Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz wiekszy cukier to limiti sie zmniejsza. Bo tak naprawde masz zakontraktowana ilsoc cukru w tonach. A limit to to ejst tylko orientacyjna ilosc burakow w przeliczeniu na zawartsoc 16%

• Like 2
Opublikowano

Z tego co koledzy piszą to lepszy cukier wychodzi jak niby pobierali z pryzm osobna próby na cukier a tak to standardowo 13-14, mi z jednego pola co podchodzi pod borowine wyszło 15,5, ale z drugiego na przeciwko już pewnie średnio koło 14, i średnio ze wszystkiego 14,8... to myślę że i tak dobrze. Zabrane tydzień temu 

Opublikowano

Kopane po wszystkich świętych.. tam gdzie był wyższy cukier butaki dostały kilka razybgradem i były 4 Zabiegi na chwoscika, na drugim kawałku 3... 

W przyszłym roku nie pryskam żadnymi fungicydami, szkoda kasy bo ni cukru ni plonu bo niecałe 50t na czysto

Opublikowano (edytowane)

16 ha buraka poszło na Werbkowice.  Kopane i od razu zabierane 19.11. 

Polaryzacja 13.4%

Zanieczyszczenie 10.2%

Plon 58t/ha

Dziękuję za lata współpracy z KSC🤣 Koniec z uprawa. 

Edytowane przez dexter00
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

O to chodzi by w Polsce nic nie uprawiać nie hodować nie sadzić .

Jak by kazali zabraniali był by bunt jak to nie można i na Warszawę jazda . 

A tak dobrowolnie bez szumu każdy zakończy a to co u nas się zmniejsza to Zachodnie kraje wypełnią ta lukę ot takie to czasy ze wszystkim .

• Like 1
Opublikowano

Buraki odstawione do Glinojecka, kopane neptunem 18-25.X, odbiór wczoraj, plon w tym roku słaby bo 55t/ha na czysto, zanieczyszczeni 6,5%, jedynie jak na ten rok cukier w miarę 15,2%, też miałem sporo chwościka, zrobiłem 2 zabiegi fungicydowe, mam pytanie jaka powinna być prawidłowa zawartość azotu alfaaminowego i czy wiecie jaki to ma wpływ na plon, bo na jednym polu ma wpisane z próby 9 i tam plon ledwo 50t, a na drugim polu 63 ale zawartość tego azotu ponad 16 ?

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, dexter00 napisał:

16 ha buraka poszło na Werbkowice.  Kopane i od razu zabierane 19.11. 

Polaryzacja 13.4%

Zanieczyszczenie 10.2%

Plon 58t/ha

Dziękuję za lata współpracy z KSC🤣 Koniec z uprawa. 

Jeśli faktycznie nie zasiejecie to może u nas cukrownia NAKŁO,KRUSZWICA ,będziemy mogli tyle zasiać ile będziemy chcieli ,bo ciężko zwiększyć areał, tylko cukrownie już dużo więcej nie przerobią ,chyba że będą przerabiały do pół lutego

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
2 minuty temu, mds212 napisał:

Wiekszosc i tak zasieje, ale taka mają mentalnosc polaczka ze na forum tzreba polamentować.

A kto lamentuje? Pisze jak jest. Rolnictwo to biznes i jak nie ma dochodu to rezygnuję 

Opublikowano
10 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Słaby burak to dla Ciebie 60 ton czy mniej? U mnie tona wyszła po 112,38 zł przy polaryzacji 16,4, kurs euro 4,34.  Ile w KSC dostałbym za takiego buraka?

60 t to nie tragedia ale przy polaryzacji 13.4 u nas robi się nie ciekawie.  Nie wiem o co chodzi Ale w poprzednich latach miałem plon 75t  Przez 3 lata z rzędu i cukier 17-18%. Od grzyba pryskalem 2 razy A są tacy co nie pryskali wcale i taki sam cukier mają.  Czyli ok 5tys zł wyrzuciłem w błoto 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, JanKrzysztof napisał:

58 minut temu, mds212 napisał:

Usiadz sobie policz. Bo i tak slaby burak da CI wiecej niz dobra kuku. Oczyscie mowie o ksc bo w innych cukrownaioch moze wyjdzie na to samo

Ok, słaby burak to 50t i cukier załóżmy 15, czyli blisko mojego wyniku, czyli 105zł x 50t = 5250zł 

Nasiona 550zl, zbiór 800zł, nawozy 1200zł, ochrona 4x Herbicyd, odżywki (bez udziwnień), fungicydy insektycydy jakieś 1000-1300zł, +koszty wjazdów, czyli paliwo, swoje sianie, licząc skromnie 500zł co daje nam jakieś 3800zł kosztów na 1ha na szybko licząc z głowy, czyli zostaje jakieś 1500zł + drugie tyle dopłaty, kuku nigdy nie sialem, ale zakładając plon średni mokry 12t x 420zł jakieś załóżmy 5000zł, koszty nasiona zbiór nawóz pewnie z 2-2,5tys, czyli powinno zostać na czysto ok 2-2,5tys...

A jak mieli plony 50 i cukier 12-14..% ?? 

W werbkowicach będzie 30-40% posiane tego co w tym roku, zobaczycie, bo burak to nie tylko kasa ale i niszczenie w pewnym stopniu tej swojej ziemi 

Opublikowano
1 godzinę temu, dexter00 napisał:

Fasola / Kukurydza 

Jak tak wszyscy się rzucą na tą grupę roślin, to i tutaj będzie ciekawie z ceną. Bardziej myślę o fasoli , większy areał zasiewów mniejsza cena w skupie.

Opublikowano
4 minuty temu, mano napisał:

Jak tak wszyscy się rzucą na tą grupę roślin, to i tutaj będzie ciekawie z ceną. Bardziej myślę o fasoli , większy areał zasiewów mniejsza cena w skupie.

Po zniwach to na pewno. Dlatego nie wolno się spieszyć że sprzedażą bo woda na młyn dla handlarzy. A to nie zasiewy głównie decydują o cenie 

Opublikowano

To za dwa lata wrócą do buraków, ja wiem że czasami trzeba zagryźć zęby i robić swoje, całkowita rezygnacja z buraka to głupota na w dłuższej perspektywie niestety, ale zmniejszenie areałów jak najbardziej. 

Z fasolą albo będzie w miarę cena albo nie wiadomo, polityka też może chyba namieszac

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v