Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Bartek933 napisał:

o degradacji gleby i obniżonym plonowaniu kolejnej roślinny nie wspomnę 

Jak na Twoich ziemiach posmakujesz życia bez buraka to już do niego nie wrócisz. Za wysokie koszty w stosunku do plonów.

Opublikowano
3 minuty temu, Bartek933 napisał:

Taka dyskusja do niczego nie doprowadzi, inne gospodarstwa, płodozmian, gleby i opady. Każdy sam musi podjąć decyzję czy chce siać czy nie i tyle, bez narzucania komuś swoich racji 

Zgoda. Jednym się opłaca drugim nie ale jak ktoś chce na siłę udowodnić że się nie opłaca nie wliczając dopłat to jest po prostu śmieszne i żałosne. 

• Like 1
Opublikowano

I niech tak pozostanie jedni sieją inni nie szkoda się spierać. 

A co do opłacalności to jasne że 80t i polaryzacja na poziomie 17% i jeszcze około 80t zakontraktowane to ładny wynik już wyjdzie. Ale już coś powyżej 60t i polaryzacja 15 już słabo wychodzi. 

Opublikowano
Dnia 17.12.2021 o 20:16, szumi napisał:

Na takie pseudo działania związków ja mam tylko taką odpowiedź:

........................................................ Miejscowość, data

OŚWIADCZENIE

Ja niżej podpisany …..................................................................... o numerze umowy kontraktacyjnej …........................................................................ , oświadczam, że Związki Plantatorów buraka cukrowego przy oddziale KSC S.A. Cukrowni Krasnystaw, nie wypełniają w sposób należyty swoich obowiązków, zgodnie z moimi oczekiwaniami. Nie wyrażam tym samym zgody na kompensatę środków pieniężnych z moich należności na Związki Plantatorskie buraka cukrowego.

Data, podpis ..................................

Ja poproszę o info jak zrezygnować z zasiewów dla KSC. Ktoś to zrobił przy podpisanej już umowie? Jeśli tak to proszę o info jak to załatwić, bo inspektor nie widzi takiej możliwości !!!

.

Opublikowano

Liczyliscie ile jest ton burakow  w metrze bierzącym  na kopcu po ropie tak mniej wiecej ?ja mysle ze kolo 5 t .mam 55 metrow pryzmy ciekawe ile bedzie ton. Odbior mam za okolo tydzien moze wczesniej.

Opublikowano
10 godzin temu, albert1991 napisał:

Liczyliscie ile jest ton burakow  w metrze bierzącym  na kopcu po ropie tak mniej wiecej ?ja mysle ze kolo 5 t .mam 55 metrow pryzmy ciekawe ile bedzie ton. Odbior mam za okolo tydzien moze wczesniej.

A nie miales wydruku ile bylo pelnych zbiornikow ? Operator nowil mi ze pelen zsyp to 24 tony netto i pozniej przy odbiorze sie to potwierdzilo. 55 metrow czy krokow ?

Opublikowano

Zależy jak szeroka i jak wysoka u mnie na metrze było 7,7 tony szeroka 8,5 m 

Co do opłacalności , bedzie dużo krzyku

Plon 78 t,cukier 18,5, zanieczyszczenie 9,8 ,kontraktacja 71t/ha, cena kwotowych 171,25

z hektara wyszło 11668 + wysłodki 1040+ dopłata cukrowa 1524 =14232

dla porównania

pszenica 7,5 t x 1400 =10500

rzepak 3,81 t x 3500 =13335

u mnie największy zysk rzepak ,buraki ,na końcu pszenica, nadal twierdzicie że nawozy nie warto kupować

Opublikowano

a po burakach gdzie liscie zostały w ziemi , i ogolnie duze nawozenie bylo pod buraki , zasialem na jesieni pszenice bez nawozów , to na wiosne musze cos rzucic azotu czy z tych lisci zostawionych urośnie mi pszenica  ? chocby te 4 tony ha ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, king12 napisał:

Koszty masz równe wszędzie? 

Nie ale zysk takj ak napisałem, burak po środku, a wielu twierdzi że dokłada do buraka

Tak do KSC , wtej cenie premia za okrycie i późna dostawe, prawie 10 zł sie nazbierało

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Zależy jak szeroka i jak wysoka u mnie na metrze było 7,7 tony szeroka 8,5 m 

Co do opłacalności , bedzie dużo krzyku

Plon 78 t,cukier 18,5, zanieczyszczenie 9,8 ,kontraktacja 71t/ha, cena kwotowych 171,25

z hektara wyszło 11668 + wysłodki 1040+ dopłata cukrowa 1524 =14232

dla porównania

pszenica 7,5 t x 1400 =10500

rzepak 3,81 t x 3500 =13335

u mnie największy zysk rzepak ,buraki ,na końcu pszenica, nadal twierdzicie że nawozy nie warto kupować

Rozumiem że dopiero zabrali ci buraka i to twoje podliczenia na chłodno tylko. Jak będziesz miał rozliczenie to wkleisz screena? I jeszcze pytanie ile miałeś zasiane a ile na umowie. Kiedyś mówiłeś że siejesz zawsze mniej niż na umowie. 

Opublikowano

Nie sieje zawsze tyle co na umowie , mam rozliczenie, co chcesz widzieć fakture , nie wierzysz że taka cena

Opublikowano (edytowane)

Znaczy kiedyś mówiłeś że siejesz mniej niż na umowie i to przechodzi. Tym sposobem nie oddajesz za dużo buraków po cenie nadwyzkowej. Dlaczego mam nie wieżyc w cenę. Przy takiej polaryzacji i kursie złotego cena jak najbardziej wiarygodna. Limit duży masz, plon też tylko chciałbym zobaczyć jak to wypada w rozliczeniu, ile ci poodejmywali, przeliczyli kwotowych, ponad kwotowych. Czy masz te 10 % po 100 zł bo u mnie. To nadal 5% po 90% na rozliczeniu. 

Edytowane przez damin1
Opublikowano

W zeszłym roku był niski 15,8, z reguły wychodzi 17-18, rekord 20,5 przy totalnej suszy jakieś 20 lat temu 41 t/ha tylo było

Przepis zasobna gleba w składniki ,odmiana , brak chwościka, wczesny siew, 

Opublikowano (edytowane)

Pomyliłeś się to nie ja , sieje tyle co na umowie 

Na umowie 850 starczyło na limit721,  72,1 po 100 zł,reszta po 60

2,5 za okrycie i około 7 za późny odbiór

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v