Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moja arkadia mtz 48g siła kiełkowania jak na razie tylko 66% kurcze nie wiem czy cos zle robie ze tak słabo kiełkuje? to juz 4 próba ,robiłem juz na reczniku papierowym 2x teraz na ziemi ogrodowej najlepiej jak na razie,ale to i tak norma wychodzi okolo 250kg na ha

Opublikowano
23 minuty temu, sylwek23111 napisał:

A jak z plonem? Spada czy rośnie?

Różnicy nie zauważyłem. Sieje tak od paru lat i plony myśle ze takie same miedzy pługiem a talerzówka, ale sieje tak tylko po rzepaku bo po rzepaku zawsze idzie wapno i nie uznaje orki wapna tylko ma przesiąkać profil.

• Root Admin
Opublikowano
luki08 napisał:

moja arkadia mtz 48g siła kiełkowania jak na razie tylko 66% kurcze nie wiem czy cos zle robie ze tak słabo kiełkuje? to juz 4 próba ,robiłem juz na reczniku papierowym 2x teraz na ziemi ogrodowej najlepiej jak na razie,ale to i tak norma wychodzi okolo 250kg na ha

wystarczy zwykły talerzyk i chustka higieniczna, ręcznik papierowy, układasz 10x10. na parapet, dwa razy dziennie troszkę podlać. ja spryskuje opryskiwaczem takim jak mama ma do prasowania czysta woda, bo jak ze szklanki to się dużo na raz lało i nasionka się przesuwały. jak 4 próba i znów 60proc to jakaś dupna pszenica. spróbuj na innej

Opublikowano
35 minut temu, sylwek23111 napisał:

Praktykował ktoś siew pszenicy po uprawie talerzówką na głęboko? Pole jest po fasoli. Gleba IV klasy, ciężka glina.

W moich stronach (zagłębie fasolowe) większość praktykuje uprawę agregatem ścierniskowym lub talerzówka, uprawa i siew bez orki. Gleby od lekkich do ciężkich.

Opublikowano

w sumie nasiona swoje a areał nie za duzy to i tak zasieje ,ale np pszenzyto juz po 2-3 dniach dalo wynik 94%w hurtowni widziałem oferte na arkadie ale tam kiełkowanie tez tylko 87%

Opublikowano
Przed chwilą, drobny napisał:

Miałem kupic arkadię a patrze a tam siła kiełkowania 86% do tego mtz 38g wiedz podziękowałem 

w zeszlym roku wlasnie siałem taka z malym mtz ale kiełki ponad90% i plon super około 9t pszenzyto mtz 28 i moze ktos powie ze za małe ale tez 7,5 t oddało

• Root Admin
Opublikowano
drobny napisał:

300-360 roślin ale siew będzie wykonywany w paźnierniku i nie wiem czy nie zwiększyć do 400

a październiku to jaki siew w twoim rejonie? siej tyle ile sugeruje hodowca

Opublikowano

Jasne że bez sensu jeśli wapno bezpośrednio pod pług. Druga sprawa to orka ciężkich ziem w niesprzyjających warunkach ( mokry spód vs suchy wierzch i brak opadów ). W takim przypadku zdecydowanie lepiej w gruber lub talerzówkę.

Opublikowano
8 godzin temu, luki08 napisał:

To nie za ciekawie. Posiałem ta odmianę, rok po centrali, co prawda dosyć wcześnie, ale tylko 160kg/ha

Opublikowano
10 godzin temu, luki08 napisał:

To za 250 kg  to C1 kupi A gdzie zaprawa? A gdzie czyszczenie i robocizny? A mówią że kwalifikat drogi.

Opublikowano

Proszę o doradzenie , sieje w tym roku pszenicę ozima po łubinie ok 1ha. Łubin był skombajnowany, następnie podorywka i jutro pojedzie orka. Jaki nawóz dać teraz pod korzeń pod pszenicę po łubinie i ile ? A jaki później wiosna ? Nigdy nie mialem łubinu i nie wiem jak z dawkowaniem nawozu żeby nie przesadzić z azotem. Dziękuję za chęć pomocy

Opublikowano

Zrobiłem 2 próby swojej Euforii  - 44 i 26%. Zakupić musiałem nową odmianę na 7,5h. Bosporus o mtn 39,31 i też kiełkowanie bez szału bo 90%. Już zasiałem ale dla pewności test nastawiony i bez optymizmu bo jest tylko 78% wschodów. Więc 12 brakuje do deklarowanych przez laboratorium 

Opublikowano
7 minut temu, Ekstremalny napisał:

Proszę o doradzenie , sieje w tym roku pszenicę ozima po łubinie ok 1ha. Łubin był skombajnowany, następnie podorywka i jutro pojedzie orka. Jaki nawóz dać teraz pod korzeń pod pszenicę po łubinie i ile ? A jaki później wiosna ? Nigdy nie mialem łubinu i nie wiem jak z dawkowaniem nawozu żeby nie przesadzić z azotem. Dziękuję za chęć pomocy

Zobacz co pszenica potrzebuje na wytworzenie tony plonu, pomnóż przez zakładany plon, odejmij to co masz w glebie wyjdzie Tobie to co musisz wysypać

Opublikowano
14 minut temu, Zapracowany napisał:

Zobacz co pszenica potrzebuje na wytworzenie tony plonu, pomnóż przez zakładany plon, odejmij to co masz w glebie wyjdzie Tobie to co musisz wysypać

Obliczyłem że pod korzeń około 250kg/ha Polifoska 6 a wiosną również z 250kg/ha saletrzaku, będzie dobrze? Głównie chodzi że nie wiem ile ten łubin oddał azotu żeby z nim nie przesadzić a doświadczenie w nawożeniu prawie zerowe.

Opublikowano
35 minut temu, Ekstremalny napisał:

Obliczyłem że pod korzeń około 250kg/ha Polifoska 6 a wiosną również z 250kg/ha saletrzaku, będzie dobrze? Głównie chodzi że nie wiem ile ten łubin oddał azotu żeby z nim nie przesadzić a doświadczenie w nawożeniu prawie zerowe.

250 kg polifoski ok. Co do azotu na wiosnę - kiedyś zasialem jara pszenicę po łubinie i dałem tylko 30kg N pod korzeń. I tylko tyle. Pszenica dała 5t. Także jeśli chodzi o azot to musisz obserwować jak będzie wyglądała na wiosnę i w zależności od tego dzielić dawki azotu. Może się okazać że na początek wystarczy 100kg saletrzaku a reszta później. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Sucho czekam na deszcz ale chyba trzeba jechac z talerzówką pod pszenice robić po rzepaku już 3 raz a w następnym tygodniu siew?

Edytowane przez Andpol
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v