Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, kamil255 napisał:

Pryskałem u siebie huzarem, przepuścił miotłe. U kilku osób na usługach to samo, dopiero axial i lancet zrobiły robotę

A u mnie w tym roku poszedł 2x huzar i tam gdzie złapało to po 1 razie złapało a gdzie nie to i po 2 dawce rosła tylko miotła, restsze wzięło ładnie 😎😎😎w tym roku idę w axial 

Opublikowano (edytowane)

Może warunki nie takie jak trzeba, jak za zimno lancet też puszcza, u mnie puścił miejscami gdzie mokro, a tak to ok. Ogólnie axial najlepszy. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Lancetem pryskałem pszenzyto, w nocy po oprysku było -1 i wyczyściło wszystko. Porównując go do axial, lancet ma szybsze działanie. Po axialu w pszenicy chwasty trochę dłużej ginęły, ale efekt tak samo zadowalający. Na wiosnę te same środki u mnie zagoszczą

Opublikowano
20 godzin temu, Kubawww napisał:

Jaka gleba przepuszczalna czy ciezka?

Jesli przepuszczalna to sugerowalbym wysiac za jakis 3-4 tyg akurat miesiąc przed azotem

Ciężka, ale obawiałem się fitotoksyczności bo niektórzy mi mówili że ona tak działa. Zawsze stosuję i stosowałm poli6, ale teraz jak rzucę solą to albo będę stosował tą metodę albo przerzuce sie na poli krzem

Opublikowano

a kiedy pszenica siana? w jakiej jest fazie? co chcesz zwalczyć głównie miotłę?

Axial wiadomo nr 1 na miotłę, tak samo atlantis itd tylko drogo wychodzą bo jeszcze trzeba dorzucic na dwuliścienne

Opublikowano
lonoh napisał:

Wy tutaj o odchwaszczaniu wiosennym a ja bede jeszcze w poniedziałek pryskał expert met+dff, chyba ze sie pogoda popsuje to nici beda z pryskania

Gdyby moja była chociaż na szpilce, też bym pryskał. Niestety, siedzi w ziemi ze względu na temp.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, proxy8441 napisał:

a kiedy pszenica siana? w jakiej jest fazie? co chcesz zwalczyć głównie miotłę?

Axial wiadomo nr 1 na miotłę, tak samo atlantis itd tylko drogo wychodzą bo jeszcze trzeba dorzucic na dwuliścienne

Siana 20 pazdziernika, 2-3lisc, glownie chce zwalczyć miotłę, rumiany, samosiewy rzepaku, tobolki polne, przytulie

Edytowane przez lonoh
Opublikowano
Dnia 16.12.2020 o 18:40, lukasz222 napisał:

Jakieś 150-200 zł mniej niż chyba najtańszy Ambrossio 5l, czyli albo wschód, albo kradziony.

Raczej to drugie 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, king12 napisał:

Człowieku burak pewniie z 80t ci dał pszenica z 9 konsumpcja a ty  mówisz że u ciebie susza?

BO W TYM ROKU BYŁO PRAWIE IDEALNIE ,na przyszły na razie blado wygląda

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
18 godzin temu, kamil255 napisał:

Lancetem pryskałem pszenzyto, w nocy po oprysku było -1 i wyczyściło wszystko. Porównując go do axial, lancet ma szybsze działanie. Po axialu w pszenicy chwasty trochę dłużej ginęły, ale efekt tak samo zadowalający. Na wiosnę te same środki u mnie zagoszczą

Potwierdzam, po Axialu dłużej chwasty zdychaja ale oby dwa środki godne polecenia na wiosenne odchwaszczanie 

Opublikowano
13 godzin temu, lonoh napisał:

Siana 20 pazdziernika, 2-3lisc, glownie chce zwalczyć miotłę, rumiany, samosiewy rzepaku, tobolki polne, przytulie

coś mi sie wydaje że mało co poskutkuje, mam gdzies tabelę z minimalnymi temperaturami działania do każdej z substancji herbicydowaj w zbożach na jesieni

mógł siać pszenicę ozimą lub jarą, żyto jare, pszenżyto jare, lub owies dużo mozliwości ale na 99% ozimą lub jarą pszenicę

Opublikowano
mysza103 napisał:

U mnie dzisiaj gościu jeszcze siał . Miałem przystanąć i zobaczyć co . ale niestety czas gonił . Jak będę tamtędy przejezdżał na dniach to zobaczę co . 

U nas jeden "obszarnik" siał od wtorku po burakach, teraz już po kukurydzy. W sumie w planach jest ok. 400 ha pszenicy ozimej do posiania 😋

Opublikowano
42 minuty temu, proxy8441 napisał:

coś mi sie wydaje że mało co poskutkuje, mam gdzies tabelę z minimalnymi temperaturami działania do każdej z substancji herbicydowaj w zbożach na jesieni

mógł siać pszenicę ozimą lub jarą, żyto jare, pszenżyto jare, lub owies dużo mozliwości ale na 99% ozimą lub jarą pszenicę

Spokojnie juz z 10 lat pryskam jesienia i to  w roznych warunkach i roznych temperaturach oby tylko przymrozku nie było ,jedynie co poprawiałem to miejscami przytulie.U mnie od poniedziałku do czwartku 6/3,  8/6  9/4 7/1 

Opublikowano
14 godzin temu, lonoh napisał:

Spokojnie juz z 10 lat pryskam jesienia i to  w roznych warunkach i roznych temperaturach oby tylko przymrozku nie było ,jedynie co poprawiałem to miejscami przytulie.U mnie od poniedziałku do czwartku 6/3,  8/6  9/4 7/1 

i bez poprawek wiosną? teraz co pojedziesz czy jechałeś też z przekonaniem że wiosną obejdzie sie bez poprawki? jaki rejon kraju? u mnie co dwa dni jakiś przymrozek mniejszy lub większy

to są skrajne przypadki już no po części może zadziałać a po części nie, wg. mnie coś przepuści, 

Opublikowano
46 minut temu, proxy8441 napisał:

i bez poprawek wiosną? teraz co pojedziesz czy jechałeś też z przekonaniem że wiosną obejdzie sie bez poprawki? jaki rejon kraju? u mnie co dwa dni jakiś przymrozek mniejszy lub większy

to są skrajne przypadki już no po części może zadziałać a po części nie, wg. mnie coś przepuści, 

Okolice Wroclawia, u nas też raz sa przymrozki raz ich nie ma,ale od poniedziałku ma być bez przymrozków do piątku. Jak coś przepuści nie będę płakał poprawi sie wiosna ale napewno wiekszosc chwastow zwalczy i nie beda wiosną nawozów ciągły. Przez tyle lat pryskanie miejscami tylko na przytulie poprawiam dlatego nie wyobrażam sobie nie odchwaszczac jesienia. Moje najpóźniejsze pryskanie bylo pare lat temu 6 grudnia i było ok, w tym roku wyszlo jak wyszlo większość na poczatku listopada popryskane a został mi tylko ten jeden kawalek po ziemniakach wczesnych 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v