Skocz do zawartości

Renault 155.54 tz piszczy i miga stop oraz kontrolka od hamulca, opiłki w Filtrze oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, świeżo co kupiłem renault 155.54 tz rewers mechaniczny. ciągnik prosto z Francji, podczas oględzin dało się dostrzec że były świeżo ściągane tylne zwolnice. podczas wymiany oleju w skrzyni (olej czarny, napewno nie wymieniany z 10 lat) było dużo opiłków w filtrze, a nawet większe elementy jak by jakiegoś przemielonego pręcika ( ciągnik pracuje normalnie) Dziś podczas prac polowych zaczął migać stop, kontrolka od hamulca i piszczeć brzęczek, zmostkowalem kable od czujników hamulca ręcznego i dalej było to samo. dodam że podczas migania tych kontrolek miałem wrażenie Jak by ciągnik poszarpywał gdzieś na skrzyni bo silnik chodził normalnie. wszystko działo się już na rozgrzanym oleju. miał ktoś podobne objawy ? przypuszcza ktoś co to może być?

Opublikowano (edytowane)

U mnie w temisie , to ten sam tył gdy swiecilo stop i kontrolka hamulca,  to płynu brakowało trochę. Ale szarpniec nie odczułem. Tylko u mnie skrzynia mechaniczna.

Edytowane przez agros99
Opublikowano
agros99 napisał:

U mnie w temisie , to ten sam tył gdy swiecilo stop i kontrolka hamulca,  to płynu brakowało trochę. Ale szarpniec nie odczułem. Tylko u mnie skrzynia mechaniczna.

u mnie też mechaniczna, ale może być że mogę mieć mało płynu, Jutro spróbuję dolać i zobaczyć co będzie się działo, dzięki za obiekcje, nie myślałem nawet o tym

Opublikowano

Z tego co piszesz (opiłki w oleju w skrzyni i czarny bo przegrzany olej) to stawiałbym na zużyte tarcze hamulcowe z których posypały się opiłki. Rozbierane zwolnice mogą wskazywać, że ktoś naprawił hamulce/ wymienił tarcze, ale nie usunął opiłków  - stąd znajdują się w filtrze. Na twoim miejscu zacząłbym od rozebrania zwolnic i zajrzenia do tarcz hamulcowych.

Opublikowano

Ten trójkąt i brzęczek odpowiada za więcej funkcji nie tylko Hamulec
U mnie np dawał znak ze brak ładowania i wtedy też zaczęło sie szarpanie tylko ze ja mam multitronic więc inna bajka  , ale warto posprawdzać
Swieci i piszczy również z czujnikiem zapchania filtra powietrza
A co do opiłków to kolega wyżej podał Ci właściwy trop

Opublikowano
vat napisał:

Z tego co piszesz (opiłki w oleju w skrzyni i czarny bo przegrzany olej) to stawiałbym na zużyte tarcze hamulcowe z których posypały się opiłki. Rozbierane zwolnice mogą wskazywać, że ktoś naprawił hamulce/ wymienił tarcze, ale nie usunął opiłków  - stąd znajdują się w filtrze. Na twoim miejscu zacząłbym od rozebrania zwolnic i zajrzenia do tarcz hamulcowych.

przepraszam że tak późno, Ale robiłem hamulce, do wymiany były cylinderki ale tarcze były w porządku. więc hamulce odpadają. teraz zauważyłem jeszcze nadmierne wycie tylnego mostu, na zakrętach gdzie zmienia się napęd z koła na koło to chwilowo ustaje.