Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie potrzebuje porady mianowicie. Planuję skrucić pszenicę ozimą modusem( r1 było modus 0.3 i 0,6 ccc) kiedy należy to zrobić prawidłowo czy teraz jak wychodzi liść flagowy czy dopiero na pełną flagę? 

Opublikowano
7 godzin temu, ravoj napisał:

Tak przypadkowo obejrzałem, i z moją C360 to chyba w Stanach mógłbym rolnikom trawniki obrabiać.

Na farmie mają 5 takich zestawów. Nie wiedziałem że istnieją takie potężne maszyny, a chciałem sobie tylko opryskiwacz amazone ux 11200 podejrzeć na YT

Ten film pokazuje gdzie jest moje miejsce

w USA mają większe maszyny do uprawy  niż niektóre powierzchnie  gospodarstwa w Polsce

Opublikowano
Dnia 16.05.2020 o 17:51, makiavel87 napisał:

Jest wyszukiwarka po substancji aktywnej na stronie minrol. Możesz też sobie radzić w ten sposób że wpisujesz nazwę substancji w wyszukiwarce produktów na stronie sklepu wysyłkowego z sor (np.: sklep "Pakos" albo "dlaroslin") i wtedy wyświetla CI środki które zawierają daną substancję. Plus tego drugiego rozwiązania jest taki że od razu znasz orientacyjną cenę tego środka na rynku i wiesz czy chcesz wydać aż tyle na b.dobre substancję czy jednak potencjał plonowania sugeruje wybrać coś tańszego.

Dzięki wielkie. Wyszukiwarka na stronie Min Rol jest fajna. Bardzo pomaga. O taką pomoc mi chodziło. Cóż że mam kilka substancji i co dalej. To nie ten moment.

Pozdrawiam.

Opublikowano

jest tak zimno że od tygodnia pszenica praktycznie stoi, byłem w zeszła sobotę na polu to liść flagowy wyszedł na 2 cm, byłem wczoraj po tygodniu to urósł może 2-3 cm a do tego wychodzi jasno zielony przez chłody

• Like 1
Opublikowano

Do tego w prognozach nie widać za bardzo jakiegoś znaczącego ocieplenia. Powoli kończy się maj a temp takie kwietniowe. Pasowało by pomału robić t2 ale chyba w tym tygodniu u mnie nie będzie warunków  

Opublikowano

Pany.pora na t2 . t1 konkretna była dosyć. Żyto pszenżyto czyściutkie narazie na oko w pszenicy na dolnych liściach powstrzymana dtrka podflagowy czysty flaga wyłazi. Na t2 mam zamiar dać 125g strobi,72,5g protiokonazol,62,5 flutriafol . t3 pewnie bedzie też jakaś skromna . czy taka t2 może być bo taką mam propozycje.

Opublikowano

witam, jak to jest z mieszaniem mocznika i siarczanu z insektycydem np cyperkil max, można? byłem świecie przekonany że nie i takich mieszanin nigdy nie robiłem aż do piątku kiedy sąsiad zrobił taki Mix i pojechał w pszenicę dzis wszystko wygląda ok, mszyce i skrzypionki martwe, teraz mnie kości taki zabieg, można?

Opublikowano
22 minuty temu, dzikiWschód napisał:

witam, jak to jest z mieszaniem mocznika i siarczanu z insektycydem np cyperkil max, można? byłem świecie przekonany że nie i takich mieszanin nigdy nie robiłem aż do piątku kiedy sąsiad zrobił taki Mix i pojechał w pszenicę dzis wszystko wygląda ok, mszyce i skrzypionki martwe, teraz mnie kości taki zabieg, można?

Pewnie że można a nawet trzeba żeby jak najmniej jeździć 

@Junak19 No chyba nie xD 

Opublikowano

Panowie, zrobiłem zabieg T2 priaxorem i bezpośrednio po nim zaczął padać deszcz w ilości trochę mocniejszej rosy. Czy ten zabieg będzie w jakimś stopniu skuteczny?

Opublikowano
1 godzinę temu, Junak19 napisał:

To ładnie mnie w konia zrobił... 2ha pszenżyta.. :(

I tak lepiej niż zamiast jarej, ozimą by wiosną sprzedał. Bo i takie przypadki są

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v