Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 21.09.2021 o 13:52, master20002 napisał:

A skąd miałem wziąć srodek? Zresztą i tak cała impreza kosztowała niemało, a ostrozeń conviso tylko delikatnie pokręciło. W sumie 3 wyjazdy na chwasty plus 1 na chwoscika. 

U mnie w cukrowni mieli środek bez problemu.  270 za litr to ta poprawka jakieś 100 zł ale wyczysciło ładnie, u mnie głownie komosa i takie na lżejszej ziemi zapomniałem nazwy . Chyba za wczesnie opryskałem i stąd problemy. Myśle że dawka dzielona 0,6 i 0,4 byłaby najlepszym rozwiązaniem. Jaką masz odmiane? U mnie smart gladiata. Będziesz siał zboże po conwiso, bo rózne słyszałem opinie i nie wiem co zrobić  ale chyba zasieje pszenice tam gdzie nie poprawiałem.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.09.2021 o 07:19, Pajej napisał:

tylko 1 na hwościka? ja słyszałem ze  po 4 razy robili

Dużo zależy od odmiany i składu zupy jaką przygotujesz, tak jak w zbożu zreszta.

PawelWlkp:

Mam tą samą odmianę, miałem wrażenie że komosa mi przerosła, ale zamiennik lontrela pomógł załatwić sprawę. Dawałem 2x 0,5 litra. Conviso mam pierwszy raz i pewnie ostatni, w planach mam sianie pszenicy. Mam późny odbiór bo początek grudnia, ale kopanie końcem października, żeby jakos to posiać i cos urosło.

Edytowane przez master20002
Opublikowano

Według mnie kto w miarę ogarnięty i miał w planach zasiać to nawozy a śmiem powiedzieć i całość lub część śor w dobrej cenie ma już ogarnięte na przyszły sezon, no chyba że tylko jak tak myślę. Ewentualnie dopóki nie weźmie nasion to nawet jak podpisał umowę może zrezygnować, nawozy pod inne uprawy też są w tej samej cenie a wszystkie usługi będą droższe. 

Opublikowano

No nie wiem czy z podpisanej umowy można ot tak po porostu zrezygnować bez konsekwencji. Ja niestety podpisałem na przyszły rok - teraz już wiem dlaczego KSC tak się spieszyła z umowami. W tej chwili bym się mocno zastanawiał i pewnie nie tylko ja. Przy takim obrocie sprawy to za dwa lata raczej nie będą mieli surowca...

Opublikowano

Trzeba by zadzwonić do doradcy surowcowego cukrowni i powiedzieć o rezygnacji. Myślę że dopóki nie masz zobowiązań wobec cukrowni to można rozwiązać - tylko że to Polska i masz rację różnie bywa . Wrazie problemów aneks i powiedzmy 1 ha zakontraktować i na to muszą się zgodzić. A tak to faktycznie za 2 lata mogą mieć problemy z surowcem ale pewnie coś zaoferują i pociąg się nie zatrzyma. 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jak kolega Norman pisze, podpisana w tej chwili umowa do niczego jeszcze nie zobowiązuje, w ostateczności można podkurwic cukrownie i zostawić ten 1ha 🙂 

A tych ogarniętych nawozowo... wcale moim zdaniem tak duzo nie ma, bo nie każdy lubi mrozić kasę na prawie rok, zwłaszcza jak jest srednio z kasą a myślę że większość gospodarstw tak ma. Ale to nie można myśleć że ja jestem cwaniak bo kupiłem taniej, trzeba myśleć realnymi cenami a nie tymi co były.

Np gospodarstwo 400ha na tą chwilę nie ma nic nawozu ma przyszły sezon i nie sypią nic praktycznie pod zboża teraz , ale tam ziemie przeważnie 1-3klasa i zawsze sypane... 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Pod buraki na przyszły rok to nawozy powinny już być rozsiane ,jedynie azot ,ale ten czeka w garażu, 

Opublikowano

Wczoraj planowanie odbioru było w moim regionie, jak inspektor się dowiedział że nie podpisałem umowy to miał ogromne pretensję i się obraził na koniec naszej rozmowy powiedział że on to sobie zapamięta i że jak będę chciał kiedyś siać buraki to on nie będzie chciał ze mną współpracować 

Opublikowano

Zachowanie tego inspektora jak u małego dziecka ale niektórzy tak mają. A z pretensjami to pomylił strony. Trzeba było mu powiedzieć 1 tyś. za 1 ha płacisz przy kontrakcji na rękę to podpiszę umowę na przyszły sezon. Pytanie jak cena usługi zbioru u was w tym sezonie bo u nas (Mazowieckie zachód) pytałem to niby od 800 do 1000 zł/ha. W tamtym sezonie płaciłem 850, z odwozem około 800 m 1000 ?

Opublikowano

Jest wilgotno gdzie nic nie rośnie ,w burakach ,kukurydzy i ci co orają polony totalny popiół

Opublikowano

Czyli masz dobrze bo w buraku ważne opady od lipca, u mnie lipiec 78,sierpień 53.wrzesień16 mm i to na 5 razy ,jednorazowo max 4 mm, więc można powiedzieć że we wrześniu na buraki nie padało

Opublikowano

Teraz nie jest źle ale na początku bardzo się męczyły szczególnie na początku lipca gdzie były upały po 30 stopni. Ale np w dniu 28 sierpień spadło 70l/m2 i raczej z całej wody burak nie skorzystał. 

Odstawa za 2 tygodnie więc się zobaczy czy było źle czy dobrze. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v