Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby tebukonazol też chciałem lecieć ale jednak 2 substancje lepiej dać. Lecę tebu + prochloraz do tego siarczan potasu i dalej pytanie do was czy mocznik można podawać? Czy musi skończyć się pylić? Jakie owadobójcze srosujecie? 

Opublikowano

Panowie jednak jadę samym  tebukonazolem 0,8l/ha + kwasek cytrynowy + bi 58 + cyperkil max i moge jeszcze do tego dodać adiuwant asystent + ? Myśle że wystarczy sam tebukonazol bo jakieś 10 dni temu stosowałem priaxor 1l/ha jak pszenica zaczynała się kłosić

Opublikowano
XTRO napisał:

5 godzin temu, ZELKOW napisał:

to mączniak atakuje? tebukonazol to rozumiem na tą faze i w bardzo dobrej cenie ale na prochloraz to chyba za późno bo jedynie mączniaka przytrzyma

Mączniaka mam sporo ale prochloraz nie tylko na niego dziala w tej fazie.

ja to ogólnie z grzybówek jestem średnio zadowolony w tym roku, chyba że to przez brak wody tak pszenice sieknęło, ostrogę mam pięknie się rozbudowała przez deszcze a jak 6t uleci to będzie maximum w tym roku patrząc po ilosci ziarniaków, i do takiego plonu to raczej T3 nie będę robił, tylko tam gdzie lepiej te pszenice wyglądają

Opublikowano

u mnie podobnie, zboża wyglądają ładnie ale kłosy ostro zredukowane,

T3 wyniesie mnie nie całe 100 zł brutto także myślę że w tym roku będzie to dobry wybór patrząc na pogodę.

Nadawali deszcze na wieczór i nie pada, a ja się wstrzymałem z wyjazdem z zabiegami 

Opublikowano

pewnie w naszych rejonach będzie słaba cena a zboża i tak mało, a jare u nas można powiedzieć lepsze jak ozime, w spółdzielni jary jęczmień jużkładzie a w ozimym stoją kikuty i nie wiele co ziarna w kłosie tylko że pękaty

Opublikowano

Hondia kwitnie i zaczyna nalewać ziarno. To samo Julius. Tu na zdjęciu Hondia. Ogólnie z masą słabiutko. Jedynie gęstość może podciągnąć plon. Zobaczymy. Wizualnie Hondia ładniejsza. Co ciekawe siałem przed terminem bo 14 września. Wschody? 10 październik. Wtedy się pokazała. Susza ale też sam dałem ciała. Jako że skladnikow w glebie nie brakuje A PH tragiczne to przedsiewnie poszło 1.5t kredy Nordcalk...  rsm dopiero ją ruszył ale co z tego jak wiele nie zeszło. 

Z kolei jara pszenica jeszcze nie myśli o kłoszeniu to samo owies. W tych przypadkach masa jest. 

20200609_182743.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, ZELKOW napisał:

a zauważyłes u siebie w rzepaku tak jakby dziki po kilkadziesiąt cm wyższy od rzepaku i nie wiele łuszczyn na nim?

też to mam i sporo łuszczyn z dwoma nasionkami w środku.

dzisiaj wieczorem szacowanie strat po przymrozkach w rzepaku 😎

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Co ją może tak siekać? 

Tnie na pierwszym kolanku na długość kilku cm? 

główny podejrzany to chomik
one teraz nieco głodują bo ziaren na niczym nie ma to muszą zieleninę
po wycofaniu fosforoorganicznych na skrzypionki obawiam się plagi tych gryzoni na polach coraz większej.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
aro1975 napisał:

11 godzin temu, ZELKOW napisał:

a zauważyłes u siebie w rzepaku tak jakby dziki po kilkadziesiąt cm wyższy od rzepaku i nie wiele łuszczyn na nim?

też to mam i sporo łuszczyn z dwoma nasionkami w środku.

dzisiaj wieczorem szacowanie strat po przymrozkach w rzepaku 😎

dopiero zgłaszałeś?

Opublikowano

Na skrzypionke tani cyperkil za kika zł ,bi jej nie zabije

Opublikowano

Pany te przypalone końcówki to czym może być spowodowane? Ostatni oprysk 18.05 poszło Delaro 0.9l. Ogólnie żadnych moczników, siarczanów itp. bez skracania itd. tylko chwasty wiosną i T1 oraz T2 tego 18 maj... Druga dawka azotu już nie pamiętam dokładnie kiedy ale jakoś na drugie kolanko poszła.

IMG_20200610_202614.jpg

IMG_20200610_202609.jpg

Opublikowano
5 minut temu, derek2223 napisał:

Pany te przypalone końcówki to czym może być spowodowane? Ostatni oprysk 18.05 poszło Delaro 0.9l. Ogólnie żadnych moczników, siarczanów itp. bez skracania itd. tylko chwasty wiosną i T1 oraz T2 tego 18 maj... Druga dawka azotu już nie pamiętam dokładnie kiedy ale jakoś na drugie kolanko poszła.

IMG_20200610_202614.jpg

IMG_20200610_202609.jpg

U mnie identyczna sytuacja. Ostatni oprysk 6 maja.. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v