Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@robert55555 Pani, której robiłem wniosek dostała telefon do poprawki. Chodzi o to, że zrobiłem według tego co było we wniosku, a jedna działka uległa podziałowi, o czym mi nie powiedziała. Niby znam ogólne zasady i  w instrukcji wymienione są dokumenty, które należy zeskanować do odpowiedniego formatu. 

Pytanie. Który dokument najlepiej zeskanować? 

Opublikowano

@Winnetou 

Jeżeli działka ulega podziałowi to najlepiej zeskanować mapę podziałowa i wypis z rejestru gruntów. Mapa podziałowa niech będzie najtańsza (powiedzieć do ARiMR że jest potrzebna), co wypisu kwestia czy będą to chcieli mieć(jeden pracownik chce inny nie chce, najlepiej o to dopytać bo wypis kosztuje z 50 zł od działki, jeśli dobrze pamiętam). Mapka nie powinna więcej niż 10zl. Oczywiście moze być tak że każdy powiat ma inną stawkę?

Kwestia jak będziesz im wysyłał skan? Robiąc zmianę do wniosku w aplikacji Ewniosek i podpinając do tej zmiany? Czy pracownik biura sobie skopiuje dokumenty ze wpłynęły do Biura? Oczywiście wtedy wrzucasz do urny. Chyba że sam zrobisz kopie i kopie wrzucisz do urny. 

W tym roku podobno dużo jest podziałów działek z racji importów do ich aplikacji.

Zobacz z ciekawości czy w aplikacji Ewniosek, w tym wniosku nie jest już zaioortowany podział( jak byłby to dla mnie bez sensu dostarczać dokumenty, przecież podział już zrobili). Pewnie nie jest i stąd chce dokumenty.

Opublikowano

Ciekawe jak się o tym dowiedzieli? Nie ma konfliktu krzyżowego. Może jest tak jak piszesz. Miałem już w poprzednich latach działki z aktualizacją granic i nowymi numerami a robiłem na starych mapkach z e wniosku i nie było problemu. Ta pani poprosiła, żeby listem przysłali wyjaśnienia, bo mało rozumie i wtedy zobaczę

Opublikowano

ARiMR ma wiele aplikacji. Często bywa tak że mają w jednej bazie ale nie ma w innej. Bywa tak że starostwo zrobiło podzial w 2015 a import do jazdy ARiMR był w 2016 ale do aplikacji w której obsługują wnioski byk w 2020. Teraz muszą zrobić podział w jednej bazie lpis i z niej importować do innej bazy. Trochę to potrwa.

Opublikowano

Wiem, że trzeba wypałnić rejestr, codzi mi o to czy został skrócony okres wypasu lub przedłużony termin możliwego wpyasu.

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/czy-okres-wypasu-bydla-w-nowej-platnosci-zostanie-skrocony,95767.html

Opublikowano

Witam, mialem w tym roku wsiewke koniczyny czerwonej w zboze, ktora miala spelniac warunek zazielenienia. Niestety utrzymala sie na ok 30% dzialki i poszla w ruch talerzowka. Czy mozna to zamienic na poplon ozimy, lub jakos inaczej wybrnac z sytuacji?

Opublikowano

@robert55555 Działka rolna składa się z kilku działeczek referencyjnych. Jedna z nich miała numer 11071, gdy robiłem wniosek, teraz po aktualizacji w e- wniosku ma 11071/1.Był telefon, aby to poprawić, czyli wprowadzić nowy numer. Na mapie w ewniosku już jest, tylko w samym wniosku trzeba to nanieść. Jak to zrobić? 

Opublikowano

Jak zrobili import do aplikacji E-wniosek, to na masz zaimportowany do wszystkich lat. Pytasz o wniosek w PDF, musiał być złożyć zmianę do wniosku, wtedy powinien ci zaciągnąć już odpowiednie dane. Sorki że zapytam , to co za biuro że tak tak podchodzi do tematu. możesz zrobić zrzut z ewniosku? jak wolisz to możesz wysłać na priva.

Opublikowano (edytowane)

Zrobili import. Uprawa jest już z nowym numerem we wniosku na mapie, tylko nie da się zrobić według instrukcji, bo klikając w stary numer, który jest na czerwono nic  nie wyskakuje, jest nieaktywny . Teraz nie wiem, czy usunąć całą uprawę i od nowa zrobić w nowe/ aktualizacja? 

Edytowane przez Winnetou
Opublikowano

Zaloguj się do aplikacji i usuń działkę 121105_2.0003.11071 a wprowadź nowa 121105_2.0003.11071/1. Jak zapiszesz dane sprawdź jak wygląda to w pdf, jak jest ok, to podeślij im ta zmianę.

Nie sądziłem że kolega z tych stron, widzę straszne rozdrobienie w działkach.

Opublikowano

Haha no nie? U każdego połowa nie nadaje się do płatności, bo ma poniżej 10 ar. Usunąłem i wprowadziłem teryt nowej,  pokazuje błąd w uprawie, że nie ma tej działki referencyjnej. Czyli teraz usunąć uprawę i od nowa zrobić? Boję się, żeby bigosu nie narobić, bo to nie moje

Opublikowano

jak chcesz to podaj nr producenta i hasło, ale na priv

musisz usunąć geometrie działki rolnej, -potem usunąć stara działkę ewidencyjną, dodać nową działkę ewidencyjna, wyrysować nową działkę rolną i po sprawie.

Opublikowano

Tak myślałem, tylko chciałem się upewnić, bo z tym nie miałem jeszcze do czynienia, a nigdzie nie ma instrukcji w takich przypadkach. W sumie to mniej roboty niż zgłaszanie samemu podziału, czy przenumerowywania 

6 minut temu, robert55555 napisał:

odchaczyłes płatność jpo?

Dopiero będę z tym robił. Na razie tylko usunąłem stary i wklepałem nowy numer

Opublikowano
3 godziny temu, robert55555 napisał:

Zaloguj się do aplikacji i usuń działkę 121105_2.0003.11071 a wprowadź nowa 121105_2.0003.11071/1. Jak zapiszesz dane sprawdź jak wygląda to w pdf, jak jest ok, to podeślij im ta zmianę.

Te komunikaty, że nie ma uprawy i info o błędach poznikały po ponownym uruchomieniu. Czyli usunięcie  działki i wprowadzenie nowej wystarczy, bez robienia uprawy od nowa. W podsumowaniu wszystko gra, tylko to JPO trzeba było od nowa, bo się skasowało. Chyba będzie dobrze;)