Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

W najgorszych miejscach wygląda tak póki co. Nie za rzadka? Siana 25. Teraz 3 dni deszcz. Ostatnio co chwila cos pada. Ale zimnawo. Mysle ze nie wzeszła na 100% 

Screenshot_20201010-194230_Gallery.jpg

Kółko 0,2 metra i liczysz obsade w gospodarstwie to podstawa

Opublikowano (edytowane)

Czy do Expert Meta 0.35kg + Legato 0,15l jeśli dodam 20g tribenuronu metylu w stężeniu 750 to nie będzie za dużo? Faza już 3 liść na pewno. Chodzi mi o samosiewy. 

Edytowane przez marluk
Opublikowano
35 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Wincenciak nowy odcinek o burakach wrzucił na swój kanał. Wiem, że nie siejesz, ale na pewno uda ci się do czegoś przyczepić. Do dzieła.

nie uprawiam buraków a na tego goscia mam alergie jak slysze jego madrosci i te take jake . Analfabeta udający guru rolnictwa

Smieszy mnie to ze wy, rolnicy ze stażem w przeważającej części słuchacie jak wyrozcnie osób które zajmują się sprzedażą środków,nawozów a w zyciu nie zasiały hektara zboza.

1 godzinę temu, lukasz222 napisał:

jest jakaś rzecz na tym forum, z którą nie masz problemu?

poprostu zastanawia mnie postepujaca glupota w spoleczenstwie i chec utrudniania sobie zycia. Nie bardzo wiem jak ma wygladac liczenie obsady  na 1 m2 po okręgu:D

Opublikowano

Mówisz, że Wincenciak jest analfabetą, ale czytając Twój post mam wrażenie, że wcale nie jesteś gorszy od niego 🤨

Ja w tym roku na zielsko stosuję Bacare Trio w dawce 0,6 l/ha. Znajomy, który rozmawiał z przedstawicielem Bayer'a powiedział, że dawka 0,55 l/ha to minimum, a najlepiej zastosować dawkę w okolicy 0,6 l/ha.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Fugeo napisał:

Mówisz, że Wincenciak jest analfabetą, ale czytając Twój post mam wrażenie, że wcale nie jesteś gorszy od niego 🤨

Ja w tym roku na zielsko stosuję Bacare Trio w dawce 0,6 l/ha. Znajomy, który rozmawiał z przedstawicielem Bayer'a powiedział, że dawka 0,55 l/ha to minimum, a najlepiej zastosować dawkę w okolicy 0,6 l/ha.

Kolego analfabeta a juz na pewno analfabeta rolniczym jestes ty i twoj znajomy bo dajecie sie dymac podwojnie. Pierwszy raz przez producenta ktoru za wieksze pieniadze sprzedaje wam srodki ktore w mieszaninie expert + dff wychodza taniej w wiekszym stezeniu a wy.rzuciliscie sie na to jak na super nowosc. Drugi raz dyma was przedstawiciel ktory probuje byc madrzejszy niz producent i etykieta

• Like 2
  • Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano

panowie idzcie pod remize dajcie sobie raz po ryju a później wypijcie flaszke na zgode, Jeszce jeden bluzg i z automaty daje wam odpoczynek na tydzień.
Co nas inteersują wasze animozje? rozmawiamy o pszenicy a nie o waszym analfabetyzmie!!!

• Like 2
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, suffeks napisał:

skoczek dzięki, to też wirusy przenosi piszą 

Mialem skoczka 2 lata temu w pszenicy to  szkód narobil od groma, on szczegolnie zeruje tam gdzie sa jakies krzaki etc graniczace z polem 

Edytowane przez lonoh
Opublikowano
yacenty napisał:

panowie idzcie pod remize dajcie sobie raz po ryju a później wypijcie flaszke na zgode, Jeszce jeden bluzg i z automaty daje wam odpoczynek na tydzień.
Co nas inteersują wasze animozje? rozmawiamy o pszenicy a nie o waszym analfabetyzmie!!!

Rację ma, wystarczy prosta kalkulacja i ewidentnie ta cała bacara gorzej wypada pod względem ekonomicznym od mieszaniny expert met + dff.

Opublikowano
39 minut temu, masa24 napisał:

poprostu zastanawia mnie postepujaca glupota w spoleczenstwie i chec utrudniania sobie zycia. Nie bardzo wiem jak ma wygladac liczenie obsady  na 1 m2 po okręgu:D

Normalnie, o ile ktoś nie jest na bakier z matematyką na poziomie podstawówki.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, mraukot napisał:

Rację ma, wystarczy prosta kalkulacja i ewidentnie ta cała bacara gorzej wypada pod względem ekonomicznym od mieszaniny expert met + dff.

a co to ma wspolnego z nazywaniem się analfabetą? nic.
Możemy wyrażać swoje opinie w sposob kulturalny.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Kto zgadnie co to jest? Na pewno zborze to nie jest. Zasiałem żeby zobaczyć jak to cholerstwo wygląda wschodząc?

IMG_20201011_161745.jpg

IMG_20201011_161801.jpg

Pewnie stokłosa 

Opublikowano
35 minut temu, masa24 napisał:

Kolego analfabeta a juz na pewno analfabeta rolniczym jestes ty i twoj znajomy bo dajecie sie dymac podwojnie. Pierwszy raz przez producenta ktoru za wieksze pieniadze sprzedaje wam srodki ktore w mieszaninie expert + dff wychodza taniej w wiekszym stezeniu a wy.rzuciliscie sie na to jak na super nowosc. Drugi raz dyma was przedstawiciel ktory probuje byc madrzejszy niz producent i etykieta

Właśnie Wincęciak o tym mówił jakiś miesiąc temu, Ty taki na anty A powtarzasz. Albo dopiero do tego doszedłeś.

Opublikowano

Prościej liczę metr bieżący rządka x ilość rządków na metr w moim przypadku 8 ,prosto i przejrzyście dla  lepszego wyniku  3-4 rządki obok siebie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v