Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Mam Bosporusa bez nawozu donasiennego. I też liść wyjątkowo długi w tym roku. Jak wybujały.

A sorry, zapomniałem, jednak kupowałem zaprawiony  primusem B. 

Jak ci sypał bosporus jakie nawożenie.

Opublikowano

Stosował ktoś chlorotoluron na pszenice HONDIE?

Wiem ze jest we wrażliwych ale przy obecnej pogodzie nie widzę nic innego co mogę zastosować początkiem listopada głownie żeby zwalczyć miotle i było jak najtaniej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ktoś miał z tym do czynienia od strony praktycznej? Daje to radę? 

Edytowane przez red83
Opublikowano
machtomi napisał:

Wiem ze jest we wrażliwych ale przy obecnej pogodzie nie widzę nic innego co mogę zastosować początkiem listopada głownie żeby zwalczyć miotle i było jak najtaniej.

A dlaczego nie np. flufenacet ?

Opublikowano
40 minut temu, machtomi napisał:

Pare  lat temu jak pierwszy raz zasiałem hondie z niewiedzy zastosowałem,ale wiekszych uszkodzeń nie zauważyłem.

Opublikowano
48 minut temu, red83 napisał:

Ktoś miał z tym do czynienia od strony praktycznej? Daje to radę? 

Chodzi ci o rozpoznawanie chwastów ? Te większe i bardziej charakterystyczne rozpozna . A takie małe które sam nie rozpoznasz albo jakieś jednoliścienne które zazwyczaj wyglądają podobnie nie rozpozna 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, robercikj100 napisał:

Chodzi ci o rozpoznawanie chwastów ? Te większe i bardziej charakterystyczne rozpozna . A takie małe które sam nie rozpoznasz albo jakieś jednoliścienne które zazwyczaj wyglądają podobnie nie rozpozna 

Właśnie chodzi o przydatność w rozpoznawaniu małych chwastów. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Raptus902 napisał:

Wie ktoś może czy pszenica Asory jest wrażliwa na chlorotoluron?

Być może to pomoże>>>scal>>>https://

doradca-rolniczy.pl/wp-content/uploads/2019/04/leksykon-odmian-jesien-2020-do-netu.pdf

Edytowane przez taux
Opublikowano

Przecież to "normalny" termin dla ozimej ! Ja będę siał choćby w listopadzie, jeśli da radę (ostatnie 75 litrów deszczu uniemożliwiły siew na conajmniej 2 tygodnie) Trzeba tylko dobrać odmianę (nie dnia krótkiego)

Opublikowano
6 godzin temu, mraukot napisał:

Przecież to "normalny" termin dla ozimej ! Ja będę siał choćby w listopadzie, jeśli da radę (ostatnie 75 litrów deszczu uniemożliwiły siew na conajmniej 2 tygodnie) Trzeba tylko dobrać odmianę (nie dnia krótkiego)

A co to znaczy pszenica dnia krótkiego? Podaj przykłady pszenic dnia długiego w takim razie 

Opublikowano
14 godzin temu, machtomi napisał:

Będąc pry chlorotoluronie należy pamiętać, że nie jest to substancja akceptowalna przez wszystkie odmiany pszenicy. Na chlorotoluron jest wrażliwa Hondia, Anthus, KWS Magic, KWS Malibu. U pozostałych odmian jak np. Delawar, Galerist, Julis, Akadia, Desamo, Sailor czy Ostroga nie występuje wrażliwość na clorotoluron

Opublikowano

Czy mogę zastosować chlorotoluron+dff w fazie 1-2 liści pszenicy? Na etykiecie jest napisane, że od trzeciego liścia a cały następny tydzień ma padać i wiać.

Opublikowano
5 godzin temu, DarekR napisał:

Czy mogę zastosować chlorotoluron+dff w fazie 1-2 liści pszenicy? Na etykiecie jest napisane, że od trzeciego liścia a cały następny tydzień ma padać i wiać.

Ja dff tak dałem inic się nie dzieje w hondi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v