Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sąsiad ma taki, chyba bym nie chciał nawet za darmo, sieje jak chce, redlice latają na boki , czasem posieje dwa rzadki w jednej linii, na plus jedynie ma rzadki rozstaw. No i szerokość 2m to więcej ubijesz kołami jak posiejesz. To jest tak stary sprzęt że trudno znaleźć naprawdę zadbany i nie wyrobiony, co trzyma normę wysiewu. Jakość siewu porównywalna do naszych konnych, ja ojcu przerobiłem lejki na te od poznaniaka i sieje wcale nie gorzej niż taka hassia.

Opublikowano

Czyli lepiej dalej konnym. Właśnie zależy mi na wąskim bo po wąskich drogach jeżdżę. Konny jest dla mnie bardzo dobry tylko ta norma... Znaczników mi nie trzeba, grabek i ścieżek to już w ogóle, nawet mi się nie zapycha zbytnio i wysiadanie z ciągnika na każdym końcu pola i sprawdzenie to dla mnie nie problem. Chciałem siać wszystko rzutowo ale po próbie na jednym kawałku jęczmienia nie chcę, eksperyment się nie udał.

Opublikowano

Poszukaj takiego 2,25m ze skrzynią biegów, to trochę nowsze konstrukcje, ja isarie na części kupiłem za 1600zl a byla w dość dobrym stanie do siewu.  Będą znaczniki, ścieżki raczej trudno. No i są relatywnie tanie.

Opublikowano

Jak będzie blisko i tanio to może, nie chcę wydawać więcej niż 1800-2000zł na sprzęt używany 2-3 godziny w roku.

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz3512 napisał:

Ja tam byłem 2 x jak szukałem

Wielkie rozczarowanie 

Robił pod zamówienie a gówno zrobił 

Przed chwilą, PRIMO napisał:

A przypadkiem Rysiek @Rolnik1973 nie nabył swojej od tego samego gościa?

Nie, ja z kalinowić

Opublikowano (edytowane)

@jahooo

Co ty chłopie gadasz?? Mam takiego od 4 lat tylko 2,5m i porownanie go do konnego z dokładnoscia wysiewu to jak porownanie mercedesa i poloneza z tych samych lat produkcji. Jak zrobie  probe krecona i worki mam powazone to odchyłki mam +- 5kg, a w konnym to pewnie ze 20-30 kg było. To jest prosty sprzet, tu sie bardzo nie ma co popsuc, u mnie nie było jeszcze zadnej awarii, ja polecam kazdemu taki siewnik nawet zamiast poznaniaka bo tutaj przynajmniej redlice sa w jakiejs sensownej odległosci a nie jak grabie ktore wszystko ciagna przed soba.

Edytowane przez matisz
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, matisz napisał:

a w konnym to pewnie ze 20-30 kg było

Miałem posiać pszenicę 240kg/ha w tym roku konnym, według próby wyszło niby okej a w polu okazało się, że brakło jakiś 35kg. Tu problem tylko, że próba kręcona się nie zgadza z praktyką, pod każdym innym względem konny siewnik jest dla mnie bardzo dobry.

Opublikowano (edytowane)

Napisałem, że jakość porównywalna do konnego a ciężko znaleźć taki siewnik w dobrym stanie. Ojciec ma taki z 2 konnych i też nie ma problemu z ustawieniem dawki wysiewu. Kwestia sprzętu, jak zadbany to nie ma problemów. Mechanizm regulacji w starej hassi jest identyczny jak w polskim konnym, kwestia luzów i rdzy na denkach i albo utrzyma normę albo nie, a polskie były produkowane do połowy 90tych, a hassia ma pewnie z 50 lat. Dlatego sugeruje szukać czegoś młodszego typu Fiona, isaria że skrzynia biegów, większa szansa trafić coś mniej wyrobionego.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Też by fajny był. Szkoda, że dosyć daleko ale na przyczepkę powinien wejść. Ktoś tu na forum podobnego chyba miał, nie wiem czy nie @stempos1980🤔

Używam takiego tylko już na skrzyni olejowej nie mechanicznej.Bardzo dobre siewniki.Nic się nie zapycha duża skrzynia na ziarno,docisk redlic i belka pływajaca

1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Czyli lepiej dalej konnym. Właśnie zależy mi na wąskim bo po wąskich drogach jeżdżę. Konny jest dla mnie bardzo dobry tylko ta norma... Znaczników mi nie trzeba, grabek i ścieżek to już w ogóle, nawet mi się nie zapycha zbytnio i wysiadanie z ciągnika na każdym końcu pola i sprawdzenie to dla mnie nie problem. Chciałem siać wszystko rzutowo ale po próbie na jednym kawałku jęczmienia nie chcę, eksperyment się nie udał.

https://m.olx.pl/oferta/siewnik-isaria-2-25-CID757-IDGAY0l.html?reason=

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał

a wiesz jakie to wkurw...ce wsiadanie i wysiadanie, co chwilę dosypuj , zaraz będzie po sezonie i spokojnie coś kupisz, celuj w 2-2,25m o ile szersze  ci są nie potrzebne nordsten fiona czy isaria, przy tej szerokości masz min 200kg zasypu, docisk, znaczniki  i grabki z tyłu

Edytowane przez Stodoła
Opublikowano

Ja sieję tak mało zboża, że skrzynia w konnym wystarczająca. Grabki też nie potrzebne. Tylko tyle chcę żeby próbę kręconą metodą prób i błędów robić i żeby się w polu różniło o max 10kg/ha...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v