Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dziś rozmawiałem z sąsiadami to każdy szykuje się na przyszły tydzień, na dziś klosy się kula ale ziarno jeszcze miękkie, do soboty bez opadów a temp ok 20 stopni.

Bardzo jestem ciekaw tych żniw zbozowych, kwiecień mega suchy aż liście pszenica zwijala, pieterka zredukowane potem maj-czerwiec 320mm deszczu i 2x grad a do tego grzyb, żeby nie okazało się że więcej slomy będzie na polu jak ziarna

Opublikowano
6 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Sam fungicyd też potrafi przypalić, mi sąsiad opryskał fasole na uwrociu jak robił zabieg T3 i fasola do tej pory sie nie może pozbierać.

Dokładnie. Sąsiadce 2 rządki ziemniaka zjarałem grzybówką na pszenicę.

Opublikowano

Byłem dziś na polu i pół na pół kłosów nie wywiązało dwóch dolnych pienterek. Gdzie wywiązało wszystkie to kłos z 8 - 10cm a tam gdzie nie to taki z 6 cm. 3 razy grzybowka, pewnie kwietniowa susza? 

Opublikowano
Dnia 20.07.2020 o 18:16, Mecha napisał:

Mam identyczną  talerzówkę do C-360 o szerokości 1,8m. Z całego serca mogę polecić z uwagi na wagę, nie ma bata żeby szła po wierzchu jak te od Batyry na resorach. Waga robi swoje. 

Kiedyś ktoś chciał żeby mu pokazać to nagrałem telefonem badziewny film - późne talerzowanie samosiewów jęczmienia. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 21.07.2020 o 22:32, galan99 napisał:

Kiedy zaczynacie kosić Belissę pszenica  średnio wczesna .

W moich stronach średniowczesne pszenice to narazie są niedojrzałe, może za tydzień albo 2 będą gotowe, ale zależy od gleby i nawożenia. Aczkolwiek u sąsiada już 3 tygodnie temu grzyb zjadł więc już się powina naddać.

Opublikowano

dziś byłem na polach i z ciągnika pszenicę wyglądają na suche i do koszenia ale po wejściu w lan pojedyncze klosy są jeszcze troche zielone i połowa łodyg tak samo więc żniwa za 2 tygodnie dopiero zwłaszcza że jest zimno i pochmurno. Jak na razie we wsi kosza rzepaki Ci co glifosatem pryskali plon 2.5 gdzie był grad do Max 3.5t więc szału nie ma a ci co nie pryskali to poczekają dobry tydzień więc możliwe że rzepak i pszenica dojdą w jednym czasie

Opublikowano
sylwek23111 napisał:

Dziś kosiliśmy znajomemu pszenicę LGBT, bardzo wcześnie sianą na słabej ziemi, słoma sucha jak wiór.

Rozumiem ze pszenica w kolorach tęczy 😂

Opublikowano
sylwek23111 napisał:

Dziś kosiliśmy znajomemu pszenicę LGBT, bardzo wcześnie sianą na słabej ziemi, słoma sucha jak wiór.

To już nawet za zboża się wzięły pe.ały wstrętne ?? 😮😮😮

Opublikowano
4 minuty temu, mraukot napisał:

To już nawet za zboża się wzięły pe.ały wstrętne ?? 😮😮😮

Ja mam 350 emili na m2 🤦‍♂️ a mogłem ich wymieszać z arkadia...

Opublikowano

To ja już wolę sprawdzoną "muszelkę" 😁😁😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v