Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie da się. W nowej perspektywie, czyli za rok mają prawdopodobnie wprowadzić ryczałt jednakowy dla wszystkich. Może i ja wyjdę... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Pati11 napisał:

Witam. 

W 2019 roku przez przypadek zaznaczono w wniosku wystąpienie z systemu małego gospodarstwa. Dopiero dziś zauważyłam ten błąd. Jest jakiś sposób na odkrecenie tego? Wszędzie pisze ze nie można przystąpić ponownie ale może jakiś sposób jest. 

ja tez w tamtym roku kliknolem niechcaco tak samo , ale przy okazji poprawki wniosku w agencji pan zapytal mnie o to ,wytlumaczylem co i jak ,i jeszcze majpierw trzeba byc zarejstrowanym w syrtemie malych gospodarstw by muc z niego wystapic

Opublikowano (edytowane)

„W przypadku posiadania w gospodarstwie trwałych użytków zielonych wartościowych pod wzglądem środowiskowym, rolnika obowiązuje zakaz ich przekształcania lub zaorywania. Należy zaznaczyć, że zakaz zaorywania lub przekształcania ww. obszaru w ramach płatności bezpośrednich wynika wprost z przepisów dotyczących płatności za zazielenienie. Pod pojęciem zakazu przekształcania rozumie się m.in, zaorywanie, zamianę na inne użytki rolne, zalesianie, zabudową lub eksploatację torfu i kruszyw. Zakaz zaorywania lub przekształcania trwałych użytków zielonych wartościowych pod wzglądem środowiskowym w ramach płatności za zazielenienie dotyczy wyłącznie tych rolników, którzy dobrowolnie ubiegają się o wsparcie w ramach systemu płatności bezpośrednich

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Witam

tata jak w zeszłym roku złożył oświadczenie o braku zmian we wniosku zostawił w agencji,ale w tej ich unie i nie ma na nie potwierdzenia czy agencja wysyła w późniejszym czasie potwierdzenia? Czy wchodząc do e wniosku mogę zobaczyć podgląd wniosku i zapisać go? Bo wzeszłym roku po złożeniu oświadczenia była taka możliwość bo mam zapisane w pdf.

Opublikowano

@agula33wszystko zależy czy ludzie z twego biura wprowadzają oświadczenie do ich system. możesz sprawdzić cz wniosek jest już wysyłanych, jeśli jest to znaczy że go wprowadzili.

Opublikowano

jak zaglądałam do ewniosku to jest on w zakładce robocze czyli chyba nie jest wprowadzony. Jeśli go wprowadzą to będę mogła zapisać sobie w pdf tak? Pytam bo nie pamiętam jak było w zeszłym roku, a plik mam zapisany więc musiał być dostępny. dzięki

Opublikowano

W zakładce robocze zawsze jest, czy wysłany, czy nie...Sprawdza się w "wysłane". Aleś tu napierdzieliła dziewczyno. Z tego co czytam, wynika, że myślisz, że pojedziesz na zeszłorocznym oświadczeniu i w tym roku ojciec nie składał. 

Nabazgrałaś w kulminacyjnym momencie, że nie wiadomo o co chodzi i tyle... 😄 

@robert55555 Wszystkie oświadczenia są wprowadzane do komputera przez pracownika Agencji. Łopatologicznie; on w naszym imieniu robi, a w zasadzie wysyła gotowy wniosek. 

Opublikowano

No a pracownik Agencji nie wydaje poświadczenia że oświadczenie zostało złożone ? 

Opublikowano

W tym roku możesz wypełnić oświadczenie i wysłać pocztą na adres biura powiatowego, albo pewniejszym sposobem jest zalogowanie się do aplikacji i złożenie wniosku przez internet wystarczy że wejdziesz potwierdzisz i sprawa załatwiona. Chyba że ktoś poniżej 10 ha będzie chciał składać wniosek na mgr lub inne działania to wówczas musi wyrysować szczegółowo uprawy bo będzie to potrzebne do weryfikacji wniosku.

Opublikowano
14 minut temu, RoadRunner91 napisał:

W zakładce robocze zawsze jest, czy wysłany, czy nie...Sprawdza się w "wysłane". Aleś tu napierdzieliła dziewczyno. Z tego co czytam, wynika, że myślisz, że pojedziesz na zeszłorocznym oświadczeniu i w tym roku ojciec nie składał. 

@robert55555 Wszystkie oświadczenia są wprowadzane do komputera przez pracownika Agencji. Łopatologicznie; on w naszym imieniu robi, a w zasadzie wysyła gotowy wniosek. 

Wycieki słówko ju, i tym samym zmieniło sens mojej wypowiedzi. Masz rację wszystkie oświadczenia są wprowadzane, pytanie kiedy będzie wprowadzone. Pytanie teraz czy za miesiąc.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, agula33 napisał:

,ale w tej ich unie i nie ma na nie potwierdzenia

Już załapałem😃 Miało być "...ich urnie. Nie wiem, czy wysyłają. Dziwię się tylko, że potrafisz posta napisać, a wniosku gotowego nie wysłać😁😜

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, RoadRunner91 napisał:

Widocznie kolega źle czyta, bo nigdzie nie napisałam,że jedzie na zeszłorocznym oświadczeniu owszem zabrakło sława,że tak jak w zeszłym roku. Ale z dalszej części jasno wynika że chodzi o ten rok, jakoś ( robert55555 zrozumiał )bo nigdy wniosków i oświadczeń nie wrzucało się do urny w agencji tylko w tym roku ze względu na koronowirusa.

A jak nie wiesz o co chodzi to nie musisz się wypowiadać, chyba po to jest forum, że można zapytać a nie krytykować za literówki. Tak potrafię wysłać i posta i z własnym  wnioskiem też daje. A tata ma 1,1ha więc zaniósł oświadczenie i chyba to nie jest zbrodnia. Pozdrawiam

Edytowane przez agula33
Opublikowano

Mam małą działke, ok 30ar i będą tam ziemniaki i wyka. Ziemniaki będą na środku, a do okoła będzie wyka. Z 1 strony w zeszłym roku były maliny, a reszte również wyka i rysowałem te uprawy osobno. Moge to zaznaczyć w tym roku jako uprawa mieszana? Ziemniaków będzie mniej więcej 1/3

Opublikowano
37 minut temu, rafal4610 napisał:

Mam małą działke, ok 30ar i będą tam ziemniaki i wyka. Ziemniaki będą na środku, a do okoła będzie wyka. Z 1 strony w zeszłym roku były maliny, a reszte również wyka i rysowałem te uprawy osobno. Moge to zaznaczyć w tym roku jako uprawa mieszana? Ziemniaków będzie mniej więcej 1/3

Główną uprawą będzie ta uprawa co jest jej więcej , danej uprawy nie może być mniej jak 0,10 ary żeby zaliczyło .

Opublikowano

Posiałem łubin na ziarno ,deklaruje przy uprawie ppas to muszę też zaznaczyć na pierwszej stronie w wniosku płatność do stronczkowych? z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Witam,chce założyć konto na  e-wniosek i mam problem.Przy rejestracji  trzeba podać,ile  otrzymałem dopłat w ubiegłym roku,a ja tego tak dokladnie nie wiem,bo rodzice skladali o dopłaty.Ktoś miał taki problem?

Opublikowano

To masz jeszcze lepiej, bo wpisujesz 0. 

Rozumiem, że posiadasz numer gospodarstwa.Swojego gospodarstwa. 😋

Opublikowano (edytowane)

To kurła składali, czy nie?... A może mama brała, a teraz tata chce? 😋

Jeśli tata brał w zeszłym roku, to wpisujesz tylko hasło i numer gospodarstwa, bo tata już ma założone konto na e-wniosek. Jak nie znasz hasła, a na pewno nie znasz, bo to pracownik agencji robił, to min. ostatnia kwota wypłacona na konto w 2019 z agencji, nie całość dopłat. Jeśli nie było zaliczki, ani reszty dopłat w roku 2019,co rzadko, ale się zdarza, to wpisujesz 0. Niech tata uda się do banku po wyciąg. Skorzystaj z opcji "nie pamiętam hasła" i uwórz nowe hasło. 

Edytowane przez Gość