Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@witejus

Nie, wcale że nie. Bo pracownik też woli dostać tą kasę do ręki zamiast pracodawca by ją wpłacił do ZUS.

Myślę że w tej kwestii to po równo pracownik i pracodawca ma za uszami.

Dlatego od razu spodobał mi się pomysł podnoszenia minimalnej. Skoro już i tak mamy ceny takie jak na zachodzie UE to i pensje takie miejmy. Przecież nic nie zdrożej bardziej niż jest na zachodzie go granice są otwarte i ceł nie ma.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Znam goscia co nie chciał umowy żeby móc ciągnąć wszelkie możliwe socjale 

nie powiedziałem że nie zdarzają się tacy ale takich jest znikoma ilość ,gdyby pracownik mógł swobodnie wybrać pracę na pół legalną a całkowicie legalną za te same pieniądze to 99% wybierze tą drugą

Opublikowano

No tak tu jest haczyk ,,za te same pieniądze,, z tym się zgodzę.

Ale powiedzmy kręcenie kieratem przez 8 godz. od pon do piątku, jest warte 4 tys. zł brutto. I pracodawca zapłaci tylko 4 tys. ani złotówki więcej (bo go nie stać, bo ma taki kaprys, bo zbiera na nowe Q5 dla żony itp.) i pracownik ma do wyboru dostać na rękę 3 tys. a 1 tys. w budżet państwa. Albo dostać 2 tys. na rękę i 2 tys. do państwa.

Więc co wybiera?

Opublikowano

Jako były pracownik paru firm a obecnie od trzech lat pracujący u siebie w pgr pozwolę sobie też tutaj napisac, kilka lat do tyłu miałem 16 zł na reke w moim fachu i ciągle rosło ale przyszedł taki moment że trza było coś zmienić bo co to za życie gdy nie widzisz jak zmieniają się pory roku, wychodzisz do pracy ciemno przychodzisz też zaraz ciemno, pieniądze to nie wszystko 

Tak tak wiem wszystko bez pieniędzy to ch*j 😉

A teraz czy żałuję takiej zmiany? Hmm odpowiem bez wahania NIE 

Opublikowano

slawek74 napisał:

jedrus2020 napisał: Tak samo utrzymanie ruchu. Kto ma pojęcie i mechanice i elektryczne A jakby się jeszcze znał na sterownikach to kasę zarobi i robotę szybko znajdzie. może jeszcze umiejętność szycia i tkactwa 😁 Ja jestem z zawodu elktrykiem. W pracy głównie na przeglądach maszyn robimy rzeczy mechaniczne bo to się najwięcej pasuje. Ale jak trzeba to się i hydrauliki zrobi. Automatycy nie tylko sterowniki i mebelki Ale też mechanikę muszą zrobić. Kierownik jest mechanikiem to mechanikę musi umieć zrobić każdy. Jak nie to on to nauczy ☺ Ale na pensję nie narzekam. Najbardziej mnie boli jak dostaje pasek ile mi państwo zapierdziela😢

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

ale przyszedł taki moment że trza było coś zmienić bo co to za życie gdy nie widzisz jak zmieniają się pory roku, wychodzisz do pracy ciemno przychodzisz też zaraz ciemno, pieniądze to nie wszystko 

a teraz sam sobie sterem ,żeglarzem ,okrętem :)👍

Opublikowano
9 minut temu, jedrus2020 napisał:

Najbardziej mnie boli jak dostaje pasek ile mi państwo zapierdziela

@witejus patrz właśnie cie Jedruś wytłumaczył jaki stosunek do pobieranej pensji i płaconych z niej danin mają pracownicy.

I tak jest wszędzie. Sami pracownicy są sobie temu winni że pensję dostają pod stołem. Nie myślą o przyszłości emeryturze tylko tu i teraz aby więcej dostać.

Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

patrz właśnie cie Jedruś wytłumaczył jaki stosunek do pobieranej pensji i płaconych z niej danin mają pracownicy.

nie wiem ile jędruś zarabia i czy ubezpieczony od minimalnej czy od całości więc nie będę tego komentował ,natomiast jestem ciekawy jego zdania gdy przyjdzie kiedyś iść na chorobowe ,rentę inwalidzką lub emeryturę czy lepiej mieć pełne ubezpieczenie czy minimalne

• Like 1
Opublikowano

No nie wiadomo jak Jędruś ubezpieczony. Chodzi tylko o sam fakt że go boli wysokość danin.

Z tego co pamiętam albo mi się wydaje, ty miałeś jakieś przejścia zdrowotne i może jesteś wyczulony na pt. wysokości zasiłku chorobowego.

ale inni ludzie w wieku produktywnym za bardzo o tym nie myślą, stąd ta tendencja że wolą dostać tu i teraz więcej kasy pod stołem, zamiast opłacić sobie wyższe składki ZUS.

A co mają powiesz o rolnikach? Oni to już całkiem bardzo niskie świadczenia uzyskają z tych składek, a żaden rolnik nie chciał by likwidacji KRUS i przejścia na ZUS 1500zł/m-c

Opublikowano

ja mam wszystko na papierze. I z tego się cieszę bo ostatni rok był dla mnie ciężki byłem pół roku na zwolnieniu. Finansowo tego nie odczułem. Ale jeśli chodzi o lekarzy pierwszego kontaktu i nawet z pracy LUXMed to porażka. Dopiero na forum i od dobrych ludzi się dowiedziałem gdzie uderzyć żeby szybko być przyjętym i miez zrobione badania. Więc na co ida te pieniądze?

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, damianzbr napisał:

Z tego co pamiętam albo mi się wydaje, ty miałeś jakieś przejścia zdrowotne i może jesteś wyczulony na pt. wysokości zasiłku chorobowego.

pomyliłeś mnie z jacusiem

Opublikowano
51 minut temu, bratrolnika napisał:

Wielu jest takich którzy nie myślą co będzie później (na emeryturze), dla wielu liczy się to co jest dziś, jak najwięcej zarobić, jak najwiecej wydac, mieć

A warto myśleć o emeryturze w wieku 30 czy 40 lat?? Zanim będę emerytem to uj wie co będzie i czy w ogóle będą mieli z czego płacić te emerytury. Co nie zmienia faktu że nie biorę pod stołem tylko to co na papierze i oddaje daninę

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, witejus napisał:

hmm?

Mieli podobny tekst  w piosence, ,,sam sobie sterem , wedkarzem i rybą..."

Co do emerytur, to jak by każdy  przestał się przejmować i nie płacić składek  to co by było?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

A ja to przy tym tempie do emerytury to się chyba nie dotelepie 😜 

Opublikowano

Co tu myśleć o emeryturze, ludzie kapia jak muchy, mogę się założyć przy tym tempie życia i zmian jakie zachodzą na świecie wielu z nas może nie dożyć emerytury 

Opublikowano

Mi nie chodzi o to że zabierają. Tylko że jak coś potrzebujesz to i tak najlepiej żeby pójść prywatnie. Cała ta sytuacja z Covid. Lekarze mają niby służyć ludzia . A najlepiej POZ by leczył zdalnie. Ale z zdrugiej strony jak te babcie pół dnia przesiedza w przychodni tylko po to żeby receptę wziąść to też niedobrze.

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

to u nas mniej, żona na pół etatu dostaje ok 1400zł

250zł dniówki za 10h to było już parę lat temu

moja na pół etatu zarobi podobnie jak twoja, ale oficjalnie najniższa krajowa

56 minut temu, bratrolnika napisał:

W mojej opinii warto, nawet nie zauważysz jak życie zleci

dwadzieścia lat temu założyłem sobie trzeci filar, dziś mam na nim tyle, co razem z ZUS i OFE, a do emerytury jeszcze conajmniej 20 lat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v