Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, red83 napisał:

Problem w tym, że orka na 15cm nie przykryje facelii, która ma nawet 80cm i za parę dni będzie kwitła. Będę musiał liczyć usługę, ponieważ ciągnik jest w naprawie. Chodzi mi o koszty-agregat talerzowy 150 zł /ha, orka 250 zł /ha... płacić 250 zł /ha za orkę na 15cm to chyba nie jest dobre rozwiązanie, tym bardziej że Grano powinien zrobić na 15 cm. Dochodzą ponowne wschody facelii, która osypała się przed zbiorem. 

A no to Panie to zmienia postać rzeczy 😀

Opublikowano

Trochę strach pisać o wydajności, ale ktoś tu wcześniej zauważył, że są różne stanowiska. Nie znam się za bardzo ba gleboznastwie, ale bardzo mnie ten temat interesuje. Mamy glebę 4a, z kawałkami 3b, w tym roku wydajność to ponad 8 t z ha. Nasze gleby uważane są za lekkie, tego właśnie nie rozumiem. Obsada była kiepska, wykielkowanych źdźbeł było 250 szt. Taka kiepska obsada wynikła z materiału siewnego jaki dostałem, nie była zamierzona. Czytając Wasze wpisy, że macie 2 i 3 klasy, to aż odechciewa się siać na takich slabych ziemiach jak moja. Tak naprawdę to zastanawiam się jak wyglądała klasyfikacja gruntów? 

Opublikowano

To rozwiązanie odpada, bo muszę wynająć usługę. Chodzi o to by uprawić jak najlepiej za rozsądną cenę, w czasie gdy awaria pozbawiła mnie ciągnika. 

Opublikowano
1 godzinę temu, PanPawel napisał:

Jak sieją to liczą po 65 a jak sprzedają to już 80. Oszukiwanie samego siebie. Koszt dobrej zaprawy plus nawóz to jest 40-50 zł na hektar dodać do tego swój czas którego nikt nie liczy. I jeszcze się dokłada do tego interesu. Zamiast kupić gotowe. Ale jak kto woli

witam panowie  pytanie kupiłem pszenżyto Tadeus nie ma na etykiecie podanego siły kiełkowania tylko podane mtz49,07 jak obliczyć ile na ha 4kl ziemi  kwalifikat c/1

Opublikowano
33 minuty temu, Taurus83 napisał:

A jaki masz sprzęt do dyspozycji ? Ja bym zrobił tak. Takerzówka, po 7-10 dniach ponownie i siewnik na redlicy talerzowej. Albo talerzówką A następnie coś w stylu horscha pronto

Massey  215km z zestawem Grano z wałem Packer i siewnik Unia na redlicy talerzowej. 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Zrobić próbę kiełkowania i wyliczyć dawkę.

chce siać w czwartek tj 17 wrzesnia jutro dzwonie do agroloku bo od nich kupowałem i zapytam dlaczego nie podano siły kiełkowania na etykiecie

Opublikowano

Do czwartku zdąży skiełkować. Ale jak wolisz dzwonić i ufać słowu handlowca...

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Ja jestem handlowcem, nie z branży rolniczej i tak mnie wychowano w domu ze słowo ważniejsze niż pieniądze. Wlkp.

Opublikowano
17 minut temu, Roki212 napisał:

No dokładnie czy swoje ziarno czy kupowane zazwyczaj sprawdzam w trzech próbach dla lepszego porównania i uśrednienia 

ale na etykiecie powinna być informacja siła kiełkowania mtz czym zaprawione waga opakowania nr producenta data plombowania

Opublikowano

Tak, zgadza się, ale skoro na etykiecie nie ma siły kiełkowania, to skąd ten handlowiec ją weźmie?

Jest jeszcze opcja że handlowiec dostał na fakturze zakupu, ale wówczas i klient winien mieć ją na fakturze zakupu.

Opublikowano
31 minut temu, Agrest napisał:

Bo niby posadzenie 50 nasionek z worka będzie miarodajne? xD

1 minutę temu, dwojakowski napisał:

ale na etykiecie powinna być informacja siła kiełkowania mtz czym zaprawione waga opakowania nr producenta data plombowania

Powiedź to centrali w Kielcach xD 

Opublikowano
dwojakowski napisał:

17 minut temu, Roki212 napisał:

No dokładnie czy swoje ziarno czy kupowane zazwyczaj sprawdzam w trzech próbach dla lepszego porównania i uśrednienia 

Nie ma wymogu podawania zdolności kiełkowania ani mtz na etykiecie. Są to "informacje dodatkowe" (taki paradoks).

Agrest napisał:

Tak, zgadza się, ale skoro na etykiecie nie ma siły kiełkowania, to skąd ten handlowiec ją weźmie?

Jest jeszcze opcja że handlowiec dostał na fakturze zakupu, ale wówczas i klient winien mieć ją na fakturze zakupu.

Ze świadectwa KAPON wydanego przez PIORiN dla każdej partii mat. siewnego.

Opublikowano
1 minutę temu, jajonasz napisał:

Bo niby posadzenie 50 nasionek z worka będzie miarodajne? xD

Takie śmieszne? Masz inny sposób?

Ale faktem jest że nigdy nie sadziłem  zboża. Może stąd to zdziwienie.

1 minutę temu, mraukot napisał:

Ze świadectwa KAPON wydanego przez PIORiN dla każdej partii mat. siewnego.

Ksero tego świadectwa winien chyba dostać kupujący?

Ja zamawiając materiał najpierw dzwoniłem i pytałem o mtz i zk. Jak nie mieli danych szukałem gdzie indziej.

Opublikowano
12 minut temu, dwojakowski napisał:

przed chwilą rozmawiałem z  byłym z doradcą  tel z ODR i potwierdził to co na etykiecie powinno być napisane a jeżeli nie na etykiecie to na fakturze żadna centrala łaski nie robi ta mi odpowiedział

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v