Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

72 t 16.8 cukier

Czekaj, czekaj. W ten zysk wliczales już rozumie dopłatę cukrową tak? Bo mając limit na poziomie 60 ton to reszta jakieś 3 tony idzie po 90 zł a reszta po 60. Dodać weslodki i cenę 30 euro, razy 4,56 i plus 7% vatu to masz jakieś 10500 - 5800 kosztów = 4700 zysk 

Opublikowano

Limitu mialem 63 tony. A dopate cukrowa dodaje obszarowej tylko nie dodaje. A i z tego co mi sie wydaje to nadwyzka czesc jest po 100zl. Ale obecnie nie sprawdzie bo mam problem z internetem

Udalo sie sprawdzic. 10% kontraktacji jest po 100 zl netto za tone a reszta po 60zl

Opublikowano

Jakby nie było, wyniki badań zawartości cukru pokazują jasno.. 

Ja bym chciał zobaczyć zestawienie z werbkowic na fakturach ile cukru od rolnika kupili a ile faktycznie wypuścili.. tyle w temacie.  Jak nie dopłacą za 21r conajmniej 20zl/t i na 22 nie podniosą na te okolice 40e to dziękuję.  Skoro w innych cukrowniach jesteście zadowoleni to możecie mieć 30e, ale werbkowice muszą dawac 40e. 

Opublikowano

Faktura podpisana w KSC. U mnie buraki wybrane 45 dni przed odbiorem, zeby spokojnie pszenicę zasiać ale i tak jestem zadowolony jak na ten rok.

60.5 tony netto, 19.2 % cukier i 7,55 % zanieczyszczenia. Ponizej moge wydatki, nawożenie i ochrona. Jedynie czego nie wliczam tam amortyzacji,własnej pracy oraz paliwa przy opryskiwaczu i nawożeniu.

Koszty poniesione na 1 ha = 4133 zł,

zysk bez dopłat = 3600zł,

zysk + dopłaty bezposrednie+ doplata cukrowa + młody rolnik = 6554 zł.

zysk 6554 + sprzedaż wysłodek w przeliczeniu na 1 ha + 6554 + ((2 x 1900):3) = 7820

burak_1.jpg

burak_2.jpg

Opublikowano

Jakie doplaty, takie pajace wliczają to w zysk to druga strona ma kontrargument. Liczy się tylko i wyłącznie co sie zarabia na polu, na uprawie. 3,6k.. nie no za***isty zysk, - inflacja, to te 3,6 koła nie wiem czy połowę warte teraz.  Tone saletry se kupisz 😂

Opublikowano (edytowane)

Dlatego liczę to podwójnie. Jedni liczą zysk z samej uprawy, drudzy doliczają dopłaty.a ja chcę wiedzieć to i to. 

Siewu zapomniałem ale to niewielki koszt przy c360 i gamie.

Paliwo na opryski, nawozy i siew można doliczyć, wyszłoby może łącznie kosztów max .5000 

Wysłodki miałem  niecałe dwa transporty, poprosiłem o pełne dwa. 53,5 tony przywieźli * 71 zł sprzedaż.

Edytowane przez wojtek424517
Opublikowano
14 minut temu, skywalker89 napisał:

Jakie doplaty, takie pajace wliczają to w zysk to druga strona ma kontrargument. Liczy się tylko i wyłącznie co sie zarabia na polu, na uprawie. 3,6k.. nie no za***isty zysk, - inflacja, to te 3,6 koła nie wiem czy połowę warte teraz.  Tone saletry se kupisz 😂

Saletra już dawnoo kupiona na ten sezon po 1400 brutto ;)

7 minut temu, hardkor113 napisał:

Ja dopłatę do buraka liczę ale już obszarowej już nie.

Ale za to też nie liczę amortyzacji i krusu czy podatku i akurat obszarowa to pokryje

Ja liczę podatek rolny. Krusu nie liczę bo go nie opłacam.

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Wliczanie dopłat jest  oczywiste w kalkulacji każdej z upraw więc nie rozumiem jak kolega @skywalker89 może to liczyć inaczej

Jak widać dużo rzeczy nie rozumiesz. 

No to dla tych co mają nawozy po 1400 kupione to niech zostanie cena 30e, a jak mamy wyrównywanie poziomów dochodów to inne cukrownie niech dokładają do werbkowic na 40e, tak jak wszyscy pracujemy na patologiczne 500+ i inne super programy. 

Życzę wszystkiego dobrego w  nowym roku, lepszych cen, lepszego podejścia cukrowni, lepszych plonów.  

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

a ty w co wliczasz dopłaty? Co to według ciebie jest?

Jałmużna- zaraz napiszesz, że nikt Ci nie każe brać. Idzie ku temu jak tak dalej będzie  że ten 1tys doplaty będzie wart tyle co 100zl. 

Opublikowano
3 minuty temu, skywalker89 napisał:

Jałmużna- zaraz napiszesz, że nikt Ci nie każe brać. Idzie ku temu jak tak dalej będzie  że ten 1tys doplaty będzie wart tyle co 100zl. 

Kierujesz się emocjami i uprzedzeniami a nie chłodną kalkulacją. Zysk z każdej produkcji określa się poprzez odjęcie kosztów od przychodu. Dopłaty sa przychodem więc jeśli ich nie liczysz to znaczy że nie potrafisz liczyć.

• Like 2
Opublikowano

Cukrową powinno się liczyć , podstawowa nie ,bo ona idzie na amortyzacje , jak odstawie swoje to podam klkulacje , 

Opublikowano

Ile komu zostaje kwestia indywidualna ale okradanie na polaryzacji już nie. Dotyczy to wszystkich. Wyżej są wyniki badań. Dlaczego nikt im się nie dobierze do d*py co to kur.. a za samowolka, jak w Mozambiku żyjemy 

Opublikowano

Dziwne tylko,że z niemieckiej cukrowni nie dali do laboratorium w Dęblinie która nie ma akredytacji i wyniki nie wiargodne bo inna metoda badania ale po polskich można pisać. Niemiec by ich zjadł pozwami za takie rzeczy. 

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Kierujesz się emocjami i uprzedzeniami a nie chłodną kalkulacją. Zysk z każdej produkcji określa się poprzez odjęcie kosztów od przychodu. Dopłaty sa przychodem więc jeśli ich nie liczysz to znaczy że nie potrafisz liczyć.

Jak dla mnie to pewnie wykładasz filozofię na kulu bo w każdym temacie jesteś najmądrzejszy. 

Jak nie było dopłat to chyba nie były wliczane do przychodów, wlicza się bo tak jest wygodniej dla władzy i dla wykształconych ludzi takich jak ty.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v