Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, zetorki12 napisał:

Nie . To nie tak , Nie widzieliście mojego pięknego zdjęcia świniaka na święta ?

zgłaszasz , pobiera wet krew , wynik , świniak w łeb , badanie , wyrejestrowanie , sam ubijasz po szybkim szkoleniu . Tak w skrócie i nie po kolei .

To szkolenie jest chyba tylko po to aby wydać parę zł. Mówię tu o uboju na własny użytek.Dawniej wpisywało się właściciela świni i to wszystko. Jeżeli chodzi o sprzedaż lokalną, to uprawnienia zdobywa się na 3 miesięcznej praktyce w masarni.Było o tym ostatnio w telewizji.

18 godzin temu, Roki212 napisał:

No właśnie włośnicę badało się zawsze po ubiciu, myślałem że może krew wykazywała wszystko 

To teraz trzeba mieć rozplanowane wszystko wcześniej w czasie, aby ubić mniej więcej wtedy kiedy się chce

Według przepisów, nie wolno Ci ruszyć mięsa,dopóki nie dostaniesz zaświadczenia od weterynarza. Także na wsi ,żeby coś zjeść należy najpierw przestrzegać przepisów :).

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

o szkolenie jest chyba tylko po to aby wydać parę zł. Mówię tu o uboju na własny użytek.Dawniej wpisywało się właściciela świni i to wszystko. Jeżeli chodzi o sprzedaż lokalną, to uprawnienia zdobywa się na 3 miesięcznej praktyce w masarni.Było o tym ostatnio w telewizji.

Nic za to nie płaciłem . Przeczytałem kilka stron pisma i zostałem fachowcem od uboju .    Zwykła durnota jakich wiele .

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście . A kogo ? Mam wkopać ... kogoś ?

Na telefon zgłaszasz . Jedynie ze świstkiem badania na włośnice po uboju trzeba się zgłosić osobiście . No i telefonicznie tez trzeba zapytać czy wynik badania na ASF czy jest .

Edytowane przez zetorki12

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Szymon122
      Witam,
      prowadzimy krótkie badanie wśród rolników i hodowców dotyczące poganiaczy typu grzechotka. Chcemy sprawdzić, które modele są najczęściej wybierane, jak długo wytrzymują oraz jakie cechy są dla Was najważniejsze przy zakupie.
      Ankieta jest anonimowa i zajmuje ok. 2–3 minuty. Wasze odpowiedzi pomogą nam lepiej dopasować produkt do realnych potrzeb gospodarstw.
      👉 Link do ankiety: Poganiacze grzechotka – wybór i użytkowanie
    • Przez adaskupodkarpacie
      witam posiadam stare budynki i chciłabym sie dowiedziec jak likwidujecie ubytki w posadzkach np w chlewniach czy wylewacie nowa czy stosujecie jakies srodki typu unigrunt bo wiadomo gnojowica robi swoje prosze o wasze sugestie PZDR
    • Przez qkohe155
      Macie jakieś sprawdzone sposoby, czym pomalować deski w zastawie do tuczarni na głębokiej ściółce, żeby świnie nie gryzły? 
      Poprzednia zastawa ze sosny wytrzymała 23 lata, z tym że świń nie było cały czas, a ostatnie kilka lat była co chwile łatana blachą. W innych kojcach trzymają się lepiej, ale ta była jakaś słabsza. Nowa zrobiona ze świerku wyciętego parę lat temu.

    • Przez jan140125
      Wózki paletowe elektryczne – opinie i polecenia Myślę nad zakupem od Maglo – mają modele z dużym udźwigiem i dobrą specyfikacją. Warto?
    • Przez rolnikgospodarny95
      Mam pytanie bo mam na plecach inspekcję nie długo. Jeżeli nie wchodziłem w dobrostan zwierząt muszę zakładać poidła? Bo słyszałem że na razie ci co a na dobrostanie. Wiem że każdy musi mieć apteczkę na leki. Dodam że wodę leje w koryto 

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v