Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Romanzio napisał:

U mnie identyczna sytuacja. Ostatni oprysk 6 maja.. 

jeśli o przypalenia chodzi to protiokonazol lubi zostawać w końcówkach, gdy zabieg wykonywany był w dzień przy nasłonecznieniu i wysokiej temperaturze i przypala 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, alfa napisał:

Walnąłem kierem pszenice 

Srodek KIER 450 SC bardzo słabo sie miesza. Kupiłem w opakowaniach 5 litrowych i pomimo mieszania na dole bańki zostaje wysoka na 3 cm zawiesina. Trzeba było włożyć węża z wodą aby to rozpuścić. Jesli ktoś zużywa na raz całe 5 l to nic sie nie dzieje, ale mam za mały opryskiwacz.  Ogólnie nie polecam tego środka, nie ma pewności, ze mamy odpowiednie stężenie substancji aktywnych...

Edytowane przez Marl
Opublikowano
10 godzin temu, derek2223 napisał:

Pany te przypalone końcówki to czym może być spowodowane? Ostatni oprysk 18.05 poszło Delaro 0.9l. Ogólnie żadnych moczników, siarczanów itp. bez skracania itd. tylko chwasty wiosną i T1 oraz T2 tego 18 maj... Druga dawka azotu już nie pamiętam dokładnie kiedy ale jakoś na drugie kolanko poszła.

IMG_20200610_202614.jpg

IMG_20200610_202609.jpg

Jak sam piszesz -Delaro temu winne!

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, Marl napisał:

Srodek KIER 450 SC bardzo słabo sie miesza. Kupiłem w opakowaniach 5 litrowych i pomimo mieszania na dole bańki zostaje wysoka na 3 cm zawiesina. Trzeba było włożyć węża z wodą aby to rozpuścić. Jesli ktoś zużywa na raz całe 5 l to nic sie nie dzieje, ale mam za mały opryskiwacz.  Ogólnie nie polecam tego środka, nie ma pewności, ze mamy odpowiednie stężenie substancji aktywnych...

Wg. mnie całe Invigo jest jak ten oprysk - takie chińskie, nie do końca, coś...  :)

Opublikowano
11 godzin temu, piotrb14 napisał:

jeśli o przypalenia chodzi to protiokonazol lubi zostawać w końcówkach, gdy zabieg wykonywany był w dzień przy nasłonecznieniu i wysokiej temperaturze i przypala 

Ale myślisz, że po tak długim czasie od oprysku mogłoby się to uwidocznić? 

@Romanzio a Ty czym pryskałeś w tym ostatnim zabiegu?

Opublikowano
12 godzin temu, derek2223 napisał:

Pany te przypalone końcówki to czym może być spowodowane? Ostatni oprysk 18.05 poszło Delaro 0.9l. Ogólnie żadnych moczników, siarczanów itp. bez skracania itd. tylko chwasty wiosną i T1 oraz T2 tego 18 maj... Druga dawka azotu już nie pamiętam dokładnie kiedy ale jakoś na drugie kolanko poszła.

IMG_20200610_202614.jpg

IMG_20200610_202609.jpg

Mam to samo w euforii i advokacie...pryskane priaxorem 3 tygodnie temu.Nie sądzę aby to od tego oprysku bo mam omijkę i tam też takie liście.

Opublikowano

A u mnie pszenica pięknie się wyklosila a teraz ponad łan wychodzi mak i owsik 1,5 ha gdzie było niby czysto po jesiennym oprysku. Tyle że widzę że nie tylko u mnie tak się robi. Jaka odmianę polecacie na 3a 3b.? Ktoś może ma teraz belisse coś może powiedzieć o tej odmianie?? Pozdrawiam

Opublikowano
13 godzin temu, derek2223 napisał:

IMG_20200610_202614.jpg

IMG_20200610_202609.jpg

Zasychające końcówki jest to też cecha genetyczna zależna od odmiany

Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Ale myślisz, że po tak długim czasie od oprysku mogłoby się to uwidocznić? 

@Romanzio a Ty czym pryskałeś w tym ostatnim zabiegu?

Priaxor 1l i odżywka plus coś na robaka 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

Panowie zastanawiam się nad t3 w pszenicy, jeśli nic się złego nie wydarzy to plon liczę na 5 może 6t pytanie czym mogę tanio zrobić t3 żeby coś z tego pola zostalo t1 capalo 1.6l t2 priaxor 0.9l

Przy takim założeniu plonu to na T3 nic bym nie dawał, przy słabszej ochronie niż twoja uzyskiwałem sporo lepsze plony. Jeszcze może zależy kiedy robiłeś T2.

Opublikowano

t2 robiłem ok 20 maja pszenica zredukowala w suchym kwietniu, zawsze miała po 8 pieterek i miałem plony ok 7t a w tym roku tylko 6 i mniejsza liczbę pędów bocznych.

Myślę że na zabiegu za 100zl bym nie stracił ale czy warto dawać pokrojone dawki...

Opublikowano
57 minut temu, dzikiWschód napisał:

t2 robiłem ok 20 maja pszenica zredukowala w suchym kwietniu, zawsze miała po 8 pieterek i miałem plony ok 7t a w tym roku tylko 6 i mniejsza liczbę pędów bocznych.

Myślę że na zabiegu za 100zl bym nie stracił ale czy warto dawać pokrojone dawki...

Tylko 6 pietetek ci zostało? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v