Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

to znajomy ma irge po 1 zł za kg z certyfikatem eko i ze sprzedaża  kiepsko , coś kiewdyś mówił że miał oferte od  handlowca po 60 gr za kg i nie oddał 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
20 minut temu, Ywa napisał:

Polityk ma działać w oparciu o ekspertyzy i badania, szukać możliwości exportu a nie blokować i tracić rynki tylko to. Zatem nie rozumiem słowa alienacja.

Polityk niczego nie musi. poza wygłaszaniem pięknych, okrągłych sloganów. To o czym piszesz musi producent. Niestety niektórzy uwierzyli że załatwią to za nich politycy a to kończy się zawsze źle. Alienacja inaczej orbitowanie, gościu wierzy że ma złoty środek na kłopoty, kiedy ślizga się po temacie bez jego znajomości.

Opublikowano

Dźwignią handlu jest dobra reklama, promocja jakości a nie taniości.

Opublikowano (edytowane)

dobry towar sam sie sprzeda i nie potrzebuje reklamy chyba że pocztą pantoflową , reklamy potrzebuje coś bez którego bysmy się obyli a reklama nam uswiadamia ze tego jednak potrzebujemy .chyba w polsce najwiecej jest wart rynek reklam suplementów diety .               ostatnio kupowałe ibuprofen w aptece i nie było żadnego z firmy Polfa tylko niemiecki MIG produkowany w niemczech ale wyreklamowany w polsce 

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano

Dobre tylko cena nie pozwala na tą dobrą jakość .

Sprzedasz dla przemysłu to marny grosz natomiast na rynek to nie wchłonie dużych ilości w dobrej cenie .

Za rok będzie gorzej jak wejdzie zielony ład w nowym rozdaniu .

Opublikowano

Dlaczego  ludzie narzekają, że jesteśmy  rynkiem zbytu gorszej jakości np. sprzętu rolniczego. Ja tą opinią kierowałam się i dlatego wolałam kupić maszynę z Francji czyli celowaną na tamtejszy bardziej wymagający jakościowo rynek, aby w Polsce nie trafić na przysłowiowego bubla.

Opublikowano

2 minuty temu, galan99 napisał:

Dobre tylko cena nie pozwala na tą dobrą jakość .

Albo robisz jakość, albo nie. Tu zaczyna się od doboru odmian a kończy na zbiorze. Nie ma nic do połowy.

Opublikowano (edytowane)

ostatnio czytałem żę sie zmieniło i polska jest bardzo bogata , w polsce na 1000 mieszkanców przypada ponad 700 samochodów a w europie zachoniej około 500 a i w polsce na dodatek wiekszosc to zabytkowe ! a i to te z rynku europejskiego czyli te lepsze .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Bo nie mamy pieniędzy i mieć nie będziemy dlatego jesteśmy mniej wymagającym rynkiem zbytu dla zachodnich odpadów .

W takim razie nie uważam  sukcesu PO=Pis. Nie mając wiecznie pieniędzy mamy być  dla nich rynkiem zbytu gorszej jakości produktów? Z kolei  lepszej jakości mamy uprawiać dla nich za grosze, a dodatkowo nieustannie otwierać rynek dla ich pośredników. Reklama, promocja jakości przede wszystkim, oprócz rynku to druga połowa sukcesu. Śmieszą mnie np. promocje w sklepach i robienie kilometrów w tego powodu, bo majonez tańszy.

14 minut temu, jarecki napisał:

ostatnio czytałem żę sie zmieniło i polska jest bardzo bogata , w polsce na 1000 mieszkanców przypada ponad 700 samochodów a w europie zachoniej około 500 a i w polsce na dodatek wiekszosc to zabytkowe ! a i to te z rynku europejskiego czyli te lepsze .

Lepiej poczekać, zarobić, odłożyć sobie niż kupować śmiecia, bo wszędzie promocja taniości/ ilości.

Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

Polska jest krajem co jeździ 70 % złomu po drodze średni wiek samochodu to 15 lat a na zachodzie 7 lat .

Kurde  a  mieliśmy  być  zieloną   wyspą  :ph34r:

Opublikowano

Jeśli rzeczywiście chcą odgórnie uszczuplić, zredukować ilość hodowli to życzyłabym, żeby oprócz polepszenia dobrostanu poprawiła się jakość, czyli robienie hodowli m.in. tylko rasowych a zarazem ograniczenia, tak żeby wszyscy nie rzucili się na jedną, ponieważ pozwalając na hodowlę mieszańców nie można docenić/rozróżnić walorów smakowych. Do tej pory jest tak, że hodowca wysoko cenionej rasy nie jest doceniony przez taką politykę rolną. Kryterium to szybkość produkcji, waga i ilość- dla mnie to złe wskaźniki. Ludzie są przekarmieni i mają gdzieś jakość.  

Opublikowano

KOJARZY KTOŚ CIEŻARÓWKI co wywoziły ofiary cowid we włoszech ?  one nie wywoziły  ofiar  po cowid a nikt tego w tamtym czasie nie zdementował nawet we  włoszech nie sprostowano informacji tylko brneli w zastraszanie ludzi ?

Opublikowano

Ja dostałem po gębie od kobity za wysadzenie wałów na Koprzywnicy. Choć w łapie miałem radio a nie zapalarkę. Ale nie miałem siły tłumaczyć więc przyjąłem z pokorą.  

Takie życie,

• Like 1
Opublikowano

Życie to jedno a rzeczywistość to drugie Unia zamyka kopalnie u nas bo smog ale sami budują elektrownie węglowe dlaczego tak się dzieje .

Dlatego że Polska na węglu leży i będzie potrzebny do zachodnich elektrowni trzeba kopalnie przejąć a że Polska niema pieniędzy to się zgodzi na wszystkie warunki Unii prosta polityka .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v