Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

A Konteno???

Jesteśmy podobni ale on miał więcej pesymizmu w sobie niż ja. Nie osiągnąłem jeszcze jego poziomu żeby myśleć aż tak negatywnie.

Opublikowano
2 godziny temu, PRIMO napisał:

Policz sobie najpierw co jest dla ciebie ważniejsze , ten tysiak czy kręgosłup?

4 rozrzutniki rocznie to raczej dobrze dla zdrowia, gdyby dziennie miał tyle włożyć to by zaszkodziło;P

Opublikowano
51 minut temu, hubertb napisał:

I tur'a można kupić do 30 dość tanio. 

ja swojego starego za 800 zł sprzedałem

24 minuty temu, hubertb napisał:

Jak kupujesz tura do większego ciągnika to przynajmniej 4 sekcje. Samo poziomowanie też nie jest raczej luksusem a normą. 

chyba 3, 4 ta sekcja to jest zazwyczaj pod zapinanie osprzętu lub inne pierdoły 

@Rolnik200598chłopaki dobrze ci prawią, ten dźwig to masakra, raz u sąsiadki tym ładowałem to myślałem że szlak mnie trafi, albo tura albo cyklopa, i ja podobnie podchodziłem do mechanizacji ale przejrzałem na oczy jak jednego dnia trzeba był wywieźć obornik z kurnika ( wyszły 3 D35)

ja@rolnik

Opublikowano

Trzecia to minimum do obsługi, panowie. Tak samo jak minimum to poziomowanie wzdłużnicowe . A można osiągnąć go jeszcze w sposób hydrauliczny. Co również ma swoje zalety. 

Opublikowano (edytowane)

Na hydraulicznym jest o tyle lepiej, ze mozemy zmieniać wychylenie w zależności od wysokości. Na wzdluznicowym jak zalamiemy na max to juz przy podniesieniu do gory mocniej nie zrobimy. Ta 4 sekcja to juz do wycinakow, zamiatarki, fajny bajer ale bez niego sie obędzie. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Jakoś się nie mogę do tura przekonać, mało popularne to u nas na takich małych ciągnikach. Jeszcze ten ciągnik oszpecony przez niego... Jak bym miał wybrać między turem a cyklopem, bo cena podobna to już wolę cyklopa. Mniej się naśmieci przy ładowaniu, bez przeróbek obory, nie poniszczę trawy na podwórku i nie muszę płotu przerabiać. W tym roku zobaczymy, może ktoś komu jeszcze został cyklop/troll zechce przyjechać, a zostało ich już nie wiele bo jeden troll i ze 3 cyklopy, może 4 ,z czego właściciele niezbyt chętni na usługi może coś się kupi a jak nie to tradycyjnie się wywiezie.

Odnośnie kupna Tura też miałem mieszane uczucia. Tylko jak go kupisz to wtedy zdajesz sobie sprawę ,że jednak ma co robić. jeszcze jak piszesz problemy ze zdrowiem no to szarżuj dalej... Znam temat... Choćbyś miał coś przerobić na podwórku lepiej na tym wyjdziesz. Nie ma co się cofać, zawsze coś da sie wykombinować. Minimalnie bo minimalnie robić krok do przodu.

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Trzeba by cyklopem sprobować 😁 trochę szkoduje że zamiast jednego ciagnika z turem ładowarki nie kupiłem 😉😃

Jak kilkanaście lat temu kupowałem nowego tura to już wtedy szwagier namawiał na zakup używanej ładowarki. Po kilku latach kupiłem ładowarkę. k**wa, miał rację. Żaden tur nie podskoczy ładowarce. I nie mówię o udźwigu, tylko o zwrotności, poręczności.

Opublikowano

Panie tego linowego miałem x lat później na 12 szt, kara boża tym, dwoje to jest minimum żeby robić, najlepiej we 3. Myśl nad czymś hydraulicznym. Lepiej nawet kupić trolla i zrobić mu stopę do betonu i napęd pompy hydraulicznej z elektryki wtedy lux robota.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

4 sekcje używasz do narzędzi zawieszanych na turze. Chwytaki krokodyle itp.

1 sekcja służy do podnoszenia i opuszczania ramienia

2 za przechylanie narzędzia

3 za 1 funkcję narzędzia

4 za 2gą  funkcję narzędzia

• Like 1
Opublikowano

a propos tura. Mam obecnie na linkę przy 60. Wybieram obornik z kurnikow i trochę narusza ze po końcach zostaje. czy dolozenie krokodyla załatwili by sprawę ? I np. końcówki wybierać lyzko-rokodylem ?

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Jak kilkanaście lat temu kupowałem nowego tura to już wtedy szwagier namawiał na zakup używanej ładowarki. Po kilku latach kupiłem ładowarkę. k**wa, miał rację. Żaden tur nie podskoczy ładowarce. I nie mówię o udźwigu, tylko o zwrotności, poręczności.

No ja też mam w głowie ładowarkę ale funduszy brak i trzeba perkinsem z turem na linkę się męczyć żeby gnój z obory wywieźć i trzeba się nakręcić trochę bo wjazd przez środek i wcofywać trzeba tam gdzie krowy. Masakra jak później ręce bolą po kilku rozrzutnikach, nie dość że ten tur meprozet na linkę to jeszcze bez wspomagania i na balonowkach

Opublikowano

ja mam 3 sekcje z wolmetu (2B) i daje radę z c355 na szerokich laćkach i wspomaganiem, inaczej nie wyobrażam sobie bo nieraz miałem takie błoto że na normalnych oponach z rozrzutnikiem nie umiał wykręcić drugą c360 a ja 2 , gaz do dechy szedł jak dzik z resztą ostatnio wał przyszedł 7 ton 2,7 metra to na twardych daje radę ale na mokrych to już raz się utopiłem, teraz mam pretekst żeby większy ciągnik kupić

@Belaruss820 też się trochę z tym linkowym przemęczyłem, za 20 tyś kupisz ładowarkę gabarytów c360 mi się wydaje że warto 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

No ja też mam w głowie ładowarkę ale funduszy brak i trzeba perkinsem z turem na linkę się męczyć żeby gnój z obory wywieźć i trzeba się nakręcić trochę bo wjazd przez środek i wcofywać trzeba tam gdzie krowy. Masakra jak później ręce bolą po kilku rozrzutnikach, nie dość że ten tur meprozet na linkę to jeszcze bez wspomagania i na balonowkach

Wtedy kupiłem nowy hydramet 11 trzysekcyjnego, miałem go na lampo. Był do niego za duży, ale kupując go było założenie, żeby sięgał na łódkę(wannę). Po przesiadce wiem, że pracuję wydajnie, wygodnie, szybko i bezpiecznie.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

Szczerze, to u mnie ładowacz czołowy używany jest do niemal wszystkiego. Podcinka gałęzi, przywieź, wywieź, nawet owoce rwaliśmy na palecie :P A mam tylko mały ładowacz, na małym traktorze. Ciężko teraz by było bez ładowacza. Podobnie było z prasą rolującą. Mama krzyczała, po co to kupiliśmy, przecież jest kostkująca, ale po sianokosach doceniła :)

Opublikowano
6 godzin temu, robi57362 napisał:

4-5 rozrzutnikow to pół dnia jedna osoba narzuci i wywiezie

Kurła jak narzucisz 4 rozrzutnik sam za pół dnia to ja jestem ksiądz 🤣🤣

Opublikowano

Ja mam Zetora z turem hydramet 16(też trochę za duży do niego) 3 lata temu kupiony ale do obory nie wejdzie. Dziury w ścianie nie zrobię bo mam przeszkodę w postaci dobudówka do stodoły (nie wiem o czym kiedyś myśleli budując), z drugiej strony planuje kuć w ścianie dziurę ale to plany na przyszłość. Może najpierw założyć wspomaganie do perkinsa...

Opublikowano
Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

6 godzin temu, robi57362 napisał:

4-5 rozrzutnikow to pół dnia jedna osoba narzuci i wywiezie

Kurła jak narzucisz 4 rozrzutnik sam za pół dnia to ja jestem ksiądz 🤣🤣

nie w tym stanie co teraz jestem ale jak najbardziej wykonalne i to bez wielkiego pospiechu rozrzutnik 2 osiowy pol godzinki i z czubem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v