Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, stempos1980 napisał:

Przedwczoraj w Radomiu Its zatrzymało 2 iweka które były do 3.5 tony a jeden ważył 8 ton a drugi 7.300

kolega przyjeżdżał do mnie po owies i łubin pożyczonym od znajomego Iveco wywrotką 3,5 dmc i zapakował ponad 3 t i pojechał.Mówił ,że właściciel tego autka pakuje do 6 t piachu na niego i nic się nie dzieje.Autko z zabudową samo waży ok 3 t.Podobno są nie do zajeżdżenia.

Opublikowano
10 godzin temu, stempos1980 napisał:

Przedwczoraj w Radomiu Its zatrzymało 2 iweka które były do 3.5 tony a jeden ważył 8 ton a drugi 7.300

Dobrze że nie wczoraj,  bo  przelatywałem ivekiem przez Radom😁

Opublikowano

Mam pytanie budowlane. W oborze gdzie stoją krowy nie mam posadzki. Długość to jakieś 15 metrów na 3 szerokości. Jak wybiorę obornik to zostaje spory dół. Na środku obory jest wylana posadzka na równo z fundamentem i tego dołu jest jakieś 30-40cm. Jak to dobrze i czym utwardzić żeby zalać posadzkę i jakiej grubości? Mam trochę cegły czerwonej i kamienia polnego.

Opublikowano

Cegły jako utwardzenia podłoża nie daje się pod beton, kamień polny jak najbardziej, albo zrobić podsypkę z piachu i dobrze zagęścić. 

Gotowej warstwy daje się 10 - 15 cm betonu typu B 20, teraz to już oznaczenie C 15 czy jakoś tak. 

Będziesz to robił betoniarka czy gruszkę zamówisz? 

Więc, wyrównać dół, nasypać kamienia lub całość wyrównać piachem, zalać chudziaka około 5 cm, zazbroic matą i na to wylać 10-15 gotowego mocnego betonu. 

Opublikowano

Chcę gruszkę zamówić. No właśnie z tą cegłą tak myślałem, bo stoi jedna ściana starej obory do rozbiórki i myślałem żeby to wpakować na sam spód i powbijać w tą przeżartą ziemię. No ale jeżeli nie pakować cegły to się zrobi inaczej. Ogólnie to już chyba dwa lata temu teść chciał te cegły wrzucić ale nie było czym zburzyć tej ściany. Wczoraj był temat o tym bo szwagier coś o tych cegłach nadmienił i jak mówię że posadzkę to trzeba konkretną zalać to teść mówi że cieniutką warstwę bo kto to będzie tyle zalewał. Ręce opadają. 

Opublikowano

Cegla z czasem  siada, pod wpływem wilgoci się rozlatuje i robi się pusta przestrzen dlatego cegły nie powinno się dawać pod betony.. 

Zakazu niema, ale trzeba się zastanowić czy warto.. Chciiaz to tylko obora, a nie wiadomo co tam będzie za 20 lat.. ;) musisz zdecydować :)

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

Mam pytanie budowlane. W oborze gdzie stoją krowy nie mam posadzki. Długość to jakieś 15 metrów na 3 szerokości. Jak wybiorę obornik to zostaje spory dół. Na środku obory jest wylana posadzka na równo z fundamentem i tego dołu jest jakieś 30-40cm. Jak to dobrze i czym utwardzić żeby zalać posadzkę i jakiej grubości? Mam trochę cegły czerwonej i kamienia polnego.

cegłą czy kamieniem to czasem lepiej jakieś przejazdy utwardzić a takie doły zwykłym piachem zagęścić go zageszczarką jak się nie ma to wypożyczenie 100zł max doba a jeszcze zapytam czy po tym betonie coś bedzie jeżdzić ? jak nie to 10cm wystarczy a jak tak to 12-15 b25

Opublikowano
25 minut temu, slawek74 napisał:

cegłą czy kamieniem to czasem lepiej jakieś przejazdy utwardzić a takie doły zwykłym piachem zagęścić go zageszczarką jak się nie ma to wypożyczenie 100zł max doba a jeszcze zapytam czy po tym betonie coś bedzie jeżdzić ? jak nie to 10cm wystarczy a jak tak to 12-15 b25

Będzie jeździć ursus c-360 3p 😀 w planach może kiedyś ładowarka.

Opublikowano

W aucie znajomego niedługo kończy się OC i przegląd, a kolejnego raczej nie przejdzie. Lokalny złom za zezłomowanie daje jakieś grosze a słyszałem, że kiedyś przechodził manewr sprzedaży takiego złomka jakiejś "babci", która zakupu nigdzie nie zgłosi (OC ani przeglądu nie musi robić) i samochód "znika" w dokumentach. 

Wtedy samochód można sprzedać na części.

Taki manewr dalej przechodzi czy coś się zmieniło? 

Opublikowano

Taki manewr już nie przechodzi. Po za tym sprzedaż na części takiego samochodu jest bardzo uciążliwa, 80% części zostaje jest nie mały problem ze złomowaniem budy oraz odpadem typu tapicerki i plastik. Lepiej weź te 400zł na szrocie i daj sobie spokój. 

• Thanks 1
Opublikowano
33 minuty temu, hubertb napisał:

Taki manewr już nie przechodzi. Po za tym sprzedaż na części takiego samochodu jest bardzo uciążliwa, 80% części zostaje jest nie mały problem ze złomowaniem budy oraz odpadem typu tapicerki i plastik. Lepiej weź te 400zł na szrocie i daj sobie spokój. 

Mi też oferowali na szrocie 400 zł. Przeglądu nie przeszedł ze względu na perforację nadwozia. Dałem w ogłoszenie i "poszedł" na wschód za 1100zł robić jako cysterna paliwowa.  Ale to był najlepszy samochód świata - passat tdi B4. Mam czym jeździć (chociaż samochodu własnego nie posiadam) i gdybym musiał kupić to też bym kupił takiego passata tylko w bardzo dobrym stanie, nie zajeżdżonego (trafiają się jeszcze)...

Opublikowano
18 godzin temu, soltys48 napisał:

Dziś odbieram swój

Z kwasiaka robiony

Tak ponad 20

image_2.jpg

Jak to przetestujesz to podziel się opinią.  A i zrób koniecznie foto jak to na bp nabijasz . Pierwszy raz w życiu coś takiego widzę a nawet słyszę. 

Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał:

Jak to przetestujesz to podziel się opinią.  A i zrób koniecznie foto jak to na bp nabijasz . Pierwszy raz w życiu coś takiego widzę a nawet słyszę. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Testował już takiego podobnego i mogę powiedzieć jak dla mnie super sprawa ,spełnił moje oczekiwania 😏

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v