Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, bergman31 napisał:

Jak u Ciebie 3-4 przyczepy to mało w żniwa, to ewidentnie masz problem z rozładunkiem zboża. Zmień żmijki/dmuchawy na bardziej wydajne. Znajomy ma 200ha i pola ma do 5km od gospodarstwa. Kosi Bizonem BS i Super. Od tych kombajnów odwozi na dwa lub trzy zestawy w zależnosci jak daleko jest na pole. Przyczepy to dwie HL i jedna autosanka. Kombajny na polu nie mają przestojów.

@Dontcry jak przyczepa nie ma być na pokaz, to koszt budowy można jeszcze obniżyć. Jeśli ładowność nie musi być duża, to i materiał na przyczepę może być słabszy. Jak nie są Ci potrzebne hamulce w przyczepie, to już zaoszczędzisz kilka stówek. 

Czasami można trafić w ogłoszeniach jedoosiówki wywrotki w dobrej cenie. Kiedyś widziałem w dobrym stanir Agromet T103 za 6500zł z zarejestrowaną. 

Z rarytasow to tylko swiatla musza byc. 

Opublikowano
3 minuty temu, bergman31 napisał:

jak przyczepa nie ma być na pokaz, to koszt budowy można jeszcze obniżyć. Jeśli ładowność nie musi być duża, to i materiał na przyczepę może być słabszy

W moich wyliczeniach gieta blacha na burtach to koszt max 200zl w górę, a dodajmy że usztywnia to burtę niesamowicie

Co do odchudzania ramy-robiąc ramę z ceownika hutniczego np.100 zamiast 120 oszczędzisz w zależności od składu 72-110zl, moim zdaniem nie warto 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

Nie, ma k&rwa płacić za "taczki" do gnoju 10 tys. zł a potem beczeć na AF jak to ciężko w rolnictwie i wszystko drogie 😂🤣😅. Poza tym, co On ma za uprawy że mu w takie taczki wejdzie i zdąży objechać pole - magazyn?? Bo mi się na żniwa d&pa pali że czasem 3-4 przyczepy mało, a pola mam też wokół domu maks. 800 m... Aaa, i nie mam 100 ha czy 200 😋

Możesz sobie nawet tirem wozić albo w czepce ,uj mnie to obchodzi. A znajomy kosi suprem ale usług nie robi ,nadąża na spokojnie taką małą taczką jak to mówisz i d*pa mu się nie pali

Opublikowano
8 minut temu, bratrolnika napisał:

W moich wyliczeniach gieta blacha na burtach to koszt max 200zl w górę, a dodajmy że usztywnia to burtę niesamowicie

Co do odchudzania ramy-robiąc ramę z ceownika hutniczego np.100 zamiast 120 oszczędzisz w zależności od składu 72-110zl, moim zdaniem nie warto 

W przyczepie ze skrzynią 300x200cm na ramę dolną nie dałbym celownika mniejszego niż 120mm. Na ramę górną to 80mm lub 100mm ewentualnie ich kombinacja. Dużo zależy ile będzie poprzeczek i tu zaczynają się różnicę w kosztach. Profil na burty 50x50x2 a 50x50x3 to też już jest różnica w cenie.

Wybór zawiasów i zamków burt w zależności od potrzeb też znacząco wpływa na cenę. 

Opublikowano

@bergman31 i takie ceowniki stosuje, tak jak piszesz

Co do profile na burty się nie zgodzę, nadal to jest niewielki procent ceny, profil ze ścianką 2mm jest tańszy od profila ze ścianką 3mm tylko o 4,8zl, przyjmując ok 25mb profila na burty to różnica wyniesie ponizej 200zl

30 minut temu, Dontcry napisał:

Łódzkie. 

A coś dokładniej???  Bo łódzkie to może być Łowicz, a może być Radomsko, nadal łódzkie a 200km różnicy

Opublikowano

A może ze starego rozrzutnika. Rama jest tylko tłoczysko i zawias.

Opublikowano
22 minuty temu, gustaww napisał:

A może ze starego rozrzutnika. Rama jest tylko tłoczysko i zawias.

Ramę należy wzmocnić, bo prędzej czy później się ugnie lub przełamie. Górną ramę i tak trzeba zrobić od podstaw. W starych rozrzutnikach rama często jest znacznie skorodowana.

@bratrolnika różnicę w cenie nie są duże ale sam zobacz: blacha tłoczona na burty 200zł droższa, mocniejsza rama 100zł więcej, mocniejszy profil na burty 200zł drożej. Już jest +500zł. 

Ja jednak robiąc przyczepę nie oszczędzam na materiale. Parę jednoosiówek zrobiłem i nikt nie nażekał na ich wytrzymałość. Koszt budowy niektórych zadziwił.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, bratrolnika napisał:

@bergman31 i takie ceowniki stosuje, tak jak piszesz

Co do profile na burty się nie zgodzę, nadal to jest niewielki procent ceny, profil ze ścianką 2mm jest tańszy od profila ze ścianką 3mm tylko o 4,8zl, przyjmując ok 25mb profila na burty to różnica wyniesie ponizej 200zl

A coś dokładniej???  Bo łódzkie to może być Łowicz, a może być Radomsko, nadal łódzkie a 200km różnicy

Powiat sieradz. 

Opublikowano

Do samego obornika to kup sobie rozrzutnik za 2 -3 tyś, wyrzucisz wałki i gnój zleci bez roztrząsania, a jak założysz tylną burtę to i zboża nasypiesz i tak samo zleci.

Opublikowano
3 godziny temu, bergman31 napisał:

Jak u Ciebie 3-4 przyczepy to mało w żniwa, to ewidentnie masz problem z rozładunkiem zboża.

Nie, po prostu nikt nie wjeżdża na zarobek niczym mniejszym jak Lexion 440. A jak znajomy wpada 480-tką to już młyn.

Znajomy ma 200ha i pola ma do 5km od gospodarstwa. Kosi Bizonem BS i Super.

Moje kondolencje dla znajomego 😉.

Przyczepy to dwie HL i jedna autosanka. Kombajny na polu nie mają przestojów.

No cóż, nie dogadamy się. Takie żniwa to w moich stronach historia.

5 godzin temu, Dontcry napisał:

Zeby Ci sie d*pa calkiem nie spalila bo nie bedziesz mial na czym siedziec.

Każdy się martwi za siebie a Pan Bóg za wszystkich.

Opublikowano
1 minutę temu, Kaszlak79 napisał:

Nie, po prostu nikt nie wjeżdża na zarobek niczym mniejszym jak Lexion 440. 

Ano widzisz, u mnie sa takie strony ze malymi kombajnami chętnie przyjezdzaja do tych malych i srednich gospodarstw. Stare classy czy bizony to czesty widok na usługach. 

• Like 1
Opublikowano

U mnie już nie. Starsze Claasy czy inne "zachodniaki" jeszcze koszą, ale już nie po usługach - nie chce się mniejszym gospodarzom kosić innym. Bizona nie uraczy - ostatni SKR w okolicy co miał 4 szt. Z-056 zdechł (z własnej winy) gdzieś 3 lata temu. Usługi robią Ci co ponabierali po 4-6 dużych kombajnów, no i z odbiorem problem...

Opublikowano

a u mnie odwrotnie ,prawie same bizony i forszaje robią usługi ,dwa nowe jelenie A ludzie nie chcą bo zielone i za nimi też zielono gorzej jak po bizonie 😕

Opublikowano (edytowane)

Może gonią za bardzo??

4 godziny temu, bratrolnika napisał:

Akurat dominator do tych mniejszych nie należy, odbiera się z niego po pół zbiornika, może 60%, ale i tak idzie zdążyć

To do mnie w tym roku jak typ przyjechał Lexionem 440 to marudził że nie mógł całych 6 ha co mam jeden kawałek objeżdżać, bo jak dzielił to mu dłużej zeszło. No i że nie odbierałem mu w czasie jazdy 🤣. Na koniec skasował 60 zł więcej niż inni od hektara i mruczał że przynajmniej 1.5 godziny stracił. A ostatecznie się przyznał że to maszyna brata, że kupił żeby "mniejszym" kosić ale roboty na niego coś nie ma... Słowem - debil.

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano

Bardzo nie ,widocznie gówno nie kombajn albo nie wiedzą jak ustawić ale parę sezonów już koszą