Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na to wygląda, ma takie warunki i twierdzi, ze każdy takie ma, ja przy siewie 250-280 w terminie optymalnym i ciepłej jesieni mam i tak łąke a przy 400 to już nie wiem co by było🤔

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

Ciekawe że np w Mazowieckim ośrodki doświadczalne sieją po 400 roślin na metr.

No niby tak 😏 i dlatego uważam że te badania coboru nie są do końca miarodajne, gdyż istnieje możliwość niedokładnego zobrazowania potencjalu danej odmiany. Jeśli sieją w optymalnym terminie obsada 400, gdzie wahania wśród odmian są w zakresie np od 280 do 380 to te o mniejszej obsadzie są krótko mówiąc pokrzywdzone

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Zwroc uwage na te badania i klasy gleb. Na 3 sieja rzadziej na 4 gesciej.

Szkoda że nie mam zdjęcia z mojego pola i sąsiada obok. U mnie siew 320 ziaren 110kg/ha kwalifikat, a u sąsiada 250kg siał swoim. W żniwa kłos u mnie ładny po 8 pieterek u sąsiada po 5. Do tego u mnie parametry u niego pasza plon o około 2 ton więcej u mnie. (ziemia lekka 4b piach). Ale jak komuś lepiej to niech sieje gęściej jego sprawa. 

Opublikowano

Widocznie sasiad sprawdził siłę kiełkowania która wynosiła około 70 % i czystośc na poziomie 95% oraz miał wysokie MTZ okołó 55 g to i tak obsadę miał na poziomie 300 szt i śkąd ta różnica jak obsada podobna chyba przyczyna jest inna

Opublikowano (edytowane)

Zmienię temat.

Sprawdzacie siłę kiełkowania nawet gdy macie ją na etykiecie? Ja zawsze sprawdzam.

Ktoś tu pisał o tragicznym kiełkowaniu Euforii.

Kilka dni temu nastawiłem również swoją euforię i na razie jest bardzo źle, nie dość że wschody bardzo nie równe to na razie 44%. W tej chwili nastawiłem kolejną próbę żeby mieć czas na ewentualny zakup materiału jeśli potwierdzi się tak niskie kiełkowanie.

Dla odmiany jęczmień Sandra wschody idealnie równe i 94%.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Pytanie co zrobić? Opcja 1 : agregat talerzowy teraz i za 2:3 tygodnie siew tym zestawem z siewnikiem talerzowym. Opcja 2: pług teraz i reszta jak w 1. Opcja 3: siew za 2:3 tygodnie Czajkowskim? 

DSC_0792.JPG

Edytowane przez red83
Opublikowano (edytowane)

@red83 opcja druga, ale nie głęboka orka a taka na 15cm, jak @isentor radzi

Ja w tym roku po rzepaku talerzowka, za tydzien pojadę gruberem na 12-15 cm i po 5, 6dniach siew. Nawóz pod gruber będę sypał

Edytowane przez Broody
Opublikowano
Agrest napisał:

Zmienię temat.

Sprawdzacie siłę kiełkowania nawet gdy macie ją na etykiecie? Ja zawsze sprawdzam.

Ktoś tu pisał o tragicznym kiełkowaniu Euforii.

Kilka dni temu nastawiłem również swoją euforię i na razie jest bardzo źle, nie dość że wschody bardzo nie równe to na razie 44%. W tej chwili nastawiłem kolejną próbę żeby mieć czas na ewentualny zakup materiału jeśli potwierdzi się tak niskie kiełkowanie.

Dla odmiany jęczmień Sandra wschody idealnie równe i 94%.

Straszysz a moja już w ziemi 😬 Jak robisz próbę? Może i ja zrobie swojej z ciekawości zanim z ziemi wyjdzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejRo napisał:

Widocznie sasiad sprawdził siłę kiełkowania która wynosiła około 70 % i czystośc na poziomie 95% oraz miał wysokie MTZ okołó 55 g to i tak obsadę miał na poziomie 300 szt i śkąd ta różnica jak obsada podobna chyba przyczyna jest inna

Żeby on wiedział co to siła kiełkowania to może by o tym pomyślał. Ale nawet jeżeli masz rację to policzmy. U mnie koszt materiału 180zl/100kg. Czyli około 200zl/ha minus 70zl za materiał siewny. U sąsiada 250kg po 65 za pszenicę to ponad 160zl/ha. I jeszcze czyszczenie i zaprawianie. Kto na tym lepiej wyszedł. 

Opublikowano
8 minut temu, Grzybekk napisał:

Straszysz a moja już w ziemi 😬 Jak robisz próbę? Może i ja zrobie swojej z ciekawości zanim z ziemi wyjdzie.

Ja 50 nasion do piachu i na parapet. Po 4-6 dniach jest wynik.

Opublikowano
Agrest napisał:

8 minut temu, Grzybekk napisał:

Ja 50 nasion do piachu i na parapet. Po 4-6 dniach jest wynik.

Kolego mylisz siłę i zdolność kielkowania. Też raz zrobiłem w pojemniku ale średnie te rozwiązanie, polecam 50 lub 100 nasion wyłożyć na wilgotne ręczniki papierowe i tak samo przykryć i w jakieś ciemne miejsce wstawić. Szybszy i bardziej miarodajny wynik.

Opublikowano
25 minut temu, red83 napisał:

Pytanie co zrobić? Opcja 1 : agregat talerzowy teraz i za 2:3 tygodnie siew tym zestawem z siewnikiem talerzowym. Opcja 2: pług teraz i reszta jak w 1. Opcja 3: siew za 2:3 tygodnie Czajkowskim? 

DSC_0792.JPG

U mnie po łubinie poszla opcja nr1. 

Opublikowano
10 minut temu, Grzybekk napisał:

Kolego mylisz siłę i zdolność kielkowania. Też raz zrobiłem w pojemniku ale średnie te rozwiązanie, polecam 50 lub 100 nasion wyłożyć na wilgotne ręczniki papierowe i tak samo przykryć i w jakieś ciemne miejsce wstawić. Szybszy i bardziej miarodajny wynik.

W życiu. Kiedyś robiłem na ligninie i nie ma to nic wspólnego ze stworzeniem warunków podobnych do polowych. Przykladowo gryka na papierze dawała 40%, w glebie 96%. Mnie interesuje to co wyjdzie w glebie, a robienie próby właśnie w piasku/glebie daje najbardziej miarodajny wynik.

Opublikowano
22 minuty temu, poosa21 napisał:

Szkoda że nie mam zdjęcia z mojego pola i sąsiada obok. U mnie siew 320 ziaren 110kg/ha kwalifikat, a u sąsiada 250kg siał swoim. W żniwa kłos u mnie ładny po 8 pieterek u sąsiada po 5. Do tego u mnie parametry u niego pasza plon o około 2 ton więcej u mnie. (ziemia lekka 4b piach). Ale jak komuś lepiej to niech sieje gęściej jego sprawa. 

Jak wygląda pszenica siana 320szt wygląda jak będzie susza taka jak w zeszłym roku? 

Ja zawsze podwyższam normy na lekkich glebach i mam to sprawdzone. Sieje +10% tego co zaleca dany hodowca odmiany. Widzę tu różne podejście do tematu upraw. Zazwyczaj pszenica siana na lekkich glebach nie łapie parametrów. Różnica ceny konsumcja a paszówka w żniwa to 40zł/tona. Przy optymistycznych założeniach i ukoszenia 6 ton mamy na komsupcji +280zł z hektara. To samo osiągniemy jak ukosimy 450 kg więcej tyle że paszówki. Przy braku opadów w maju i czerwcu nie ma możliwości zrobienia parametrów na 4 i gorszej klasie. 

Tak z ciekawości przejrzałem co na ten temat mówią badania tu macie link. Jedyne badania które były robione na słabej glebie kompleks żytni dobry.

Porównywane siew 300 do 450 szt/m^2. W plonie różnica 400 kilo na rzecz siewu 450sztuk. MTZ nie różnił się. Problem w tym że to wszystko są stare odmiany już nie dostępne na rynku.

http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.dl-catalog-247566a9-30aa-49fc-8e01-ad96832b5064/c/000010200700006000030007700085.pdf

Tu macie drugie badanie ,którego wyniki są odrwotne. Najlepiej plonują rośliny siane 300 szt/m. kompleks pszenny dobry. Co ciekawe w obydwu badniach mtz jest niezależny od gęstości. 

http://www.iung.pulawy.pl/PJA/wydane/6/PJA6_7.pdf

Obraz się z tego taki wyłania że im większy piach i im gorszy płodozmian tym siejemy więcej. 

12 minut temu, poosa21 napisał:

Żeby on wiedział co to siła kiełkowania to może by o tym pomyślał. Ale nawet jeżeli masz rację to policzmy. U mnie koszt materiału 180zl/100kg. Czyli około 200zl/ha minus 70zl za materiał siewny. U sąsiada 250kg po 65 za pszenicę to ponad 160zl/ha. I jeszcze czyszczenie i zaprawianie. Kto na tym lepiej wyszedł. 

Póki tego 70zł nie masz na koncie to go nie licz. Tak optymistycznie to nie wygląda. Ziarno z centrali 180zł/100kg.

mtz 45,

92 siłkiełkownia.

350 nasion.

siejesz 170kg/ha

Wychodzi 300zł /ha-70=230, swoje nasiona masz za 110 zł/ha+ zapriawianie i czyszczenie. Powiedzmy stówka na hektarze różnicy. a u mnie nie ma różnicy plonowania kwalifikat a swoje. 

• Like 1
Opublikowano

Po 1. Cena w żniwa 730 za komsumpcje a poszowka 650. 

Po 2. Plon na 4b i 5 udało wyciągnąć się do 8 ton. 

Po 3. U mnie prawie 100% areału zbóż obsiewam kwalifikatem nawet jak by nie było zwrotu. 

Po 4. Zachodnie firmy nasienne zalecają na słabszych glebach rzadszy siew a nasze gęściejsze. 

Opublikowano
55 minut temu, red83 napisał:

DSC_0792.JPG

Wybrałbym opcję nr. 1 po faceli w tydzień po talerzowaniu nie będzie śladu.

Opublikowano

Problem w tym, że orka na 15cm nie przykryje facelii, która ma nawet 80cm i za parę dni będzie kwitła. Będę musiał liczyć usługę, ponieważ ciągnik jest w naprawie. Chodzi mi o koszty-agregat talerzowy 150 zł /ha, orka 250 zł /ha... płacić 250 zł /ha za orkę na 15cm to chyba nie jest dobre rozwiązanie, tym bardziej że Grano powinien zrobić na 15 cm. Dochodzą ponowne wschody facelii, która osypała się przed zbiorem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kibix napisał:

Jak wygląda pszenica siana 320szt wygląda jak będzie susza taka jak w zeszłym roku? 

Ja zawsze podwyższam normy na lekkich glebach i mam to sprawdzone. Sieje +10% tego co zaleca dany hodowca odmiany. Widzę tu różne podejście do tematu upraw. Zazwyczaj pszenica siana na lekkich glebach nie łapie parametrów. Różnica ceny konsumcja a paszówka w żniwa to 40zł/tona. Przy optymistycznych założeniach i ukoszenia 6 ton mamy na komsupcji +280zł z hektara. To samo osiągniemy jak ukosimy 450 kg więcej tyle że paszówki. Przy braku opadów w maju i czerwcu nie ma możliwości zrobienia parametrów na 4 i gorszej klasie. 

Tak z ciekawości przejrzałem co na ten temat mówią badania tu macie link. Jedyne badania które były robione na słabej glebie kompleks żytni dobry.

Porównywane siew 300 do 450 szt/m^2. W plonie różnica 400 kilo na rzecz siewu 450sztuk. MTZ nie różnił się. Problem w tym że to wszystko są stare odmiany już nie dostępne na rynku.

http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.dl-catalog-247566a9-30aa-49fc-8e01-ad96832b5064/c/000010200700006000030007700085.pdf

Tu macie drugie badanie ,którego wyniki są odrwotne. Najlepiej plonują rośliny siane 300 szt/m. kompleks pszenny dobry. Co ciekawe w obydwu badniach mtz jest niezależny od gęstości. 

http://www.iung.pulawy.pl/PJA/wydane/6/PJA6_7.pdf

Obraz się z tego taki wyłania że im większy piach i im gorszy płodozmian tym siejemy więcej. 

Póki tego 70zł nie masz na koncie to go nie licz. Tak optymistycznie to nie wygląda. Ziarno z centrali 180zł/100kg.

mtz 45,

92 siłkiełkownia.

350 nasion.

siejesz 170kg/ha

Wychodzi 300zł /ha-70=230, swoje nasiona masz za 110 zł/ha+ zapriawianie i czyszczenie. Powiedzmy stówka na hektarze różnicy. a u mnie nie ma różnicy plonowania kwalifikat a swoje. 

Jak sieją to liczą po 65 a jak sprzedają to już 80. Oszukiwanie samego siebie. Koszt dobrej zaprawy plus nawóz to jest 40-50 zł na hektar dodać do tego swój czas którego nikt nie liczy. I jeszcze się dokłada do tego interesu. Zamiast kupić gotowe. Ale jak kto woli

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, PanPawel napisał:

. I jeszcze się dokłada do tego interesu. Zamiast kupić gotowe. Ale jak kto woli

No to według ciebie centrala czy piśrednik doklada do nasion kwalifikowanych bo dopłaty do materiału siewnego w tym roku nie bedzie/prawdopodobnie/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v