Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobijamy dna popisowego czy tam awsowego . Te same gęby 30 lat przy polskimi korycie ale służą za granicznym krajom. Futerkowych zakaz ,rytualnego nie można psy na wolność, bezobjawowy asf z latających zamrożonych dzików  towary że wschodu w gigant ilości w weekend bo kontroli nima ,towar w markecie flaga dobre bo polskie odwracasz skrzynkę a tam germania hiszpany itd. Kłótnia pisiu czy poo a to jedno zło. Ich kłótnie powinne się odbywać ale w więziennej celi czyja prycza na górze a czyja na dole 

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

A weź no mi przypomnij jakie grupy społeczne najbardziej lobbują za zakazem trzymania futrzaków 🤔

Rodzina radia Maryja???

Opublikowano

Ja tam się tym nie przejmuje wprowadza zakaz to wprowadzą  lotto mi to 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Rodzina radia Maryja lobbuje za zakazem a  Rydzyk jest przeciwny ? Po co znowu kłamiesz?

Ja nie kłamie tylko zadałem pytanie  ślepy jesteś 

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Twierdziłeś że nie wprowadza

Nie mój to problem  

Opublikowano (edytowane)

A co z branżą utylizacyjną, ściśle powiązaną z hodowlą zw. futerkowych. Jak zagospodarują brak tego udziału; tu musi być jakiś plan "Hodowla zwierząt futerkowych potrafi w ciągu roku zutylizować 400 000 ton ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kat. 2 i 3.  Sprawność utylizacyjna ferm waha się od 77% do 94,9%." http://pzhipzf.pl/naturalna-utylizacja.html

https://agrofoto.pl/artykul/unieszkodliwianie-padlych-zwierzat-i-utylizacja-przyblizamy-nieznany-przemysl/

A tu z kolei trochę inne dane:

Summa summarum zwierzęta futerkowe utylizują w ten sposób nawet około 750 tys. ton pozostałości podrobiarskich i pochodzących z przetwórstwa rybnego o wartości nawet do 1 mld zł rocznie. Dziś strumień pieniędzy płynie od hodowców zwierząt futerkowych do producentów mięsa, wpływając na niższe ceny drobiu i ryb na sklepowych półkach. Widmo likwidacji branży futrzarskiej spowodowałoby zatem znaczne straty dla sektora drobiarskiego i przetwórców ryb, którzy, zgodnie z unijnym prawodawstwem, zostaliby zmuszeni do utylizacji swoich odpadów metodami konwencjonalnymi, czyli poprzez szkodliwe dla środowiska spalanie. Rynek spalarni w Polsce należy jednak w ponad 90% do firm o niemieckim kapitale, które stałyby się jednym z głównych beneficjentów wprowadzenia w Polsce zakazu hodowli zwierząt futerkowych.

Nie bez znaczenia pozostaje też fakt zawiązania się pewnego sojuszu między przedstawicielami utylizatorów a aktywistami ekologicznymi, którzy od lat zabiegają o wejście w życiu Na nagraniu z ukrytej kamery w popularnym serwisie YouTube i zatytułowanym Przychodzi utylizator do ekologa ówczesna prezes stowarzyszenia Otwarte Klatki wprost przyznaje się do współpracy z niemiecką firmą Saria, będącą jednostkowo, po ostatniej decyzji UOKiK, właścicielem ponad 50% rynku utylizacyjnego w Polsce. https://swiatrolnika.info/szczepan-wojcik-zwierzeta-futerkowe

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

A ścieki warszawskie to twój problem?

Taki sam jak zakaz uboju rytualnego czy hodowla futrzaków

Opublikowano
28 minut temu, Ulman napisał:

To teraz bedziesz codziennie wklejał memy o futrzakach

Jak powiesz gdzie takie znajdę to nie widzę problemu jeśli ci to sprawi przyjemność 🤔

Opublikowano
44 minuty temu, Ulman napisał:

Pewnie ścieki centrala przysyła

Potrafisz to udowodnić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v