Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Zostaje mi kupić im um982 i jakoś zmienić firmware w teensy i flasherem ogarniać. Co prawda um980 ustawiłem chyba w miarę ale coś teensy nie chciało współpracować bo bno085 świecił a nie łączył się. Ktoś coś jeszcze może doradzić bo wydałem kasy a zero pożytku z tego
Opublikowano
24 minuty temu, velFoka napisał(a):

Zostaje mi kupić im um982

Jeszcze nie.

Na zdjęciu, które zamieściłeś w samochodzie widać, że kabelki wychodzą z COM2 UM980. Dlatego trzeba skonfiurować aby wiadomości z UM980 były dostepne na COM2.

A z konfiguracji, którą zamieściłeś widać, że Porty COM1, COM2, COM3 powinny mieć szybkość 460800.

Na zdjęciu z AgOpenGPS, które zamieściłeś widać, że AGOpenGPS łączy się z Teensy, pobiera poprawki do RTK, ale nie odbiera wiadomości z Teensy, które ma dostarczyć UM980.

Trzeba wykonać kilka komend w Uprecise. Dodałem jeszcze inne dla pewności.
Podłącz komputer do USB UM980.
Otwórz Uprecise.
Połącz z odbiornikiem wyberając port COM i prędkość transmisji, kliknij "Connect".
W menu głównym kliknij "Command".
Wprowadzaj po kolei poniższe polecenia. Po każdym poleceniu klikaj "Send" albo naciśnij Enter.

CONFIG RTK RELIABILITY 3 1
CONFIG SMOOTH RTKHEIGHT 10
CONFIG HEADING RELIABILITY 3
CONFIG HEADING VARIABLELENGTH
CONFIG COM1 460800
CONFIG COM2 460800
CONFIG COM3 460800
MODE ROVER SURVEY
GPGGA COM2 0.1
GPVTG COM2 0.1
GPHPR COM2 0.1
GPGSV COM2 0.1
GPRMC COM2 0.1
GST COM2 0.1
SAVECONFIG

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.03.2025 o 23:58, velFoka napisał(a):

A co mam zrobić z teensy? Bo aogconfigomatic nie widzi go po wgraniu nowego firmware

W repozytorium AOGConfigOMatic na GitHub jest firmware w folderze "Firmwares". Można wgrać tym samym programem, którym wgrywałeś TEENSY41-20241129-v1.24.1.

Uwaga: Nie biorę żadnej odpowiedzialności za porady dotyczące wgrywania firmware. Wgrywanie firmware jest operacją, kórej nie wolno przerywać.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano (edytowane)

$command,CONFIG RTK RELIABILITY 3 1,response: OK*4B

$command,CONFIG SMOOTH RTKHEIGHT 10,response: OK*25

$command,CONFIG HEADING RELIABILITY 3,response: OK*5F

$command,CONFIG HEADING VARIABLELENGTH,response: PARSING FAILD MISSING FIELD,*1E

$command,MODE ROVER SURVEY,response: OK*1F

$command,GPGGA COM2 0.1,response: OK*54

$command,GPVTG COM2 0.1,response: OK*50

$command,GPHPR COM2 0.1,response: PARSING FAILD NO MATCHING FUNC GPHPR*1C

$command,GPGSV COM2 0.1,response: OK*57

$command,GPRMC COM2 0.1,response: OK*49

$command,GST COM2 0.1,response: PARSING FAILD NO MATCHING FUNC GST*1C

$command,GPGST COM2 0.1,response: OK*55

$command,GPHPR2 COM2 0.1,response: PARSING FAILD PARAMETER ERROR,*62

$command,GPHPR2 1,response: PARSING FAILD PARAMETER ERROR,*2F

$command,config,response: OK*54

$CONFIG,ANTENNA,CONFIG ANTENNA POWERON*7A

$CONFIG,NMEAVERSION,CONFIG NMEAVERSION V410*47

$CONFIG,RTK,CONFIG RTK TIMEOUT 10*5E

$CONFIG,RTK,CONFIG RTK RELIABILITY 3 1*76

$CONFIG,SMOOTH,CONFIG SMOOTH RTKHEIGHT 10*57

$CONFIG,PPP,CONFIG PPP TIMEOUT 120*6C

$CONFIG,PPP,CONFIG PPP ENABLE E6-HAS*01

$CONFIG,DGPS,CONFIG DGPS TIMEOUT 300*6C

$CONFIG,RTCMB1CB2A,CONFIG RTCMB1CB2A ENABLE*25

$CONFIG,ANTENNADELTAHEN,CONFIG ANTENNADELTAHEN 0.0000 0.0000 0.0000*3A

$CONFIG,PPS,CONFIG PPS ENABLE GPS POSITIVE 500000 1000 0 0*6E

$CONFIG,SIGNALGROUP,CONFIG SIGNALGROUP 2*16

$CONFIG,ANTIJAM,CONFIG ANTIJAM AUTO*2B

$CONFIG,AGNSS,CONFIG AGNSS DISABLE*70

$CONFIG,BASEOBSFILTER,CONFIG BASEOBSFILTER DISABLE*70

$CONFIG,COM1,CONFIG COM1 460800*2E

$CONFIG,COM2,CONFIG COM2 115200*23

$CONFIG,COM3,CONFIG COM3 115200*23

$command,loglist,response: OK*38

$command,GPHPR com2 0.1,response: PARSING FAILD NO MATCHING FUNC GPHPR*3C

$command,GPHPR 1,response: PARSING FAILD NO MATCHING FUNC GPHPR*51

$command,GPHPR com2 0.1,response: PARSING FAILD NO MATCHING FUNC GPHPR*3C

$command,saveconfig,response: OK*55

HPR ni da się wprowadzić

CONFIG HEADING VARIABLELENGTH

Na um980 nie da się ustawić bo z tego co zrozumiałem to um982 ma 2 złącza na anteny i to ustawia na jedną. Um980 ma jedną antenę i nie trzeba. HPR nie da rady zaczytać

99.jpg

Edytowane przez velFoka
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, velFoka napisał(a):

HPR ni da się wprowadzić

Moja pomyłka. Podobno GPHPR  nie da się wprowadzić dla UM980, bo UM980 nie posiada wbudowanego IMU. To polecenie powinno zadziałać dla UM982. Ale to nieważne.

Z  konfiguracji:

$CONFIG,COM2,CONFIG COM2 115200*23

$CONFIG,COM3,CONFIG COM3 115200*23

widać, że masz ustawioną szybkość 115200 dla COM2. Trzeba ustawić na 460800 aby była taka sama szybkość jak ma ustawione Teensy poleceniem:

CONFIG COM2 460800

Trzeba by jeszcze sprawdzić czy np. wiadomości GGA są wysyłane na port COM2 i USB. Można to zrobić poleceniami:

PSTMNMEAONOFF,COM2,GGA,?
PSTMNMEAONOFF,USB,GGA,?
albo wyświetlić jak na załączonym zdjęciu. To zdjęcie jest tylko poglądowe i nie zawiera ustawień, tylko pokazuje gdzie ich szukać w Uprecise.

Czy udało ci się skonfigurować Teensy w AOGConfigOMatic ?

Edytowane przez AnKon
Opublikowano (edytowane)

$command,config,response: OK*54

$CONFIG,ANTENNA,CONFIG ANTENNA POWERON*7A

$CONFIG,NMEAVERSION,CONFIG NMEAVERSION V410*47

$CONFIG,RTK,CONFIG RTK TIMEOUT 10*5E

$CONFIG,RTK,CONFIG RTK RELIABILITY 3 1*76

$CONFIG,SMOOTH,CONFIG SMOOTH RTKHEIGHT 10*57

$CONFIG,PPP,CONFIG PPP TIMEOUT 120*6C

$CONFIG,PPP,CONFIG PPP ENABLE E6-HAS*01

$CONFIG,DGPS,CONFIG DGPS TIMEOUT 300*6C

$CONFIG,RTCMB1CB2A,CONFIG RTCMB1CB2A ENABLE*25

$CONFIG,ANTENNADELTAHEN,CONFIG ANTENNADELTAHEN 0.0000 0.0000 0.0000*3A

$CONFIG,PPS,CONFIG PPS ENABLE GPS POSITIVE 500000 1000 0 0*6E

$CONFIG,SIGNALGROUP,CONFIG SIGNALGROUP 2*16

$CONFIG,ANTIJAM,CONFIG ANTIJAM AUTO*2B

$CONFIG,AGNSS,CONFIG AGNSS DISABLE*70

$CONFIG,BASEOBSFILTER,CONFIG BASEOBSFILTER DISABLE*70

$CONFIG,LOGSEQ,CONFIG LOGSEQ 1*15

$CONFIG,COM2,CONFIG COM2 460800*2E

$CONFIG,COM3,CONFIG COM3 460800*2E

PSTMNMEAONOFF,COM2,GGA,?
PSTMNMEAONOFF,USB,GGA,?
Nie wchodzą te komendy do uprecise

Teensy udało się flashować aogcm ale i tak nie widzi

9999.jpg

Uważam że flasher do teensy robi szkic w którym jest obsługa ethernet i um982. Może to powoduje że się nie łączy z um980 i nie widzi bno085. Nie znalazłem na necie ustawień na teensy pod 980. Teensy mam wersję bez modułu ethernet i może to też blokuje.

Edytowane przez velFoka
Opublikowano
34 minuty temu, velFoka napisał(a):
PSTMNMEAONOFF,COM2,GGA,?
PSTMNMEAONOFF,USB,GGA,?
Nie wchodzą te komendy do uprecise

A czy przejdą:

$PSTMNMEAONOFF,COM2,GGA,?
$PSTMNMEAONOFF,USB,GGA,?

36 minut temu, velFoka napisał(a):

Uważam że flasher do teensy robi szkic w którym jest obsługa ethernet i um982. Może to powoduje że się nie łączy z um980 i nie widzi bno085. Nie znalazłem na necie ustawień na teensy pod 980. Teensy mam wersję bez modułu ethernet i może to też blokuje.

Ciężko powiedzieć co autor zrobił. Na razie idziemy po najmniejszej linii oporu.

Widzę, że masz teraz ustawioną szybkość 460800 na wszystkich portach COM czyli OK. Ustawienia dotyczące wiadomości wysyłające wiadomości na COM2 też zostały przyjęte. Chciałem tylko sprawdzić czy tak jest, ale na tym załączonym zdjęciu wyświetla się tylko informacja "Output port: currently" i chyba nie da się tam tego sprawdzić. Jeśli Teensy działa, to wszystko powinno być w porządku. Nie wiem jak sprawdzasz czy Teensy działa po AOGConfigOMatic ?

Teraz możesz podłączyć tablet (komputer) do USB Teensy i uruchomić AgOpenGPS. UM980 musi mieć podłączoną antenę i może być w domu. Czy AgOpenGPS wyświetla Lat i Lon różne od zera ?

Spróbuję się coś dowiedzieć w tym czasie.

Opublikowano
Obecnie nie sprawdzę czy te komendy działają bo jestem na wyjeździe. Outpout port: currentlu można zmienić na com1 com2 i com3. Wiem to że teensy na tym flasherowanym z aogcom nie działa. Zatrudniłem IA do napisania kodu i jak go wbiłem w teensy to wchodząc w monitor portów w agopengps leci ciąg danych. Przy ustawieniach teensy z aogconfigomatic tego nie było. Odnośnie Lat i Lon ciągle jest na zero. Nie wiem na jaki port ustawić bno085 bo jego ciągle nie widzi.
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, velFoka napisał(a):

ak go wbiłem w teensy to wchodząc w monitor portów w agopengps leci ciąg danych

Jeśli cokolwiek możesz zrobić z Teensy, to znaczy że działa. Jeśli zrobiłeś AOGConfigOMatic dla Teensy, to Teensy powinien być skonfigurowany do współpracy z AGOpenGPS.

Proponuję w Uprecise włączyć jeszcze wiadomości GSA i pozmieniać częstotliwość dla wszystkich wybranych wiadomości z 10 Hz na 1Hz. Wszystko to w tym miejscu co na zdjęciu. Następnie ustawić Output port: COM2 i powinny być pozaznaczane te same wiadomości co dla Output port: currently. Zapisz konfigurację. Teraz znowu próba z AgOpenGPS, czyli podłączenie do portu USB Teensy. Trzeba zaczekać kilka minut zwłaszcza w domu.

To jaki firmware masz wgrany do Teensy ?

Wysłałem pytanie do autorów AOGConfigOMatic o wsparcie dla UM980. Pewnie to potrwa zanim dostanę odpowiedź, jeśli dostanę.

9999.jpg.4a362cbe8f42483498233d90508d9fb6.jpg

Edytowane przez AnKon
Opublikowano

Po wpisaniu

$PSTMNMEAONOFF,COM2,GGA,?
$PSTMNMEAONOFF,USB,GGA,?

nic się nie dzieje w uprecise.

Teensy po wgraniu TEENSY41-20241129-v1.24.1 nie było widziane w AOGConfig.

Wgrałem wersję TEENSY41-20240105-v1.22.1 i dało się flashować przez AOGConfig

888.jpg

Na teensy ale napisanym przez AI

20250302_211550.jpg

20250302_211654.jpg

Bez wskazywania portu robi się takie coś

987.jpg

Opublikowano

Jak wgram w teensy z flashera jako CammonRails Canbus tak jak pokazują poradniki to jak wejde w wybur portów w AOG to pokazuje: No command, send ? for help

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, velFoka napisał(a):

Na teensy ale napisanym przez AI

Uważam, że jesteś w połowie drogi, ale koniec jeszcze nie jest pewny.

Widać, że AgOpenGPS otrzymuje wiadomości od UM980 co oznacza, że dobrze zlutowałeś układ i skonfigurowałeś w Uprecise UM980. Może ci się przydać informacja że:

UM980 wysyła wiadomości na port USB i COM2 (piny Rx2 i Tx2 UM980),

Teensy odbiera wiadomości z UM980 przez swój COM2 (piny Teensy oznaczone 7 i 8),

a twój tablet widzi Teensy podłączone do USB jako COM5.

Na tym przykładzie z programem AI jedynie nie ma poprawek RTK. Jakbyś nie miał dostępu do Internetu. Wyświetla się pozycja Lat, Lon. Gdyby były poprawki, to może miałbyś pozycję z RTK.

Pozostaje wgrać odpowiednią wersję firmware do Teensy. Niestety nie wiem którą. Może ktoś inny by się wypowiedział. Nie konfigurować już UM980.

Przepraszam, ale doczytałem w opisie AOGConfigOMatic, że jednak wiadomości mają mieć 10Hz zamiast 1Hz czyli trzeba by to zmienić w Uprecise dla Output port: current i Output port: COM2. Zapisać konfigurację. Nie powinno mieć to zbyt dużego wpływu na testy, ale później może mieć znaczenie przy jeździe maszyną.

Moja wiedza się na tym kończy.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano (edytowane)

14 godzin temu, velFoka napisał(a):

Jak wgram w teensy z flashera jako CammonRails Canbus tak jak pokazują poradniki to jak wejde w wybur portów w AOG to pokazuje: No command, send ? for help

W AOGConfigOMatic dla Teensy proponuję wybrać All-in-one (for v2.x) (przy podłączonym komputerze do USB Teensy). Instaluje firmware AOG-2.5.hex dla płytki z Teensy 4.1.

Firmware CammonRails Canbus jest dla płytki, która dodatkowo ma transceiver CAN.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano

Ok wieczorem spróbuję wgrać All-in-one do teensy. Jeszcze tak pomyślałem że brak rtk może być spowodowany brakiem biblioteki w teensy chodzi o bibliotekę um980. Ostatnio jak wgrywałem to ona została usunięta więc jeszcze to spróbuję.

W dniu 1.03.2025 o 18:04, ansu napisał(a):

Teensy jaki firmware  wgrałeś? W teensy masz pewnie uart na 460 800 bps

Kolego a który powinien być?

Opublikowano

Właśnie z tym mam problem bo znalazłem najbliższa stację ok 30 km ode mnie ale jak wchodzę w AOG stacji to nie ma jej. Raz mi się pokazała a tak to wszystko odległości od 5990

Opublikowano (edytowane)

Właśnie z tym mam problem bo znalazłem najbliższa stację ok 30 km ode mnie ale jak wchodzę w AOG stacji to nie ma jej. Raz mi się pokazała a tak to wszystko odległości od 5990

Do RTK można skorzystać ze stacji asg-eupos, do których dostęp na dzień dzisiejszy jest darmowy. Kiedyś był płatny. Informacje na stronie https://www.asgeupos.pl/. Wymaga tylko założenia darmowego konta na system.asgeupos.pl, rejestracja. Czeka się kilka dni. Później na www.asgeupos.pl w menu Opis systemu jest mapa stacji, gdzie można zobaczyć gdzie jest najbliższa stacja. Jeśli stacja jest w odległości od miejsca, gdzie używa się odbiornika mniejszej niż 15km, to konfiguruje się usługę RTK dla jednej stacji. Jeśli odległość jest większa niż 15km, to prawdopodobnie lepiej skonfigurować RTN gdzie nie podaje się stacji, bo system asgeupos zrobi to automatycznie obliczając dane w wielu stacji bazowych. Jednak rozwiązanie RTN może być mniej dokładne. Odbiornik widzi RTN tak samo jak RTK.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, velFoka napisał(a):

Właśnie ta stacja ze zdjęcia jest z www.asgeupos.pl. Niesetny mam wszędzie daleko a to jest najbliższa baza jaką znalazłem.

Rzeczywiście :-) 91.198.76.2 to serwis asgeupos. Akurat na tym zdjęciu masz poprawki RTK, tylko chyba nie uruchamiałeś tego programu AI albo nie wybrałeś portu com (czyli com5), na którym tablet widzi Teensy. Nie było poprawek na zdjęciu z 3.143.243.81 czyli serwisu rtk2go. Jeśli stacja jest daleko, czyli więcej niż 15km, to można spróbować dla asgeupos podać nr portu 2101 albo 8080. To ustawi RTN zamiast RTK. Nie trzeba podawać stacji. RTN to RTK z wirtualną stacją bazową.

Używam RTK z jedną stacją bazową, bo pozycja jest dokładniejsza.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano (edytowane)

Tak tam były zdjęcia z rt2go bo jest takie cos w AgOpen że jak wstawiałem z www.asgeupos.pl to wieszał się program a na rtk2go nie ma takich problemów i stacje mam 2990 z wykresu.

Więc skoro tak daleko mam do stacji to muszę pomyśleć o swojej bazie. Chyba najlepiej to kupic um982 i dać go do pandy bo jest flasher do tego a um980 dać na stację bazową

Edytowane przez velFoka
Opublikowano (edytowane)

Więc skoro tak daleko mam do stacji to muszę pomyśleć o swojej bazie. Chyba najlepiej to kupic um982 i dać go do pandy bo jest flasher do tego a um980 dać na stację bazową

Widziałem różne opinie o RTK asgeupos. Jedni korzystają z tego a inni mówią, że asgeupos "pływa"

Szkoda, że nie ma kogoś kto konfigurował AgOpenGPS z UM980 albo UM982, bo wtedy byłoby wszystko wiadomo.

Teraz jest ten problem czy jest odpowiednie oprogramowanie (tam nazywa się to firmware) dla Teensy wgrywane w AOGConfigOMatic. Powinno działać to samo firmware dla Teensy co wgrywają użytkownicy Pandy z ZED-F9P. Mówię tylko o samym oprogramowaniu Teensy, bez konfiguracji odbiornika.

Na tym etapie spróbowałbym dokończyć konfigurację i zobaczyć jak działa AgOpenGPS. Jeśli pozycja będzie skakać albo chcesz być niezależny od wyłączeń asgeupos, to można zastanowić się nad własną stacją bazową.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano (edytowane)

W AOGConfigOMatic próbowałem wgrać z um982 na um980 ale program starował i się wyłączał. Myślę że skoro flasher jest pod um982 to je powinien konfigurować porządnie.

Z tego co znalazłem odnośnie GPHPR to chodzi o podwójną antenę ponieważ um982 ma 2 złącza antenowe.

Dziś będę jeszcze walczyć z tematem.

1. Zmienię czestotliwość w uprecise na 10hz

2. Wgram flasherem to co pisałeś wcześniej All-in-one (for v2.x) i albo działa albo walczę dalej

3. Wgram bibliotekę do teensy od um980.

4. Wgram kod co mi AI napisało właśnie pod te biblioteki.

Edytowane przez velFoka