Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż tak jak w tytule zamiaruje nabyć nowego konia pociągowego do swojego gospodarstwa , rozbieżność mocy jest dość duża gdyż prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości ciągnik ten będzie ciągał agregat bezorkowy. Finanse są ograniczone do mniej więcej 95 tys. W głównej mierze ciągnik ten będzie współpracował z przyczepą samozbierającą o objętości 40 m3 oraz z pługami kvernland 4x45 , oraz z agregatem uprawowo siewnym smażone 3m .Modele które najbardziej przykuły moją uwagę to Valtra serii T 1*0 oraz New Hollandy TM . Ogólnie rzecz biorąc potrzebuje porady czy warto pozyskać wyżej wymienione modele ewentualnie inne oraz jaka moc wybrać ? Z góry przepraszam za ewentualne niedociągnięcia gdyż jest to mój pierwszy post 😀🚜

Opublikowano

zobacz u mnie w galeri valtra t170 ciaga 3m dlutowca a plus taki ze do 200 km mozna podciagnac bo to model na silniku 7.4 l. Tez sieje agr. 3 m i wychodzi ok 8-10 l/ha a sciernisko z talerzowka 3m wyszlo do 5l/ha.

Ciagniki bardzo fajne ale musisz uwazac zeby na mine nie wdepnac bo niestety valtra w naprawach tania nie jest. Polbiegi maja chodzic w miare plynnie tak jak rewers bez zadnego poslizgu, jezeli tylna hydraulika jest na elektrozaworach to sprawdzic kazde wyjscie bo sterowanie jednej pary 5 tys zl a zamiennikow brak a zrobic tanim kosztem w 90% przypadkow sie nie da. Czesto mozna znalezc model na miekkiej osi a to duzy plus bo jest pneumatyczna i masz sprezarke w standardzie wiec dolozenie zaworow do przyczep to koszt max 2 tys.

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

To może określ jaki będzie ten agregat bezorkowy. Inaczej potem możesz żałować wyboru ciągnika.

Przeglądałem ofertę agro-liftu i raczej na 90% trzy metry gdyż 2.5 m to nie będzie zabierał śladów ciągnika 😉

36 minut temu, Bartek933 napisał:

Też sądzę że do bezorki musi być ciągnik ok 200km. Jak TMka to do 165km, większe modele mają problemy z układem paliwowym. TMka jest też jednak małym ciągnikiem gabarytowo

A TM 175 ? Oglądałem ten egzemplarz i jest bardzo dobrze wyposażony ale podejrzanie tani w porównaniu do Valtry.

Opublikowano
49 minut temu, Mikruss napisał:

zobacz u mnie w galeri valtra t170 ciaga 3m dlutowca a plus taki ze do 200 km mozna podciagnac bo to model na silniku 7.4 l. Tez sieje agr. 3 m i wychodzi ok 8-10 l/ha a sciernisko z talerzowka 3m wyszlo do 5l/ha.

Ciagniki bardzo fajne ale musisz uwazac zeby na mine nie wdepnac bo niestety valtra w naprawach tania nie jest. Polbiegi maja chodzic w miare plynnie tak jak rewers bez zadnego poslizgu, jezeli tylna hydraulika jest na elektrozaworach to sprawdzic kazde wyjscie bo sterowanie jednej pary 5 tys zl a zamiennikow brak a zrobic tanim kosztem w 90% przypadkow sie nie da. Czesto mozna znalezc model na miekkiej osi a to duzy plus bo jest pneumatyczna i masz sprezarke w standardzie wiec dolozenie zaworow do przyczep to koszt max 2 tys.

Zastanawiałem się też nad Jaśkami serii 6*10 oraz 6*20 , taki John ze zwykłą skrzynią Power Quad kosztuje przynajmniej 10-20 tys więcej od konkurencji o tej samej mocy ... I tu pytanie czy płaci się tyle za markę i prestiż ? Czy faktycznie John Deere jest wart każdych pieniędzy ? Proszę was o pomoc bo już dostałem kręćka od tego wszystkiego i wyjdzie w końcu tak że kupię nowego belarusa 😂

4 minuty temu, Bartek933 napisał:

TMki ogólnie są tanie, ale z dwoma najmocniejszymi modelami lepiej dać sobie spokój

Awaryjne ? Powiem szczerze wstępnie go oglądając zrobił na mnie mega wrażenie. https://www.otomoto.pl/oferta/new-holland-tm-175-ID6CsU9R.html to właśnie ten egzemplarz.

16 minut temu, Bartek933 napisał:

TMki ogólnie są tanie, ale z dwoma najmocniejszymi modelami lepiej dać sobie spokój

https://www.otomoto.pl/oferta/new-holland-tm-175-ID6CsU9R.html czyli odpada ?

Opublikowano

Ale zaden jd seri 6x10 nie da rady na gleboko w bezorce na 3m. To by musialo buc cos z seri 7x10 ale do 100 tys raczej slabo o cos dobrego.

Najtaniej albo new holland albo valtra npt170 t190 lub massey serii 82xx

1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Też sądzę że do bezorki musi być ciągnik ok 200km. Jak TMka to do 165km, większe modele mają problemy z układem paliwowym. TMka jest też jednak małym ciągnikiem gabarytowo

A co tam jest z tym ukl. paliwowyn?

Bompa bosch vp30 tam jest?

Opublikowano
4 minuty temu, Mikruss napisał:

Ale zaden jd seri 6x10 nie da rady na gleboko w bezorce na 3m. To by musialo buc cos z seri 7x10 ale do 100 tys raczej slabo o cos dobrego.

Najtaniej albo new holland albo valtra npt170 t190 lub massey serii 82xx

A co tam jest z tym ukl. paliwowyn?

Bompa bosch vp30 tam jest?

Massey z tej serii to są silniki sisu. Powiem szczerze mam taki w swoim Valmecie 8000 i twierdzę że są to jednostki nie do zajechania. A co powiecie na temat Fendt'ów 515 np. niektóre sztuki są cenione poniżej 100 tys , tylko pytanie czy to nadal są Bawarskie tytany czy już kupki złomu ? 

Opublikowano

Jakikolwiek traktor do uprawy bezorkowej przy szerokości 3m poniżej 220 km szkoda zachodu,chyba że pola plaskie jak stół  i głębokość uprawy 10-15 cm,sąsiad posiada 4m i traktor ok 430km ,teren pagórkowaty,głębokość pracy ok 25cm i ma co robić w tym agregacie

Opublikowano
3 godziny temu, Mikruss napisał:

seria 5xx z bawari to troche popierdolka. Z fendta do ciezkiej roboty to seria 8xx ew. jakies 716 718

A jak z obsługą i eksploatacją Vario ? Nie myakdm z tym nigdy do czynienia.

1 godzinę temu, ws71 napisał:

Jakikolwiek traktor do uprawy bezorkowej przy szerokości 3m poniżej 220 km szkoda zachodu,chyba że pola plaskie jak stół  i głębokość uprawy 10-15 cm,sąsiad posiada 4m i traktor ok 430km ,teren pagórkowaty,głębokość pracy ok 25cm i ma co robić w tym agregacie

Na sąsiedniej wsi John Deere 6170r pracuje z 3m agregatem bezorkowym agro-liftu i mówi że daje sobie radę.

Opublikowano
11 minut temu, ws71 napisał:

Tylko żeby była jasność o czym mówimy ja mam na myśli taki sprzęt

image.png

No to przepraszam bardzo ale ja mówiłem o innej maszynie .

Opublikowano
8 minut temu, Uziu92 napisał:

do 100 tys w mocy 170+ to masz valtre, nh, case, renault, mf. Z fenda i JD w tej kasie to będziesz miał gruz nie traktor, chyba że jakiegoś jd 77 ale to dowalone będzie już

Teraz już sam nie wiem... Może jednak naszego poczciwego 1634 ? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

masz spory wybór kilku marek, budżet nie najgorszy także z tych wymienionych na pewno coś kupisz. Co do ursusa to z tego co tu ludzie pisza to objeżdżają go zachody słabsze mocowo w polu.

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano
2 godziny temu, Valmetra napisał:

Teraz już sam nie wiem... Może jednak naszego poczciwego 1634 ? 

jak nie masz duzo ha i chcesz miec spokojna glowe jesli ewentualnie cos sie popsuje to bedzie to dobry wybor bo w polskich za 10tys zl zrobisz generalke a do zachodnich mozesz części w garsci przynies jak bd mial pecha jednak nie licz ze polska szostka ci bezorkowo na 30cm 3m szerokosci pociagnie

Opublikowano

No to teraz jestem w domu, nie licz kolego że przy suszy to  będzie głębiej jak max 15cm pole na gliniastych kawałkach bedzie porysowane , co do ciagników ,jeżeli Ci nie przeszkadza marka to szukaj wśród Belarus 1221,1523 idzie coś takiego znaleźć na zachodzie z naprawdę niewielkimi przebiegami, w rodzinie śmiga w podobnym agregacie 1221 i daje radę