Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, dzikiWschód napisał:

ja się cieszę że nie pryskalem przed tym deszczem, w ciągu 2 tygodni spadło ponad 40mm zapowiadają teraz ładna pogodę to dopiero wjade opryskiem

Ja się cieszę że zrobiłem chwasty przed deszczami 😮

Opublikowano
4 minuty temu, dzikiWschód napisał:

ja się cieszę że nie pryskalem przed tym deszczem, w ciągu 2 tygodni spadło ponad 40mm zapowiadają teraz ładna pogodę to dopiero wjade opryskiem

A ja tam się cieszę że wjechałem z opryskiem ponad tydzień temu . Teraz to musiałbym czekać co najmniej do końca tygodnia żeby wjechać w pole a chwasty pewnie łapały by już drugi liść właściwy i pewnie bacara by na nie słabiej zadziałała .

Opublikowano

A swoją drogą to jak moze być w obiegu srodek chemiczny z błędną etykietą?

• Root Admin
Opublikowano

serio, nie widziałeś środków, który zmieniały się etykiety? Sam stosuje środek który dziś ma dawkowanie 0.5l na ha, a w pierwszym roku miał 1l/ha

W jednym i w drugim przypadku działał :P bez widocznych skutków ubocznych

Opublikowano

Zmieniła się czy błędna wyszła? Co piorin na to? 

Syllit 65 wp w sadownictwie miał kiedyś standardowo 1,5 kg, zmienili na 1,2kg, ale to było podane w rozporządzeniu, na etykiecie, stronie gov.  

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Kiedy i czym pryskałeś?

Te opryski jesienne nie dają efektu wow.  Działają bardzo wolno, i 3 tygodnie spokojnie minie nim efekt zobaczysz

Galmet rassel cevino 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Bacara na etykiecie ma że od 3 liścia zboża,po substancjach patrząc można by od drugiego. Co o tym sądzicie?

jest błąd w etykiecie, powinno być do 3 liści, tak też  jest na stronie bayera !

• Thanks 1
Opublikowano

Który wariant będzie lepszy na pszenicę i pszenżyto ozime

Expert met 0,2kg/ha i Picona 2l/ha

Czy lepiej dokupić jakiegoś granstara i dać pełne dawki

Expert met 0,35kg/ha + granstara

Oraz

Picona 3l/ha + granstar

Opublikowano
30 minut temu, przekręt napisał:

jest błąd w etykiecie, powinno być do 3 liści, tak też  jest na stronie bayera !

Dzięki wszystkim za podpowiedź. Taka poważna firma i taki błąd..a tyle razy etykietę czytałem. Aż zadzwonię do sklepu żeby wiedzieli co i jak i nie wprowadzali nieświadomie w błąd innych rolników

• Root Admin
Opublikowano

Pytanie do praktyków, czy to serio ma takie wielkie znaczenie kiedy opryskamy? Czy na 2 czy na 3 liściu?

Moje doświadczenia z rzepakiem pokazują ze większe znaczenie ma wielkość chwastów niż rośliny głównej

• Like 4
Opublikowano

Praktyka taka Pszenica w 1 liściu czy 2 liściach nie przyjmie tyle oprysku a chwasty mniejsze bardziej są zwalczane niż jak chwast jak ma  4 listki .

pryskana pszenica GRAnstar ultra sx -50 sg , 20 gram na 1 ha pszenica była w 1 liściu . Ale było w miarę suszę .

Teraz jest za mokro jeden dziś napaleniec utopił traktor pół hektara pszenicy zmarnowane zryte jak na poligonie .

Tolurex 500 SC pójdzie po przymrozku na miotłę bo bałem się łączyć dwa opryski naraz . Przy jednym liściu .

Opublikowano
36 minut temu, yacenty napisał:

Pytanie do praktyków, czy to serio ma takie wielkie znaczenie kiedy opryskamy? Czy na 2 czy na 3 liściu?

Moje doświadczenia z rzepakiem pokazują ze większe znaczenie ma wielkość chwastów niż rośliny głównej

Ja expertem nie raz przeciągam że hoho i żadnych problemów nie zauważyłem 

@galan99c ten chlorotoluron na jakie odmiany dajesz? 

Opublikowano
Dnia 17.10.2020 o 18:45, darekspire90 napisał:

Koledzy, pomocy. Z racji braku czasu ojciec siał mi pszenicę i za późno przypomniałem sobie że siewnik ustawiony byl na niską normę wysiewu, a zdążył zasiać większą połowę areału,  bodajże na około 100 koło w terminie około 28 września, przenica już po wschodziła i jest bardzo rzadka około 100 roślin na m2. Czy jest możliwość podać teraz jesienią jej coś na dokrzewienie? Slyszalem że miedź wspomaga krzewienie ale czy ma to sens jesienią? Chyba że macie inne sposoby?

100kg i 100 szt/m2 to raczej nierealne, chyba że wschody były tak słabe. Przy niskiej MTZ oraz dobrej sile kiełkowanie 100kg/ha można oznaczać wysiew ponad 300 ziaren na m2 czyli dobra obsada. Może się Pan cofnąć do mojego wcześniejszego posta w którym pisałem o doświadczeniu z wysiewem pszenicy w ilości 80 ziaren/m2 (35kg/ha).

Opublikowano
28 minut temu, Andpol napisał:

Ja jutro po południu wjeżdżam z agregatem ruszyć glebę bo dziś jeszcze za mokro. Pierwsza posiana zaczyna wychodzić z ziemi. @galan99 kiedy przymrozki maja być i jak duże bo ja ich nie widzę w prognozach?

Może w Grudniu na glinach nie ma szans na opryskanie za mokro i teren górzysty kopie się traktor a na sobotę znowu coś ma popadać .

Pszenica Belissa .

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Zmieniła się czy błędna wyszła? Co piorin na to? 

Syllit 65 wp w sadownictwie miał kiedyś standardowo 1,5 kg, zmienili na 1,2kg, ale to było podane w rozporządzeniu, na etykiecie, stronie gov.  

Podejrzewam że piorin co najwyżej mógłby ci wlepić karę za to że stosujesz środek niezgodnie z etykietą . I teraz tak, teoretycznie nie można takiej bacary stosować powyżej dawki 0,45 l i do 3 liścia bo przecież łamiemy prawo .

Opublikowano (edytowane)

4 ha mam nie opryskane bo przed deszczami się nie udało wjechać teraz czekam do końca tygodnia i pryskam pszenica już się krzewi ale opryskam, wiosenne pryskanie to dla.mnie porażka 

Pójdzie expert 0.35 i 12g granstaru znaczy zamiennika

Czy bezpieczniej będzie zmienić na chlorotoluron? Akurat to jest euforia więc powinno być ok 

Edytowane przez tommy66692
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v