Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@koniu ja zwykle sieje 215-230kg/ha jarej pszenicy na początku marca plus NPK pod agregat i druga dawka 200-250kg saletry jak pojawi się kolanko. Plon 6-7t, jak się da dobre T1/T2 (ja robię tylko jeden zabieg) nic nie leży, chyba że przejdzie nawałnica, co dachy zrywa.

Dlatego lubię jara pszenicę, bo mniej zachodu i zabiegów, tylko wymaga bardziej rygorystycznego podejścia (wszystko na czas). No i u mnie chętnie zjada ją skrzypionka, jak jest jara i ozima, to w ozimej jej nie widać, a w jarej zjada wszystko do ziemi

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

przypalił bo pewnie nie umiał pryskać i zrobił to co ja ;) długo była ostro przyjarana

Celowy zabieg żeby przypalić i na normalnym ciśnieniu, na początku trochę ją przyhamuje a potem odbija z większym wigorem, po wszystkim miała piękny ciemnozielony kolor

Edytowane przez rafal3939
Opublikowano
30 minut temu, yacenty napisał:

Lałem rsm na bardzo wysokim ciśnieniu, bo mi się nie chciało zmieniać kryz na oczko większe, szło 250l/ha przy 5 barach, a jak się okazało później RSM się leje na niskim ciśnieniu

czyżbyś w szkolę  podstawową kamieniami rzucał   że czytać nie nauczyli ?

Opublikowano
54 minuty temu, jahooo napisał:

@koniu ja zwykle sieje 215-230kg/ha jarej pszenicy na początku marca plus NPK pod agregat i druga dawka 200-250kg saletry jak pojawi się kolanko. Plon 6-7t, jak się da dobre T1/T2 (ja robię tylko jeden zabieg) nic nie leży, chyba że przejdzie nawałnica, co dachy zrywa.

Dlatego lubię jara pszenicę, bo mniej zachodu i zabiegów, tylko wymaga bardziej rygorystycznego podejścia (wszystko na czas). No i u mnie chętnie zjada ją skrzypionka, jak jest jara i ozima, to w ozimej jej nie widać, a w jarej zjada wszystko do ziemi

wszędzie tak jest bo pszenica jara jest delikatniejsza, delikatniejsze blaszki liściowe stąd chetniej na niej żeruje skrzypionka

6 godzin temu, koniu napisał:

Ja dopiero po nowym roku bede zamawiał tybalta bo tam gdzie bede brał dopiero bedą pakować w big bagi.

Powiedźcie kiedy siać bo myśle koniec lutego początek marca zależy od pogody, jaką obsade przyjąć bo nie znam mtz. Przyjmuje 190-200kg. Stanowisko po kukurydzy co dała 14t. Ziemia IV klasa. Jęczmień jary na tym polu dawał pod 7t.

o widzisz mam Cię, ile sypał Inventive u Ciebie i jaka wilgotność i kiedy koszona? :) te 14t?

1 godzinę temu, yacenty napisał:

Lałem rsm na bardzo wysokim ciśnieniu, bo mi się nie chciało zmieniać kryz na oczko większe, szło 250l/ha przy 5 barach, a jak się okazało później RSM się leje na niskim ciśnieniu

przy wysokim ciśnieniu miałeś rozbryzg czy co że przypaliło? ile otworów w dyszy?

• Root Admin
Opublikowano

rozbryzgu jako takiego nie było ale pewnie zrobiła się mniejsza kropla i została na roślinie, a nie spłyneła - najgorzej było widać w jęczmieniu ozimym, ale teraz już jestem mądrzejszy i mam wszystkie kryzy, od zółtej do brązowej i jeszcze jasno niebieskie - ISO10

Opublikowano (edytowane)

@proxy8441 tak, inventive dał prawie 14t, a wulgotność od 28 do 30,7%. Miała być kukurydza po kukurydzy ale bedzie pszenica jara bo mam tylko 28ha pszenicy a nie chciałem ryzykować z siewem ozimej prawie w grudniu. Kukurydzy bedzie 6,5ha. Także zobaczymy co pokaże tybalt na tym polu po kukurydzy. 

@proxy8441 wyczyść skrzynke bo już kiedyś miałem wysłać Ci wiadomość ale coś sie nie da nie wiem czemu

Edytowane przez koniu
Opublikowano (edytowane)

ahaa, może tak być bo Jacek co chwile jakieś zaproszenia na ankiety wysyła :)  faktycznie była ful, równo z burtami ładowności już 15% usunąłem, napiszę do Ciebie

Edytowane przez proxy8441
  • Root Admin
Opublikowano
jahooo napisał:

Jacku, jaka u ciebie suma opadów? u mnie w tym roku ponad 800, to chyba niezły wynik ??

601mm, 200 więcej niż w 2019 i 250 więcej niż w 2018. duzo lepiej niż było ale średnia 50letnia to 650l

Opublikowano

dałem jesienią pontos + dff, głównie mam bodziszek i miotle jeszcze miejscami. zobaczymy czy wiosną odbije czy nie. jak nie to spróbuję pixxaro + axial to szybko załatwi bodziszka/miotłe.

Opublikowano
1 minutę temu, tom54321 napisał:

A co sądzicie o takiej mieszaninie

Unix 0.6+Andros0.3+Mondatak 0.6 ? 

Po co mondatak (Plochloraz ) jak dajesz unix co jest najlepszy na podstawe 

Opublikowano
yacenty napisał:

jahooo napisał:

Jacku, jaka u ciebie suma opadów? u mnie w tym roku ponad 800, to chyba niezły wynik ??

601mm, 200 więcej niż w 2019 i 250 więcej niż w 2018. duzo lepiej niż było ale średnia 50letnia to 650l

u mnie wyszło 843 mm lubelskie okolice Biłgoraja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v