Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Andpol napisał:

Jednego roku gołębie sąsiada wpierdzieliły mi buraczki czerwone na grządce.

Haha, no u siebie na grządkach też widziałem jak dzikie gołębie wczesnym rankiem wpierdzielaly buraki ćwikłowe i truskawki. A ja wcześniej ślimax rozrzucalem , bo coś podjadało i podejrzenia padły na ślimaki a tu zaskoczenie i gołębie 😏😅

Opublikowano

Spaliłem je?

Poszlo litr goltixu, litr belevederu i 12g safari, sa rosliny wygladajace duzo gorzej cale czarne liscienie ale sa tez i takie ktore wygladaja normalnie

Ziemią sie nie sugerujcie bo BARDZO zj**.... uprawe, ale wilgoci maja glebiej

IMG_20200507_171819_1.jpg

Opublikowano

Belveder forte jest mocny lepiej dawać 0,8 maxymalnie. A jaki adiuwant był dawany? Safari nie można pryskać jak jest ostre słońce i w tej fazie to też wysoka dawka ja dawałem dwa razy po 7g i rzepak ładnie wypaliło. Pruchnicy też w tym miejscu na polu nie widać a jak jest żywy piach to doglebowe substancje działają silniej.

Opublikowano

Tak czy inaczej, wygląda to na przypalenie.Nie wina metamitronu czy etofumesatu, te działają doglebowo i nie zdążyły by tak szybko uszkodzić buraczka.Fen i des w belvedere nie ma wcale tak dużo i litr jest bezpieczny. Safari załatwił sprawę. Zresztą uważam,że safari powinno się stosować na większe buraki,nie na siewki czy w liścieniu.

Opublikowano

Belveder forte pali buraki przez etofumesat 200g to dużo. Kemiron koncentrat zalecali 0,2l co daje 100g tej substancji na zabiegi dzielone.

Jak wystąpiły opady po zabiegu lub było pryskane na bardzo mokrą glebę to te doglebówki też mogły wpłynąć na uszkodzenia. Ale zgadzam się że safari najbardziej tu zawiniło.

Opublikowano (edytowane)

Możemy sobie pogdybać w sumie.Dawki etofumesatu daję większe niż zalecane,nawet pół litra co daje 250 gram. Ale z drugiej strony ziemia.Na zdjęciach widać piach i ciężko powiedzieć jak działają środki doglebowe na takiej ziemi.

Z drugiej strony co było przedplonem i czym było traktowane? Nie dopuszczalne jest stosowania np Apyrosu .

Edytowane przez pawel177
Opublikowano

Ten piach tak przewodzi pewnie w innych miejscach tak nie ucierpiały. Jak szalałem z kosynierem to na piaskach też było cienko. A znam faceta co daje 20g safari na pierwszy opóźniony zabieg i jest zadowolony. Bo jeden a porządny strzał.

Opublikowano

Pierwszy opóźniony zabieg to i burak pewnie duży. Normalnie do drugiego zabiegu 1.5 l betanalu dawałem ok 15 gram safari ale bez adiuwanta i było ok. Czyli gdybym pominął 1 zabieg jak kolega też dałbym końską dawkę.

Opublikowano

Na duże  to po 30 g dawał rzepak szybko rośnie buraki nie były takie duże ale oni są nauczeni takich dużych dawek bo mają dużo do pryskania i się nie wyrabiają. Byłem dzisiaj oglądać to narazie u mnie czysto. Trochę się najeździłem ale było warto. Nie użyłem tego świństwa glifo ale w tę suszę jechałem 2x belveder 0,4+safari 7g. Tym spaliłem rzepak bo tylko on rósł jak było sucho. Jak popadało to zaraz zadziałałem doglebowymi poszło Belveder 0,7 Kosynier 0,8 Goltix 0,8 było bardzo mokro to ładnie trzyma. 

Opublikowano

Kurde ja dałem 0,8 belvederu i 0,75 goltixu na 1 strzał i d*pa. Lekko ponadpalalo. Teraz po deszczach bada wschodzić kolejne buraki bo wcześniej to tak z 70 % było i pytanie ile dać żeby ich nie uszkodzić. 

Opublikowano (edytowane)

Znaczy się wszystkie nie są duże  pierwszy zabieg jechałem 1,2 betanalu i 1 litr goltiksu i nic im nie było. Teraz myślę żeby dodać Lenacylu ale może lepiej  samym polecieć za parę dni osobno jak trochę podgonią buraki

Edytowane przez szaman1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v