Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Agrest

Dlatego wymywanie gleby jest procesem wysoce szkodliwym, bo zabiera wierzchnia warstwę gleby z największą zawartością próchnicy. Zasobność gleby w próchnice widac gołym okiem, wystarczy pogłębić lekko orkę, na glebie o wysokiej zawartości próchnicy widac od razu wyorane podglebie o niskiej zawartości (inny kolor), a na glebach ubogich ta różnica będzie praktycznie niezauważalna.

Opublikowano (edytowane)

Wymywanie gleby jest procesem wysoce szkodliwym tylko gdzie obecnie występuje na stokach o dużym nachyleniu bo tak jest niemożliwe brak opadów  by wystąpiło wymycie ziemi , bardziej ziemia jest zdegradowana nawozami i opryskami jak to ma miejsce w Niemczech .

Nas nie stać by zastosować nawożenie po 800 kg na 1 ha pierwszej dawce  nawozu i zbioru 3 razy do roku sałaty .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Uzupełnianie wapnia w glebie osłabia procesy erozji, poniewaz poprawia się struktura gleby, staje się bardziej spoista.

Erozja występuje nie tylko z powodu działania wody, także wiatr powoduje erozję nie osłonietej gleby. Stąd programy poplonów na zimę.

Opublikowano

Po ubiegłej wiośnie właśnie widać jak w niektórych rejonach ważne są międzyplony ozime. Erozja wietrzna zabiera najwartościowsze części spławialne.

Opublikowano

No i o tym pisałem wyżej. Międzyplon ozimy.

Ile słonecznika wysiałeś i co jeszcze dorzucałeś do mieszanki?

Opublikowano (edytowane)

Bardzo fajny ten słonecznik z grochem pod pszenicę jak dla mnie. Do połowy września trochę urośnie i jakoś pewnie bym to C-330 zmęczył. Chyba że pszenicę zacznę później siać to może być problem z zaoraniem bo koń nie da rady a pług się pewnie zapcha.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Sieję poplony od zawsze i mam do tego specjalny siewnik na agregacie.

Pod pszenicę ozimą poplony to ryzykowna sprawa jak mamy sucho to słabo urośnie i całą wodę wypije, a słonecznik to pijak straszny.  Pod pszenicę ozimą gryka nawet fajnie szybko wychodzi, neutralna i niby zwalcza szkodnik. Tylko droga i mało masy daje. 

Opublikowano

Ja nie polecam gryki jako miedzyplon przed przenica ozima. W tym roku miałem gryke i rzodkiew oleista jako EFA a potem w październiku zasialem pszenicę. Uroslo mi to prawie na 160cm (głównie rzodkiew taka duża) masy było bardzo dużo ale też cała wodę wypilo.. W zeszłym roku miałem peluszke z seladera to pszenica była piękna a w tym roku po miedzyplonie robi się żółta z braku wody. Opady porównywalne w obu latach.

Opublikowano

Na bobik to trzeba mieś glebę. 

No i groch jednak taniej wyjdzie i chyba więcej masy wprowadzi.

Opublikowano

Ja sialem różne i przy tak niskich opadach wrócę do grochu pastewnego z seradela. 150kg grochu to jakieś 120zl i 20kg seradeli 80zl. Za 200zl hektar obsiany roślinami wiążącymi azot a i gleba super żyzna.

Opublikowano

W zeszłym roku miałem na jednym kawałku pod pszenicę dwa posiane poplony- najpierw facelia na przyoranie i potem gryka. Suszy u nas jako takiej nie było, gryka skoszona kosiarką bijakową i zaorana. We wrześniu było sporo opadów i w czasie orki było sporo wilgoci.

Opublikowano

W rym roku miałem zasiane w poplon z grochu i z grochu ze słonecznikiem i samą grykę oraz po rzepaku z uprawą na głębokość siewu. Obawiałem się, że pszenica nie powschodzi, a dzisiaj wygląda spoko. Jest rzadka mocno rozkrzewiona i leży przy ziemi. Jedynie po grochu na nasiona trochę bujna. 

Opublikowano
radix071 napisał:

Ja sialem różne i przy tak niskich opadach wrócę do grochu pastewnego z seradela. 150kg grochu to jakieś 120zl i 20kg seradeli 80zl. Za 200zl hektar obsiany roślinami wiążącymi azot a i gleba super żyzna.

A czy siales ta mieszanke w plonie glonym powiedzmy poczatkiem kwietnia i do zaorania po 15 lipca, żeby zwiększyć ilość masy zielonej w glebie i dopiero pszenica na jesień?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v