i zastosowany w praktyce na szeroką skalę już w 2013 roku. Prawdopodbnie wydarzenia na Cyprze były jednym z argumentów za uchwaleniem europejskiej dyrektywy. Przypomnę tylko, iż na Cyprze w 2013 roku wprowadzono „jednorazową opłatę” w wys. 6,75 % od środków na koncie bankowym do 100 tysięcy euro oraz 9,9%- powyżej tej sumy. Blokady bankomatów i zamknięte oddziały banków sprawiły, że niewiele osób zdążyło wypłacić pieniądze przed konfiskatą.

USTAW JEST JUŻ TYLKO MYK I KASY NIEMA .

Komu bank odbierze pieniądze?

Technicznie to nie bank konfiskuje pieniądze ale instytucja publiczna – Bankowy Fundusz Gwarancyjny, który przejmuje kontrolę nad bankiem i tworzy specjalny fundusz. W 2020 roku pierwszy raz zastosowano ustawę w praktyce w Polsce, o czym pisałem w artykule: „Polski bank bezkarnie skonfiskował pieniądze klientów„.

Wg dyrektywy BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) i ustawy przyjętej przez Sejm zagrożone są osoby, które mają w jednym banku ponad 100 tys. euro, czyli równowartość ok. 430 tys. zł. Takich osób w Polsce jest ponad 400 tysięcy.

Wg dyrektywy i rodzimej ustawy w pierwszej kolejności koszty upadającego banku mają brać na siebie akcjonariusze i wierzyciele (to, co bank jest im winien, zostanie zamienione na udziały). Depozyty ponad 100 tys. euro mogą być wywłaszczane (konfiskowane).

Oznacza to, że środki z twoich rachunków osobistych, kont firmowych, konta oszczędnościowego i lokat zostaną bezpowrotnie utracone.

Osobiście uważam, że ustawa w skrajnych przypadkach może pójśc dalej i pieniądze mogą zostać wywłaszczone także osobom, które mają mniej niż 100 tys euro podobnie jak na Cyprze. Dlaczego tak myślę?

Edytowane przez galan99
Opublikowano

taka ustawa była od zawsze żę w razie upadku banku NFG  oddaje tylko do pewnej sumy wartosc depozytu dodatkowo w 2016 r  podniesiono wartośc sumy gwarantowanej zwrotem w razie upadłosci banku do 100 tys euro [ bardzo dobrze ]  , dodatkowo jest zabespieczenia przed praniem brudnych pieniedzy .

Opublikowano

słuchaj Galan cypr to jest zupełnie inna bajka  a te 100 tys euro gwarancji obowiązuje w całej unni i na cyprze takżę a wiec to było gwarantowane i tego na cyprze nie zmieniono , kolejną kwestią jest to żę cypr to był raj podatkowy i wiekszość kasy w tamtych bankach to były pienioądze ukrywane a wiec nawet nikt nie robił afery o to bo by sie naraził na zarzuty karne za  wyprowadzanie pieniedzy na cypr .

Opublikowano

Jak jednym zabiorą to dadzą innym i powiedzą że to np "Tarcza 7.0". Ci co dostana będą ich uwielbiać a ci co im zabrano nienawidzieć. Sztuka aby zachować odpowiednią proporcję, bo można zarobić widły w plecy.:lol:

3 minuty temu, jarecki napisał:

i wiekszość kasy w tamtych bankach to były pienioądze ukrywane a wiec nawet nikt nie robił afery

No i teraz wiadomo dlaczego nikt nie chce rozwiązania afery ze SKOKami. :lol:

Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

nie spodziewałem sie tego po Tobie  nie winne dzieci chcesz żeby do roboty poszły ? ja rozumiem że nie chce sie dzieciom uczyć ale aż tak drastycznie !

Jak to Romanek twierdzi  - " A jak chcesz lewaka totalnie rozmiękczyć i rozchwiać emocjonalnie, to pokazujesz biedne dzieci"

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v