Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, cinek1808 napisał:

Z tymi igrzyskami to będą niezłe jaja. Załóżmy zawodnik jest faworytem do złotego medalu. Robi sobie test dzień przed zawodami wychodzi mu pozytywny i już nie bierze udziału. Chińczyki mogą manipulować przy tym jak chcą

No tak ale co wtedy ten turniej będzie już znaczył? Nikt go na poważnie nie będzie brał,zresztą dzisiaj tak jest z wieloma dziedzinami. Czy to z eurowizją czy nagrodą Nobla. Więc żadna nowość.

1 minutę temu, terminator1000 napisał:

Specjalistyczne maski produkowane przez szwedzką firmę są wyposażone w system wentylacyjny i zasilane przez baterie.

No i co on chory będzie w tej masce na tych nartach biegał?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

widac ze on tak jak wy- z wiedza medyczna na bakier, maseczki nie chronia przed zakazeniem,to juz dawno udowodniono..

wczoraj na swirusa umarl wspoltworca najwiekszej liczby pomnikow papieza w polsce, jego firma nachlastala tego prawie 200 w calej polsce. 

• Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

widac ze on tak jak wy- z wiedza medyczna na bakier, maseczki nie chronia przed zakazeniem,to juz dawno udowodniono..

wczoraj na swirusa umarl wspoltworca najwiekszej liczby pomnikow papieza w polsce, jego firma nachlastala tego prawie 200 w calej polsce. 

I co w związku z tym?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Babka 83lata, dzwoniła do ośrodka o jakieś leki bo ją kaszlało (gdzieś przywiało czy coś), oczywiście teleporada i nie przetłumaczysz lekarce, że testy robione miała i negatywna, musi mieć oficjalny test żeby wykluczyć koronę inaczej żadnego leku nie przepisze, ani nie rozpisze leczenia. W poniedziałek był test, w wtorek wynik (negatywny ofc), w środę zadzwoniła jak babce już przechodzić zaczęło. Tak ma k**wa wyglądać leczenie? Zastanówcie się ile osób do piachu posłali, bo nikt leczyć nie raczył. A tfu w tych medyków, straciłem szacunek. Wiadomo, są wyjątki którzy faktycznie leczą, ale ich po ośrodkach na nfz nie uświadczysz.

Edytowane przez sadownik12
Opublikowano

w ponad 100 gminach w polsce nie ma zadnego lekarza.

chlopie mieszkasz pod krakowem i narzekarz na sluzbe zdrowia ?????

kazdy lekarz ma swoja kwatere na cmentarzu......

co by bylo gdyby babka poszla do lekarza- posiedzialaby na korytarzu, lekarz by ja obsluchal albo i nie, przepisal lekarstwa- ktore mozna kupic w kazdej aptece i sklepie bez recepty, i pewnie jakis antybiotyk -co bedzie babci zalowal,  

co by to zmienilo ???

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

co by bylo gdyby babka poszla do lekarza- posiedzialaby na korytarzu, lekarz by ja obsluchal albo i nie, przepisal lekarstwa- ktore mozna kupic w kazdej aptece i sklepie bez recepty, i pewnie jakis antybiotyk -co bedzie babci zalowal,  

co by to zmienilo ???

trochę pierdzielisz.

zdajesz sobie sprawę jak utrudnili dostęp do lekarza ciężko chorym?

ciagły wymóg świeżego testu często odwleka zabieg. choremu to zdrowia nie dodaje.

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

w ponad 100 gminach w polsce nie ma zadnego lekarza.

chlopie mieszkasz pod krakowem i narzekarz na sluzbe zdrowia ?????

kazdy lekarz ma swoja kwatere na cmentarzu......

co by to zmienilo ???

Chłopie, w takim razie na ch*j ich utrzymywać jak wystarczy iść do apteki i lekarstw bez recepty na kupić. Nie wiem, oderwany od rzeczywistości jesteś czy jak. Skoro jest to z narodowego funduszu publiczne, to chyba mam prawo do leczenia?

Nie wiem po co byli Ci lekarze i ośrodki zdrowia do czasu rozpoczęcia pandemii. Co dawało ich odwiedzenie przez schorowane osoby... xD

Opublikowano

chiba Ci ten nadmiar tlenu na mózg szkodzi skoro uważasz że służba zdrowia jest wzorowa 

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

trochę pierdzielisz.

zdajesz sobie sprawę jak utrudnili dostęp do lekarza ciężko chorym?

ciagły wymóg świeżego testu często odwleka zabieg. choremu to zdrowia nie dodaje.

Znajomy uciekł po tygodniu pobytu w szpitalu z niego, bo covid jest i nie mógł na fajka wyjść. A pielęgniarki odłączone czujki miały i normalnie kopciły, nie wytrzymał przy zapachu tytoniu i autentycznie się ewakuował. OFC nie rozważne zachowanie, no ale... Też śmieszna sprawa, chłopak 25letni, niedowład jednej strony ciała tak o znikąd się pojawił, przez tydzień nie potrafili diagnozy postawić xD

Opublikowano

ile razy w roku jestescie w osrodku zdrowia lub szpitalu ???

sami jestescie chorzy lub macie takich w domu-i to nie od wczoraj  tylko od lat ?

ilu z was ma swiadomosci ze 75 % wyjazdow karetki jest nieuzasadnionych, ze wiekszosc wizyt u lekarza to po l-4..99 %zapisanych antybiotykow jest niepotrzebnych, 75 % cesarskich ciec, wiekszosc wszczepien bay-passow jest niepotrzebna. 

ilu z was siedzialo w kolejce za 5 starymi babami, zdrowymi jak rydz ,ktore ida do lekarz tylko po to zeby sobie pogadac w kolejcie i w gabinecie, u nas lawy sa przed dzwiami gabinetu,drzwi sa cienkie,gabinety male,babki troche gluchawe- dokladnie slychac na korytaru co opowiadaja a choroby sa na ostatnim miejscu..

w czechach wprowadzili oplate za wizyte -w przeliczeniu 5 zl i nagle liczba wizyt zmniejszyla sie radykalnie. 5 zl to piwo,dla czecha wybor prosty..

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

sami jestescie chorzy lub macie takich w domu-i to nie od wczoraj  tylko od lat ?

Tak. 

Czy dzięki temu mogę to widzieć inaczej trochę niż Ty? 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, jacus napisał:

ilu z was ma swiadomosci ze 75 % wyjazdow karetki jest nieuzasadnionych, ze wiekszosc wizyt u lekarza to po l-4..99 %zapisanych antybiotykow jest niepotrzebnych, 75 % cesarskich ciec, wiekszosc wszczepien bay-passow jest niepotrzebna. 

ilu z was siedzialo w kolejce za 5 starymi babami, zdrowymi jak rydz ,ktore ida do lekarz tylko po to zeby sobie pogadac w kolejcie i w gabinecie, u nas lawy sa przed dzwiami gabinetu,drzwi sa cienkie,gabinety male,babki troche gluchawe- dokladnie slychac na korytaru co opowiadaja a choroby sa na ostatnim miejscu..

A ja tam sie zgodzę ,

co jak co ale sama prawda !

To co w zyciu za obserwowałem dokładnie tak wygląda , ale w przeszłosci , a teraz to juz wogole 

Edytowane przez V12
Opublikowano
26 minut temu, Pafnucy napisał:

Tak. 

Czy dzięki temu mogę to widzieć inaczej trochę niż Ty? 

to napisz jak to widzisz z wlasnego doswiadczenia, bo wiekszosc tu pisze jak to widzi na fb 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

to napisz jak to widzisz z wlasnego doswiadczenia,

spory bałagan i opóźnienia w leczeniu cięzko chorych. do zabiegów wynik covid.  jak wynik negatywny, to bywa że brak miejsc w szpitalu. znowu wyniki... a nie kazdy ma szpital za rogiem i zdrowie żeby jeźdźić po kilkadziesiąt kilometrów. wynik wyłącznie z miejsca gdzie zabieg. dla mnie to spore idiotyzmy i działania na niekorzyść chorego.

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

spory bałagan i opóźnienia w leczeniu cięzko chorych. do zabiegów wynik covid.  jak wynik negatywny, to bywa że brak miejsc w szpitalu. znowu wyniki... a nie kazdy ma szpital za rogiem i zdrowie żeby jeźdźić po kilkadziesiąt kilometrów. wynik wyłącznie z miejsca gdzie zabieg. dla mnie to spore idiotyzmy i działania na niekorzyść chorego.

Efekty takiej sytuacji przed nami, wielu ludzi zwleka że wszystkimi dolegliwościami do czasu aż stan zdrowia nie pozwala funkcjonować. 

A za wszystkie bolączki służby  zdrowia teraz zwala się na covid albo i na niezaszczepionych.

Opublikowano

Kurka , ale wałkujecie , dawno i kilka razy pisałem schemat , jak to wygląda ,

a potem zdziwienie że nadmiarowe są 

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

wielu ludzi zwleka że wszystkimi dolegliwościami

nie ze wszystkim da się zwlekać. dla wielu opóźnienia dość źle się kończą.

nie chce mi się pisać 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

opóźnienia dość źle się kończą.

No i mamy  nadmiary ,

Opublikowano
25 minut temu, Pafnucy napisał:

w moim powiecie nie ma zadnego szpitala,wiec jezdzimy do sasiedniego albo nas woza po roznych w zaleznosci z ktorego przyjedzie karetka. to jest dopiero wesolo,, zamiast karetka do chrzanowa,oswiecimia,wadowic ,jedziesz samochodem do krakowa-tak wygladaja realia pandemii.

wirus rozwija sie chyba tydzien[zaleznie od wersjii] zanim test moze dac wyniki pozytywny.. kazdy jest ostrozny woliiec swoj wynik----

gdybyscie chodzili po szpitalach to przewaznie daja ci skierowania na badania i musisz je zrobic u nich- to tez pare zlotych do budzetu. 

kolega lata tam jezdzil.. obszar gdzie mieszka wiecej ludzi niz w niejednym powiecie .

https://lifeinkrakow.pl/w-miescie/4058,nie-bylo-wolnej-karetki-ruszyli-ratowac-zycie-prywatnym-autem?fbclid=IwAR0mGZKr5BnnT95FKeN8Kq28rRQnPcKLJbt9ewACEGu_X646vByE9wcWaG8

Opublikowano
5 godzin temu, Bercik92 napisał:

Może test pokazał fałszywie dodatni wynik

Ciekawe ile takich testów jest w użyciu. I dlaczego już jest tyle przypadków że w Polsce zrobili 4-5 testów negatywnych a w Chinach pozytywny, ale jak czytam to dotyczy nie tylko naszej kadry.