Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zalewalem dzisiaj do 3p płyn chłodniczy i weszło tylko 6,5l. Jest zabita chłodnica bo ciągnik w kurzu dużo robił,a dopiero czyszczona była jak ja zacząłem czyścić(teść po prostu nie dbał o to,i jedyne jego czyszczenie  i to soda kaustyczna z wrzątkiem).Pytanie, jakieś preparaty sprawdzone do czyszczenia chłodnicy i jak za to się zabrać? Żeby nie wyszło że w bloku coś rozszczelni.

Opublikowano

Zanieczyszczenie żeberek kurzem po zewnątrz nijak ma się do pojemności układu chłodzenia.

Są fajne preparaty do mycia chłodnic z zewnątrz - pianka i spłukać lekkim strumieniem po jakimś czasie.

Opublikowano

Z tym termostatem to nie wiadomo bo teść nie pamięta czy był zakładany po remoncie czy nie. Ja tym bardziej nie muszę wiedzieć bo mnie tu jeszcze wtedy nie było. Puszcze go w robotę to zobaczę jak będzie,ale żeberka widać są zabite bo farfocle pływają (nie ma tego dużo ale coś jest). W wakacje dolałem na szybkości wody bo zaczęło płynu ubywać i teraz musiałem wymienić. Zawsze był płynem zalany

Opublikowano
45 minut temu, slawek74 napisał:

tył w orginale po zewnątrz 156cm w środku od opony do opony 98cm od nowości

To różne te ciapki były😁

Muszę coś ogarnąć i bezsensu na gospodarstwo jechać, a chciałem się upewnić i też raczej 156cm mam.

Opublikowano

Musiał bym swojego zmierzyć ale pasuje idealnie w rządki ziemniaków o rozstawie 62,5cm, opony standardowe przód 6.00-16, tył 12.4-28. Czyli pomiędzy kołami musi być gdzieś około tych 125cm.

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Zalewalem dzisiaj do 3p płyn chłodniczy i weszło tylko 6,5l. Jest zabita chłodnica bo ciągnik w kurzu dużo robił,a dopiero czyszczona była jak ja zacząłem czyścić(teść po prostu nie dbał o to,i jedyne jego czyszczenie  i to soda kaustyczna z wrzątkiem).Pytanie, jakieś preparaty sprawdzone do czyszczenia chłodnicy i jak za to się zabrać? Żeby nie wyszło że w bloku coś rozszczelni.

A to chłodnice w środku się czyści jakimiś preparatami ? Pierwsze słyszę 

Opublikowano
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

A to chłodnice w środku się czyści jakimiś preparatami ? Pierwsze słyszę 

Przed chwilą, slawek74 napisał:

za krótko widać żyjesz 😀 pewnie że są różne odkamieniacze

Dokładnie,tylko jaki najlepszy do ciągnika starszego ode mnie 😀aby za bardzo go nie wyczysciło bo będzie że popsułem

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Z tym termostatem to nie wiadomo bo teść nie pamięta czy był zakładany po remoncie czy nie. Ja tym bardziej nie muszę wiedzieć bo mnie tu jeszcze wtedy nie było. Puszcze go w robotę to zobaczę jak będzie,ale żeberka widać są zabite bo farfocle pływają (nie ma tego dużo ale coś jest). W wakacje dolałem na szybkości wody bo zaczęło płynu ubywać i teraz musiałem wymienić. Zawsze był płynem zalany

Skoro piszesz, że zawsze był na płynie, to mało prawdopodobne, że chłodnica będzie zawalona w środku

Opublikowano
10 minut temu, Belaruss820 napisał:

Dokładnie,tylko jaki najlepszy do ciągnika starszego ode mnie 😀aby za bardzo go nie wyczysciło bo będzie że popsułem

NAJLEPIEJ TO DAJ KOMUŚ NIECH ROZLUTUJE I WYCZYŚĆI

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Ursus932 napisał:

zapytam się jaką szlifierke ktoś poleci, k**wa źle bo się pytam  🤦‍♂️ to w końcu się zdecyduj 🙆‍♂️

Nie pytałeś jaką tylko żaliłeś się że na wyprzedaży konkretny model drożej niż bez... Dlatego piszę że nieraz lepiej poszukać promocji na inny markowy sprzęt i wyrwać coś niezłego.... Rok temu w black fiday w jakimś markecie był kompresor metabo 90L ostatnia sztuka za 1100zł który kosztował coś koło 2000zł, a każdy w tej cenie będzie szukał jakiegoś bassa czy krafta . A biegasz jak baran za stadem w sensie że we wsi same ursusy i bizony to i ja taki będę miał... Szlifierka to samo - miałeś inne marki że musi być ta ? Że jesteś w stanie stwierdzić że ta jest super a inna nie? 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano
26 minut temu, jahooo napisał:

Oj, mało widziałeś

Można czyścić,odkamieniac chłodnicę ale kolega napisał że wlał 6.5l a cały układ ma 11 wg danych. niemożliwe żeby było tyle kamienia czy syfu w środku, albo z bloku nie było spuszczone do końca albo termostat się nie otworzył.

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, pawel885 napisał:

Szlifierka to samo - miałeś inne marki że musi być ta ? Że jesteś w stanie stwierdzić że ta jest super a inna nie? 

A czy możesz polecić inną w takim budżecie, sprawdzoną u siebie, a nie że wujo ma i i 10 lat już użytkuje???

Opublikowano
3 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Termostat trzymie, zalałeś chłodnice i tyle co od dołu weszło w blok, jak puści termostat dolej resztę bo się zagotuje. Chłodnica nie będzie tak zabita, niema opcji. 

7 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Ma ktoś może szlifierkę kątową z biedronki? Jak to chodzi bo niby 1200w i 80zł kosztuje, a może ktoś poleci coś taniego i fajnego.

Dwie od ponad  półtora roku zarzynam i jakoś nie chcą się poddać 😅😅 typowa chińszczyzna, może ciut lepsza ale odziwo daje rade, był plan zajechać je przed gwarancja i wymienić na nowe, ale kurla się nie udało 😤

Opublikowano

Widać że syf tam pływa. Jak wlewalem to kranik w bloku był otwarty i po czasie zaczęło płynąć trochę więc coś tam doszło. Jutro będę sprawdzał czy coś się ruszyło przez noc. W chłodnicy zauważyłem że te kanaliki niektóre drożne a niektóre zabite (chyba tak nie powinno być?) Najchętniej oddałbym go koledze mechanikowi żeby posiedział przy nim bo i niebieski dym się pojawił,ale potrzebny jest do obory. Ale co ja będę staremu gadał że o ciągnik wypada od czasu do czasu zadbać. On powie że był remont robiony 12 lat temu i że mało robił i nie ma prawa się nic dziać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v