Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Łolek napisał:

Piszesz że  seriale w polityke nie wchodzą  ale ty jej nie  unikasz .Prywatne wolne media- a to się  ubawilem nie ma czegoś  takiego bo każdy  ma i musi dbać o swoje interesy 

A po za tym serial jak serial dla kogoś kto w tym robi to wiele scen to lipa albo ustawka i opisy jak dla nie powiem kogo  

Pierwsza seria byla najlepsza i ja po nikim nie cisne a wracając do twoich poglądów to dla mnie ani obecna wladza ani poprzednia nic mi za darmo nie dała  jedni warci drugich

Bo ja jestem osobą prywatną i jeszcze na szczęście mogę pisać o polityce i oceniać rządzących. Natomiast jeśli chodzi o np seriale ale i inne programy czy np sportowców normalne jest, że unikają polityki. Bo chodzi o reklamy sponsorów widów itd. I ja tego zauważ nie oceniam. Tylko piszę, że tak jest. Bo gdyby nie było to wielu widzów by się dowiedziało o sytuacji np tych co kukurydzę wiadrami noszą. I kto im zgotował taki los.

To, że te wszystkie seriale to ustawi to każdy o tym wie. Normalna sprawa i kuchnia telewizji. Ale przecież nikt nie każe oglądać. Jest cała masa innych programów. Po co oglądać na siłę coś co się nie podoba?

Może poprzednia władza nic nie dała. Ale takiego złodziejstwa nie tolerowali. Romańczuk broniony przez Ardanowskiego do dziś bierze pobory w Bielmleku. Komornik musi sprawę zakładać a by skrzywdzeni rolnicy nie musieli mu płacić.  Były senator pisu wyłudzał kredyty na podstawie sfałszowanych stanów magazynowych. W bankach pokazywał, że ma towaru na 180 milionów, którego nie było. Już za to powinien stanąć przed sądem. A go nawet nikt nie zatrzymał. A takiego starego chłopa co ma 70 lat skuli i kolanem do ziemi duszą. Bo może policjantowi coś nie tak powiedział.

5 minut temu, deSilva napisał:

Właśnie, jaki był powód zatrzymania? film pokazuje to co chce pokazać, nie wierzę że o tak wpadli i skuli chłopa. Policja przypomina milicję? milicja najpierw wpierdoliła by im po parę pał, a potem pytała się o dowód osobisty, więc do porównania jeszcze dużo brakuje.

Pałować jeszcze się boja bo jest Internet i dookoła masa świadków i wolne sądy. Ale uwierz mi gdyby to było gdzieś na osobności sam Gienek i oni to kto wie. Jeśli oni musza starego faceta co ledwo pół taczki ciągnie skuwać i na ziemię rzucać a potem do niej go kolanem dociskać to od milicji wiele już się nie różni.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
44 minuty temu, hubertuss napisał:

Tak tak jak już płaci to nie szanuje. Ja bym powiedział, że ludziom w jego okolicy żal d ściska i choćby pracy szukali to do niego nie pójdą. Bo bogaty a to ludzi kłuje co widać po tym forum. Teraz panuje socjalizm nadawali plusów. Ludzie w d*pie mają robotę. Ten co chce znajdzie robotę. Ale ilu siedzi i czeka na zasiłki po wsiach i miastach to się w głowie nie mieści. i za 10 tys miesięcznie do roboty by nie poszli. Bo wtedy zdrowie by nie pozwalało czy inny powód by się znalazł.

ta , znam takich nowobogackich 6 dni w tygodniu po 10 godzin by trzeba było za***rdalać u takich , akurat nie prowadzą oni gospodarstw rolnych ale myslą żę na wsi nie ma innych firm to za talerz zupy zatrudnią , niestety czasy się zmieniły .                   Niewiem skąd jesteś ale mało ludzi w moim regionie siedzi i czeka na zasiłek  

Opublikowano
Łolek napisał:

ani obecna wladza ani poprzednia nic mi za darmo nie dała  jedni warci drugich

👍👍👍👍👍👍 tylko patrzą jak chłopa ''wydoić'' lub z której strony oskubać

Zatrzymanie Gienia to niczyja jak ich samych wina Andrzeja Jarusia i Gienia gdyby bydła na podwórko nie puścili nie było by tego napisał bym więcej ale trzeba ''nową krówkę doić🙂

Opublikowano (edytowane)

O powód łatwo się domyśleć, tam ruch jest jak na dworcu, ciekawe czy w tych czasach byście byli zadowoleni jak do sąsiadów i do wsi zjeżdżało by się całe tałatajstwo skąd tylko się da i w ilościach poza wszelkimi ustalonymi normami. Ktoś nie może imprezy zrobić bo nie wolno, a tam imprezownia i balangi alkoholowe na całego. No i są donosy, a tacy Kołodziejczaki czy im podobni, wybierają co im akurat pasuje do uprawiania polityki i manipulują urywkami filmów w głowach internautów.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jarecki napisał:

ta , znam takich nowobogackich 6 dni w tygodniu po 10 godzin by trzeba było za***rdalać u takich , akurat nie prowadzą oni gospodarstw rolnych ale myslą żę na wsi nie ma innych firm to za talerz zupy zatrudnią , niestety czasy się zmieniły .                   Niewiem skąd jesteś ale mało ludzi w moim regionie siedzi i czeka na zasiłek  

Jestem z tego samego miasta co żona rolnika z Pokaniewa. Nie wiem jakich ty nowobogackich znasz. Ale ludzie są różni. A tych z Pokaniewa akurat znasz? Skąd wiesz jacy są? Młodzi ze wsi wyjeżdżają. Szukają lepszej pracy. Normalne, że przy krowach nie zarobisz tyle co np na budowie. Ale popatrz jak wzrosły ceny usług budowalnych. A mleko jest po tyle co 20 lat temu. Ja tam nie wiem czy on słabo płaci, czy nie szanuje. Nie oceniam go bo nie znam. Może po prostu nie ma na tych wioskach nikogo do roboty. A ci co zostali nie chcą robić.

Znajdź se Pokaniewo na mapie o i zobacz jaka to wioska. W tamtych okolicach ziemie słabe. Młodzi do miast uciekają. Sam mam gospodarstwo na takiej małej wsi i do pomocy jest jeden facet. Któremu się płaci od 20 zł na godzinę ale i on nie ma czasu. Bo jest przez innych rozchwytywany. Pracuje jeszcze w kurniku plus u kolegi stolarza. Poza nim nikogo do pomocy na wsi nie znajdziesz.

Takimi przykładami mogę ci sypać jak z rękawa. Wcześniej pomagał mi inny facet czasami. Oprócz tego jest elektrykiem ma papiery robił fuchy dla elektryków pomagał im w zleceniach. Chłop dostał zasiłek opiekuńczy na matkę. I teraz robotę ma w d*pie. Elektryki nie robi, nie pomorze itd. Bo najeb chodzi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Hubertus   nie ma zbytnio możliwosci finansowych takie gospodarstwo które jest w trakcie inwestycji na zapewnienie dobrych warunków pracy i płacy . po zakonczeniu inwestycji pewnie tak ale nie w trakcie choć akurat jest hossa na mleko . Jest tak jak Napisałeś , coraz mniej chetnych do pracy przy zwierzetach bo to jest nie normowana praca godzinowo .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Ja tam nie wiem jakie oni mają możliwości finansowe do płacenia pracownikom. Powyżej opisałem swój przypadek jak jest z ludźmi do roboty na wsi. Nawiasem mówiąc kolega stolarz też nie ma kogo zatrudnić za co najmniej 150 zł dniówki. A jak dobra robota to i po 200 daje. I nie ma. Nie ma u nas na wsi do pomocy oprócz tego jednego faceta. Za jakieś 10 lat ni będzie nikogo na wsi do pomocy na gospodarce. Bo facet już ma z 60.

Nie dawno rodzice wozili owies facetowi jak to u nas mówią za Bug. I zgadali się z jego żoną o pisowskim socjalizmie. U nich wójt porobił mieszkania socjalne biedocie. Co to niby pracy nie ma. Ale na wiosnę trzeba było krzaki ciąć przy drodze. Ogłosił, że szuka do roboty i zapłaci. Nikt nie przyszedł. Dopiero jak powiedział, że im zasiłki pozabiera to się towarzystwo łaskawi ruszyło.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Pytanie jeszcze ile godzin ta dniówka trwa za te 150 zł. bo może 8, albo 16, u takiego bambra, a to już jest duża różnica.   :P  Jednemu może się wydawać że dobrze płaci, a drugiemu że jest w obozie pracy.    :D

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Gdzieś tak od 8 do 18 max. Oczywiście stawa uzależniona od charakteru pracy. Jak deski przekładał to nikt mu 200 nie da. Ale jak np chałupę szalują czy coś innego to i 200 za ten czas dostanie. Stawka uzależniona od charakteru pracy.

Opublikowano

nie chce mi się cytować każdego z osobna więc odpiszę tutaj: śmiem twierdzić, że ci z pokaniewa mimo, że obracają milionami nie są wcale bogatsi niż Ci z haciek. co do słowa bogactwo: dziś jest, jutro nie ma. W jednej chwili może okazać się, że pieniądze niewiele znaczą. znam wielu zamożnych ludzi zabiegajacych głównie o mieć niż być, którzy doświadczyli nieszczęścia i momentalnie przewartościowali swoje życie.

Nie bogactwo materialne się liczy, a duchowe. rodzina, zdrowie, spokojny sen, przyjaciele, ludzie...

• Like 10
  • Thanks 1
Opublikowano

no dobra, ale co w nich tak Cię do nich akurat zniechęciło? bo mam wrażenie że jakoś najbardziej ich krytykujesz.

Opublikowano
karolr2 napisał:

Każdy ma swoje długi i problemy 90% rolników może o kanarach pomarzyć ba nawet nie wie co to jest a wyjechać to mogą traktorek na rynek i do agencji doplaty złożyć 

ja ani złotówki długu nie mam. nawet na raty nic nie biorę. problemów też, jedynie czasem kłopot jakiś. O kanarach nie myślę, bo Polska to cudowny kraj, tylko trzeba wiedzieć gdzie pojechać. co roku zabieramy się z rodzinką na kilkudniowy "urlop". traktorkiem na rynek tez pojadę jak trzeba. dopłaty złożyłem przez ewniosek jak wszyscy. jakbyś był rolnikiem to byś wiedział, że nikt nie jeździ do agencji żeby je składać. pozdrawiam.

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano

Hubertuss ano właśnie jak ty mówisz tamci za***ali mi mojej żonce kilkanaście tysi z ofe wiek emerytalny itd itp wiec ani jedni ani drudzy  

Na miejscu policji to bym tym kibicom po pale zapjerniczyl i do domów  ten cały cyrk pogonił 

Opublikowano (edytowane)

Na Kanarach w życiu nie byłem ale po kraju trochę pojeździliśmy z rodziną. Długów brak nigdy nie wziolem kredytu wszystko kupione za gotówkę. Maszyny choć używane to wiem że są moje. Zapomnialem zacytowac bo się wk.... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Co do słow ,, nie wstydze się gospodarstwa swojego '' akurat się zgodze  z tym co to powiedział , znam goscia około już 80 lat jak byłem u niego z 10 lat temu miał ze 40 sztuk bydła a wszedzie można było na bosaka chodzić ład i porządek wszedzie .

Opublikowano (edytowane)

Też mi coś. Gienek też wszedzie chodzi na bosaka. Tylko jak psy go zwjały to grzecznościowo filce przywdział. 😀

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, krilan06 napisał:

Nie wiem jaki był powód zatrzymania, pewnie Gienek był pod wpływem i się stawiał, ale i tak to nie jest powód do takiego traktowania człowieka, w Polsce policja ostatnimi czasy wyraźnie przypomina milicję obywatelską ze swych najgorszych lat

Panie krilan takie zatrzymania były są i będą , tylko teraz każdy ma smartfonka i kręci na potęgę , druga rzecz rzecz nic nie wiem o powodach  , a po trzecie policja nie jest od głaskania 

Byk jak mi się rozjuszy to nie głaszcze go po jajkach i czekam aż się uspokoi :ph34r:

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Może poprzednia władza nic nie dała. Ale takiego złodziejstwa nie tolerowali. Romańczuk broniony przez Ardanowskiego do dziś bierze pobory w Bielmleku. Komornik musi sprawę zakładać a by skrzywdzeni rolnicy nie musieli mu płacić.  Były senator pisu wyłudzał kredyty na podstawie sfałszowanych stanów magazynowych. W bankach pokazywał, że ma towaru na 180 milionów, którego nie było. Już za to powinien stanąć przed sądem. A go nawet nikt nie zatrzymał. A takiego starego chłopa co ma 70 lat skuli i kolanem do ziemi duszą. Bo może policjantowi coś nie tak powiedział.

To nie jest temat o polityce !!!

Jak chcesz się użalać to poszed do swoich koleżków ulmanków , racylkow i innych tego typu osobników

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

No cóż pis próbuje w Polsce budować reżim którego nieodzownym elementem była milicja obywatelska. Ca le szczęście Polak za mordę się nie da wziąć i społeczeństwo stawia opór. Bo gdyby nie te strajki i pochody, prywatne wolne media to już byśmy tego filmiku w necie nie obejrzeli.

Piątnica ma to w d. Senator piswoski Romańczuk tak okradł i zadłużył zakład, że nikt tego nie chce. Na dodatek Ardanowski go broni. Szkoda, że seriale nie mieszają się w politykę. Bo by wam powiedział na ile tys Bielmlek mu wisi za mleko i jak jest spółdzielcą to jeszcze 50 tys dopłacić musi. Moi sąsiedzi co to chwalili pis jak Boga przez pana pisiora popłynęli na prawie 80 tys. A wystąpili ze spółdzielni na początku 2020.

Tak tak jak już płaci to nie szanuje. Ja bym powiedział, że ludziom w jego okolicy żal d ściska i choćby pracy szukali to do niego nie pójdą. Bo bogaty a to ludzi kłuje co widać po tym forum. Teraz panuje socjalizm nadawali plusów. Ludzie w d*pie mają robotę. Ten co chce znajdzie robotę. Ale ilu siedzi i czeka na zasiłki po wsiach i miastach to się w głowie nie mieści. i za 10 tys miesięcznie do roboty by nie poszli. Bo wtedy zdrowie by nie pozwalało czy inny powód by się znalazł.

A gdzie ona powiedziała, że biedniejsze to wstyd prowadzić? Po co te głupie pytania zadajesz?

Zmienił bo Bielmlek zadłużony kolosalnie przez senatora pisu Romańczuka którego jeszcze w tamtym roku bronił sam Ardanowski już mleka nie bierze. Seriale w politykę nie wchodzą. Bo byś jeszcze usłyszał ile Bielmlek mu za mleko wisi i  jeśli jest spółdzielcą to jeszcze 50 tys będzie musiał zapłacić.

Muszą gdzieś wylać te pokłady zazdrości co to po każdym odcinku w nich wzbierają. Źle, że Andrzejowi dają kasę czy zbierają, źle, że w Pokanieiwie takie obory stoją. Bo na pewno pracowników nie szanują. Normalnie na każdym kroku żal d ściska co niektórym. Nie wiem po co co nie którzy ten serial oglądają?

Niby nie chcesz ich oceniać ale jednak to robisz.  A najlepsze jest, że nawet ich nie znasz, na oczy wżyciu nie widziałeś czy słowa nie zamieniłeś. Gdzie oni mówią, że są jacyś lepsi? Po prostu koleś kiedyś miał jaja i głowę by nabrać kredytów. Odważył się i teraz ma. Ma za co raty płacić. A na tym forum sami zazdrośni jadą po nich ile wlezie snując różne domysły.

Może i obciążona. Ale chłop miał jaja i łeb by kredytów nabrać. Ma za co je płacić i jakoś im się wiedzie.

Zgadzam się z tobą. Teraz to dla nie których to i Polska piękny kraj jest co zwiedzać itp ale jaja pozdrawiam wszystkich co byli za granicą i mają porównanie 

Opublikowano (edytowane)

Teraz nie da rady. Bo pewnie Gienek jakąś grzywne dostanie i trzeba będzie zapłacić. A przecież jeszcze łazienka czeka aby powstać. A tak swoją drogą brakuje mi jeszcze 10 tyś na widlaka chyba muszę bachnąć jakąś zrzutke. 

Edytowane przez Gość
Pomyłka.
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

nie chce mi się cytować każdego z osobna więc odpiszę tutaj: śmiem twierdzić, że ci z pokaniewa mimo, że obracają milionami nie są wcale bogatsi niż Ci z haciek. co do słowa bogactwo: dziś jest, jutro nie ma. W jednej chwili może okazać się, że pieniądze niewiele znaczą. znam wielu zamożnych ludzi zabiegajacych głównie o mieć niż być, którzy doświadczyli nieszczęścia i momentalnie przewartościowali swoje życie.

Nie bogactwo materialne się liczy, a duchowe. rodzina, zdrowie, spokojny sen, przyjaciele, ludzie...

Tak tak w jakiś sposób musisz się dowartościować.

Jak to co piszesz ma się do chłopaków z Plutycz? 

Edytowane przez karolr2