Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

bardziej mi chodziło żę niektórych produktów nie da się zjeść , są tak niedobre , nie wiem czy sam nie zrezygnuje z miesa  ze sklepu .

To po ki wój kupujesz w markecie to niemieckie gówno?

1 minutę temu, pafnucy napisał:

to z czego to mięso będziesz jadł?

Z soji tylko od nowego roku ma być zakaz sprowadzenia do PL soji HIPRO. 

Opublikowano

w okolicy do 10 km nawet swiniaka nie ma gdzie kupić bo nikt nie hoduje , ale to nie tylko mieso ale i owoce .

13 minut temu, PRIMO napisał:

To po ki wój kupujesz w markecie to niemieckie gówno?

pewno tak , ale i polskie fermy też nie są lepsze od niemieckich , 

Opublikowano
28 minut temu, jarecki napisał:

zagrożęniem rolnictwa są sami rolnicy a dokładniej to co produkują ,

Anajepiej  powiedz że całej cywilizacyjy .Rolnik produkuje co mu każą. 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

w okolicy do 10 km nawet swiniaka nie ma gdzie kupić bo nikt nie hoduje , ale to nie tylko mieso ale i owoce .

a wiesz przez co to tak? zgadnij.

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

pewno tak , ale i polskie fermy też nie są lepsze od niemieckich , 

Które polskie fermy?

Opublikowano

wiem , ubojnia przez asf została zamknieta w ubiegłym roku , rolnicy zrezygnowali z produkcji bo niemieli by gdzie sprzedać a i tak był ich garstka starszych wiekowo a nastepcy nie widzieli sensu rozwijania tego biznesu w skrucie przez PIS

3 minuty temu, pafnucy napisał:

a wiesz przez co to tak? zgadnij.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

przez olanie tematu asf przez rząd do takiej sytuacji dochodzi. teraz niemiec może pchać każde świństwo do Polski.

teraz 5 kaczora i mają rynek zbytu i taniego pracownika bez wojny.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

Które polskie fermy?

JAKO ŻĘ WYCHOWAŁEM SIE W DOMU  gdzie przez 30 lat było ubijanych sporo swiń to znam smak wiejskiego miesa , przede wszystkim mieso od wiekszego rolnika jest bardzo chude bo tego oczekuje ubojnia a nosnikiem smaku jest tłuszcz czy to w swiniach ale i w bydle a pytanie które fermy  to te które mają bez słoninowe swinie 

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

z tych wydzierzawionych arow to nigdy nic nie zebralem, plugiem troche pooralem ale teraz stoi i czeka na podwyszke cen zlomu,byczek juz dawno zjedzony 🤣, ja zaczynalem o 4,36  ha teraz mam ponad 25.

masz racje-wiekszosc te pieniadze przepila a ja glupi kupilem kosiarke dyskowa z kondycjonerem i plug jednobelkowy podwyzszany, kurna ,czasami debilem jestem....

jak to poprawia rentownosc -ktos kto ma takie sprzety to wie...

To jednak coś poprawiłeś w gospodarstwie. U nas też część osób kupiła maszyny, czy to nowe czy używane ale część osób przejadła tą kasę i gdyby im przyszło oddawać to byłby wielki płacz wtedy.

2 godziny temu, galan99 napisał:

Ciekawe po ile będą skupywane w roku 2021 Maliny , orzechy laskowe i typ dużo wymieniać  po tych podwyżkach podatków ile ukroją na cenie przecie k**wa nie będą ze swego dokładać do biznesu ? Ile podrożeją środki  do ochrony roślin ? 

Dobrych kilka procent z tego co mi sprzedawca na jesieni mówił.

2 godziny temu, galan99 napisał:

Orzechy Laskowe sprzedane po 7 zł Brutto do firmy skupującej .

Włoskie handlarze skupowali po 1,5 zł, później 1,2 zł a ostatnio 1 zł. Cena na święta idzie w dół.

24 minuty temu, jarecki napisał:

bardziej mi chodziło żę niektórych produktów nie da się zjeść , są tak niedobre , nie wiem czy sam nie zrezygnuje z miesa  ze sklepu .

Po tym jak Trzaskowski nie mógł sobie poradzić z szambem w Wiśle, ryby jem 2, 3 razy w roku i nie ważne czy to karp czy śledź. W Wigilię te ryby jednak muszą być.

Trzeba się nacieszyć księżycem póki jeszcze jest.

https://www.o2.pl/informacje/putin-chce-przejac-ksiezyc-rosja-planuje-podboj-kosmosu-6585512657832704a

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

przez olanie tematu asf przez rząd do takiej sytuacji dochodzi. teraz niemiec może pchać każde świństwo do Polski.

teraz 5 kaczora i mają rynek zbytu i taniego pracownika bez wojny.

Chłopie zejdź na ziemię kiedy  co ma asf do jakości mięsa gadacie jak w średniowieczu  ludzie zrezygnowali ze swoim bo się nie opłaca jak robotnik zarobi na miesiąc tyle co zysku że 100 tuczników to jaki sens chować świnie 

Opublikowano (edytowane)

bzdura . ludzie polikwidowali małe hodowle przez ciągłe najazdy weterynarii i idiotyczne wymogi.

nielegalnie jakoś niektórym się nadal opłaci.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
46 minut temu, jarecki napisał:

Nooooo taki bonio wędzony albo żeberka z wędzarni po sąsiedzku to mniam, mniam.

• Like 1
Opublikowano

To akurat Unia weterynarzy nasyła zresztą wystarczy spełnić minimalne wymogi i nie pisz głupot ludzie latają do marketu na promocję a nie drogie kupować by było zapotrzebowanie to by produkowali po targach dużo sprzedaję niby z małych masarni to na targu zrobią dobre a pot już kit robią

Opublikowano

co do weterynari to zależ od lekarza powiatowego ja jestem z pow .wołominskiego to 10 lat temu jak był głowny w powiecie to za byle co kara teraz jest inny lekarz głowny i jakby inny swiat  znajomy miał swinie to rzadko kiedy byli , a w sąsiednim pow wegrowskim to do chodowców swiń po kilkarazy w miesiącu potrafili przyjechać  niby jedna polska a zupełnie inne podejscie .

• Like 2
Opublikowano
54 minuty temu, pafnucy napisał:

mięso z próbówki w natarciu. takie będzie prawdziwsze.

https://www.kobieta.pl/artykul/zwierzeta-zamiast-dzieci-coraz-wiecej-par-podejmuje-taka-decyzje-190918124806                                          A tak będzie wyglądała Polska rodzina jak Lempart wygra wybory eutanazja będzie na porządku dziennym a w szpitalach będą leżeć psy koty. Papugi i inne gady

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, henio2 napisał:

a w szpitalach będą leżeć psy koty. Papugi i inne gady

Noooo cmentarze już mają.

2 minuty temu, henio2 napisał:

A tak będzie wyglądała Polska rodzina jak Lempart wygra wybory eutanazja będzie na porządku dziennym

A co się martwisz? Może Pani Lempart pierwsza doświadczy dobrodziejstwa eutanazji? 

Opublikowano
18 minut temu, henio2 napisał:

To akurat Unia weterynarzy nasyła zresztą wystarczy spełnić minimalne wymogi i nie pisz głupot ludzie latają do marketu na promocję a nie drogie kupować by było zapotrzebowanie to by produkowali po targach dużo sprzedaję niby z małych masarni to na targu zrobią dobre a pot już kit robią

To po co Lech Kaczyński podpisał traktat lizboński? Miej żal do niego ewentualnie do Jareczka że na to mu pozwolił.

2 minuty temu, henio2 napisał:

https://www.kobieta.pl/artykul/zwierzeta-zamiast-dzieci-coraz-wiecej-par-podejmuje-taka-decyzje-190918124806                                          A tak będzie wyglądała Polska rodzina jak Lempart wygra wybory eutanazja będzie na porządku dziennym a w szpitalach będą leżeć psy koty. Papugi i inne gady

Paranoik i/lub idiota.

Dodaj jeszcze że zombie wstana z grobu, Yeti sie rozmnoży i zejdzie na niziny a za 3 lata przylecą kosmici i będą na nas robic eksperymenty 

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Dodaj jeszcze że zombie wstana z grobu,

No to po kija wkładać do grobu jak i tak zaraz wylezie? Człowiek sie aby orobi, bez sensu.:lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@dsbh  Włoskie handlarze skupowali po 1,5 zł, później 1,2 zł a ostatnio 1 zł. Cena na święta idzie w dół.

Nie posiadam orzecha włoskiego tylko ORZECH LASKOWY  był w cenie 7 zł brutto . W firmie skupowej https://fructino.pl/ 

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

No to po kija wkładać do grobu jak i tak zaraz wylezie? Człowiek sie aby orobi, bez sensu.:lol:

Nie ma to jak stwarzać atmosferę wśród lewactwa. 

Im

No ale czego oczekiwać od socjalistek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v