Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, damianos95 napisał:

Po 1 ojciec darowal 5 ha a gosc kupil 2 ha wiec ojciec dal więcej

Po 2 kupno to nie przekazanie 

Po 3 jakby bylo jak ty chcesz zrobic duzo osob by robilo wyludzenia na korzysc tych punktow 

Ojciec darował 5 lat temu a wniosek osobę przekazująca określa do 24 mc do tylu od złożenia wniosku . Darowanie , sprzedaż jest traktowana jako przekazanie . Nie było tematu 

I nie widze tu żadnego wyłudzenia pkt . Kupujesz od kogos i jest to osoba przekazująca . Ten cały program w 80 procentach opiera się na wyłudzeniu bo dzieci kupują ziemie od rodziców 

Opublikowano

Spokojnie Masa nerwusie☺️ masz potwierdzenie z Agencji że punków nie będzie - przykro mi u mnie mówią tak samo. Zawsze możesz odwołać się do sądu administracyjnego koszt ok 200zł  agencja nie zawsze ma rację i możesz wygrać. 

Powodzenia. 

Opublikowano

A czy przez przypadek nie jest tak że maxymalnie można mieć na siebie ziemię 24 miesiące przed złożeniem wniosku, to chyba odrazu dyskwalifikuje ten wniosek? Toć to już chłop ma 6 lat ziemię na siebie ma przychody dopłaty itp a nagle chce wziąść młodego? Mógł składać 4 lata temu Chyba że się coś zmieniło 🤔

Opublikowano (edytowane)

Jeszcxe jest czas i pojdzie zmiana żeby pkt zabezpieczyć .

ale dla mnie tk jakaś głupota . Wyraźnie jest napisane ze różnica wieku między młodym rolnikiem a przekazującym. Ojciec przekazał 6 lat temu wiec nie bierzemy pod uwagę go. A w rozporządzeniu nie ma zapisu typu pkt nie przyznaje się jeżeli użytki przekazywane są mniejsze niż posiadane . 
w tym przypadku jest jeden przekazujący i tu powinno się liczyc roznice wieku . Jakaś parodia 

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, masa24 napisał:

Jeseli uprawdopodobni ze zaczal działalność rolnicza później niż przejął to moze

Ok. 

😄

Edytowane przez Gość
Opublikowano

rozporzadzenie czytales / znasz czy tylko wklejasz informacje z ogloszenia o naborze ???   Rozporzadzenie w dalszym punkcie mowi  :

Jeżeli po dniu, o którym mowa w ust. 1 lub 2, osoba fizyczna:

1)  wystąpiła o:

a)  przyznanie płatności na podstawie przepisów o płatnościach bezpośrednich do gruntów rolnych i oddzielnej płatności z tytułu cukru lub przepisów o płatnościach do gruntów rolnych i płatności cukrowej, lub przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego lub

b)  pomoc finansową związaną z działalnością rolniczą w ramach działań objętych Programem, z wyjątkiem pomocy, o której mowa w § 1, lub

c)  kredyt preferencyjny udzielany na podstawie przepisów w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa lub;

2)  weszła w posiadanie zwierzęcia gospodarskiego objętego obowiązkiem zgłoszenia do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, z wyłączeniem przypadku, gdy weszła w posiadanie takiego zwierzęcia w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej w zakresie obrotu tymi zwierzętami, lub

3)  zarejestrowała dział specjalny produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych lub w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, z wyłączeniem:

a)  działów specjalnych, o których mowa w § 6 ust. 6 pkt 2 lit. c tiret trzecie, lub

b)  hodowli i chowu koni hodowlanych poza gospodarstwem w liczbie nie większej niż 2 sztuki, lub

4)  dokonała innej czynności świadczącej o prowadzeniu działalności rolniczej w gospodarstwie jako kierujący

- za dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej w gospodarstwie uznaje się dzień dokonania najwcześniejszej z tych czynności, jeżeli osoba fizyczna uprawdopodobni, że nie rozpoczęła prowadzenia działalności rolniczej przed tym dniem.

Idąc dalej

różnica wieku pomiędzy przekazującym gospodarstwo lub największą część użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa młodego rolnika a młodym rolnikiem:

a) powyżej 15 do 25 lat - przyznaje się 2 punkty,

b) powyżej 25 lat - przyznaje się 4 punkty;

Przekazujacy gospodarstwo wymieni są we wniosku o przyznanie pomocy.  Moze byc kilku przekazujacych,  jeden moze przekazac 1 ha,  drugi 3 ha,  a trzeci 5 ha . 

Taka sytuacja wyjasniona jest w kolejnym punkcie rozporzadzenia :

3. W przypadku kilku przekazujących gospodarstwa lub część użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa różnicę wieku pomiędzy przekazującym a młodym rolnikiem ustala się na podstawie wieku tej osoby, która przekazała największą powierzchnię użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa młodego rolnika.

Nie ma nigdzie zapisu ze przekazujacy ma przekazywac wiecej ha niz posiada mlody rolnik bo inaczej nie przyznamy punktow.  Mlody rolnik nie jest przekazujacym , zeby brac jego czesc do liczenia roznicy miedzy przekazujacym a mlodym rolnikiem .  Wziac pod uwage ojca jako przekazujacego tez nie mozemy i nie powinnismy poniewac przekazanie odbylo sie wczesniej niz 24 mc przed dniem zlozenia wniosku.

Dla mnie sprawa jest jasna.  Jak ktos ma inne zdanie prosilbym o merytoryczne wyjasnienia i uwagi podparte rozporzadzeniem a nie wyjasnienie nie bo sztuczne warunki ktorych ja tu nie widze

Opublikowano

Pisałem ja pisali inni pytalem znajomej z agencji tez ci napisalem co powiedziala 

Czego oczelujesz ze ktos przyzna ci racje ok i co ci to da pojdziesz do ARIMR i powiesz debile jestescie na forum mnie popieraja ze mam racje.? 

Masz watpliwosci zadzwon do jakiegos doradcy albo odr i tam Ci napewno cos powiedza chodz moja znajoma mowi ze nie ma opcji zebys dostał te punkty ale jak ci sie uda to sie pochwal moze ktos skorzysta z tej informacji

Opublikowano

Ale nie ma opcji z jakiego powodu ? Jakie uzasadnienie podparte faktami a nie bo nie?

Najpierw jeden pisze ze pkt nie będzie i u niego mówią to samo. Pytam w jakiej sytuacji - cisza.

teraz drugi pytał znajoma z agencji która mówi ze tez pkt nie będzie ale czemu ?? Nie wie ani on ani ta znajoma z agencji 

po co wypowiadacie się skoro nie znacie minimum zasad ? 
arimr chce przyznać punkty , 2 za roznice między nim a ojcem mimo ze przekazanie było 5 lat temu. Podchodzą do tego jak do dziedziczenia i niepełnoletności a to wg mnie błąd . 
jezeli ktos rozumie o co chodzi i zna przepisy prosze o dyskusje . Wystosowałem zapytanie do centrali Arimr wiec interpretacja będzie oficjalna później .

Opublikowano

No mi tez mowila ze dostaniesz 2 a nie 4 albo inaczej ze dostanie tyle punktow ile nim a ojcem 

Po 2 wspominala ze 5 ha to wiecej niz 2 ppmadto nie ma zapisu ze musi np kupic więcej niz ma jak ty mowisz ale jednoczesnie jak rozpoczynasz i na starcie masz 1ha to wszystko więcej byloby jaka ty mowisz i dostalby te 4 pkt a ze na poczatku mial 5 ha to liczymy od tego z tego co pamietam tak +/- napisalem ale napisz co ci odpisali

Opublikowano

Witam.  Masa nie widzę tej decyzji którą otrzymał beneficjent- proszę o przedstawienie zapisu uzasadnienia wydanego przez Agencję albo podać nazwę komórki która taką decyzję wydała-sprawdzę dlaczego.  Po przeanalizowaniu jeszcze raz możesz mieć rację. Jeśli jest jeden przekazujący. Ale mówię trzeba znać uzasadnienie. 

Opublikowano

Podejdę do tego w inny sposób, otóż osobą obsługująca nie ma jednoznacznych  przepisów odnośnie takiego przypadku jaki podał Masa24.

Dla mnie takie przypadki należało by opisać dokładniej. Z datami przejęcia gruntów od ojca, daty zakupu od innej osoby, daty składania o dopłaty i mr. Łatwiej się wtedy wypowiedzieć na forum. To tak jakby rzucić monetą i zadać pytanie:co wypadnie orzełek czy reszka. Czasami trzeba i tak wypowiedzieć. Nie żebym komuś coś zarzucał, bo myślę że to zostało sprawdzone. Znając podejście do tematu kolegi Masa24, to zostało sprawdzone.

Dla nich -ARIMR-lepie wydać decyzję odmowną i żeby rolnik odwołał. Takie odwołanie pójdzie to OR, który podejmie decyzje czy uznać odwołanie w części czy całości lub nie uznać.

Nigdy nie miałem takiego przypadku, że rodzice przekazują grunty dziecku i dziecko nie prowadzi działalności rolniczej przez 5 lat. Załapał się na ostania chwilę.

Myślę że wnioskodawca jak przejmował był pełnoletnim, bo jeśli nie był pełnoletni to wiadomo od kiedy  liczy się  punktacje, od osiągnięcia pełnoletności.

Kończąc swój wywód.

Przychylił bym się do interpretacji kolegi Masy24, bo nie przypominam sobie, żeby by rozporządzeniu, była informacja,  że punktacje przyznajemy tylko wtedy kiedy przekazujący przekaże więcej gruntów niż posiada wnioskodawca MR.  Odnośnie tego przypadku, najważniejsza jest taka zasada

„WSZYSTKO, CO NIE JEST PRAWEM ZABRONIONE, JEST DOZWOLONE”

Jestem ciekaw decyzji i uzasadnienia na tej decyzji, bo rola organu jest powołanie na konkretne przepisy prawa, które umożliwiają wydanie takiej decyzji. Wiadomo, że każdy może inaczej interpretować przepisy😱

Opublikowano

tak byl pelnoletni.   napisalem tez pytanie do departamentu , zobaczymy co powiedza. a tu zmienie wniosek zeby zlapac te 8 pkt minimum , bo jeszcze do piatku jest czas jak dobrze licze.  Skomplikowana sprawa ale jakies wyjaasnienie bedzie predzej czy pozniej, dam znac 

Opublikowano

Obowiązkowo zmień punktację, zapomniałem o tym napisać. Termin się kończy.