Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam podobna ilość bydła  i tak jak on dużo dzierżaw  i gdybym nie pracował to też bym nie miał z czego żyć. Oczywiście prowadzę inny poziom życia. Z jednej strony inarzekacie ze na gospodarce nie ma opłacalności a z drugiej strony chcecie zrobić z niego bogacza. 

Opublikowano
8 minut temu, dsbh napisał:

Nie myślałaś o jakiejś terapii leczenia agresji 🤔 😛 ?

Na marginesie nie ładnie nas tak oszukiwać. Przyznaj się o kogo właściwie chodzi, Andrzeja , Jarka czy o niebieskie krowy :D ?

To jest znów tylko moje zdanie. albo fantazja 🤣. Jeżeli wchodzisz w politykę to albo popierasz działania partii na dobre i złe, coś w stylu Denwera. Co by się nie działo on jest za. Lub od razu trzymasz dystans. Chwalisz co ci się podoba lub krytykujesz co jest sprzeczne z twoimi poglądami. W tym przypadku Andrzej raczej taki nie jest ale będzie piał peny pochwalne dla Agrounii bo mu prasę kupiła. Co do ciągnika to kapitalny remont silnika w c-330 czy t-25 to koszt ok. 5 tys. zł, kapitalka skrzyni podobny koszt a gdzie reszta i co mówić o remoncie większego ciągnika za taka sumę.. Teoria spiskowa :ph34r:. Według mnie osoby niezorientowane łyknęły informacje że zakład odstawił fuszerkę i zostawił biednych rolników z popsutym ciągnikiem.

Nikt się nie odniósł do audycji radiowej.

Sam miał bym dosyć. Co się dziwić sąsiadom czy policji która tam krąży, skoro tam się takie hece odbywają. Jeżeli ktoś bez pozwolenia gospodarza wchodzi do domu, to już jest patologia. Część przyjeżdża faktycznie zobaczyć panów z telewizji a część dla żartów, wypić z Eugeniuszem po secie.

Teraz się czepiam :ph34r:. 50 ha ziemi, 40 sztuk bydła, o koniach nie będę pisał i Andrzej gdyby nie dopłaty to nic by nie miał zysku :P. No i z opowiadań Andrzeja wychodzi na to że gospodarstwo w którym kręcą program jest na pokaz a trochę inne jest to u siostry. Czyli wszystko pod publikę. Ciekawe jak wygląda to drugie ?

Nie, no ja tak dla żartu 😉 najlepiej się nie wiązać z kimś takim, to nie trzeba będzie później podejmować takich drastycznych kroków. 

Te drugie widać czasem w programie, Andrzeja siostra tam mieszka, ostatnio ten źrebaczek tam właśnie był, podwórko i dom są bardziej zadbane. 

Takie to gospodarzenie że zysk żaden. Nawet Jarek mu mówił żeby postawil jakieś bydło mięsne, ale przecież Andrzej wie lepiej. 

4 minuty temu, karolr2 napisał:

Posiadam podobna ilość bydła  i tak jak on dużo dzierżaw  i gdybym nie pracował to też bym nie miał z czego żyć. Oczywiście prowadzę inny poziom życia. Z jednej strony inarzekacie ze na gospodarce nie ma opłacalności a z drugiej strony chcecie zrobić z niego bogacza. 

To tak jak my, ale nie pracujemy poza gospodarstwem. I żyć jest z czego. Nie wiem jak Ty, ale Andrzej jest kawalerem więc ma mniejsze koszty utrzymania, niż gdyby miał jeszcze żonę i dzieci. Poziom życia też ma oczywiście znaczenie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Karol on jak sam widzisz  nie jest osobą ambitną, nawet w kwestii łazienki wypowiedział sie wyraźnie, że  będzie bo musi być,, a mógł  przecież powiedzieć że  ją zrobi. Co do porównań to da się żyć tylko z gospodarstwa czego sam jestem przykładem, nawet jakby dopłaty nagle zniknęły to też śmiało sobie poradzę, trzeba  chcieć pracować i umieć liczyć

Edytowane przez Pigmei
  • Like 3
Opublikowano
Przed chwilą, karolr2 napisał:

Jest jaki jest,łatwego startu nie miał,też trzeba to wziąć pod uwagę w jakim otoczeniu się wychował. 

Oczywiście że tak. Tylko z podejściem "to nic nie da", nie korzystając z dobrych rad trudno mu będzie jakiś postęp osiągnąć, no chyba że z pomocą ludzi. Tylko żeby on szanował tę pomoc 🙁

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, karolr2 napisał:

Nie obrażaj sie ale  jak z 40 szt bydła  nie możesz  wyżyć  to co z Ciebie  za gospodarz ebnij to bo po co dokładać  

22 minuty temu, karolr2 napisał:

Nie obrażaj sie ale  jak z 40 szt bydła  nie możesz  wyżyć  to co z Ciebie  za gospodarz ebnij to bo po co dokładać  

• Like 1
Opublikowano

39 minut temu, slawek74 napisał:

a dostęp do wody non-stop mają ? a światlo w tych ciemnicach?

Lata u ludzi tak zwierzaki żyły. Ojciec to ogląda i jako wychowany od małego na wsi zawsze powtarza, ze co jak co ale zwierzaki zadbane. 

29 minut temu, dsbh napisał:

To jest znów tylko moje zdanie. albo fantazja 🤣. Jeżeli wchodzisz w politykę to albo popierasz działania partii na dobre i złe, coś w stylu Denwera. Co by się nie działo on jest za. Lub od razu trzymasz dystans. Chwalisz co ci się podoba lub krytykujesz co jest sprzeczne z twoimi poglądami. W tym przypadku Andrzej raczej taki nie jest ale będzie piał peny pochwalne dla Agrounii bo mu prasę kupiła. Co do ciągnika to kapitalny remont silnika w c-330 czy t-25 to koszt ok. 5 tys. zł, kapitalka skrzyni podobny koszt a gdzie reszta i co mówić o remoncie większego ciągnika za taka sumę.. Teoria spiskowa :ph34r:. Według mnie osoby niezorientowane łyknęły informacje że zakład odstawił fuszerkę i zostawił biednych rolników z popsutym ciągnikiem.

Ale po co ten wykład o wchodzeniu do partii na dobre i na złe? Andrzej do jakiejś partii wszedł a może już wyszedł? Co mnie to obchodzi kogo on popiera. Dużo ludzi jak pisałem jest zawiedzionych pisem i jego postawą wobec rolnictwa. Nie chcą do psl u to szukają innych alternatyw. Ludzie chwalą partie bo dostają stołki on chwali bo dostał belarkę. 

29 minut temu, nynka87 napisał:

No ale czego nie rozumiesz? Odbierał to nie zapłacił, miała być sprawa w sądzie. Skoro słyszałam to pół roku temu to może ona już była, a może jeszcze nie.

Czepiasz się szczegółów, ale fakt, że nagadał przed kamerą, że źle traktor naprawili, mimo że sam chciał poprawić tylko wygląd a nie mechanikę, wcale Ci nie przeszkadza.

Przecież nie musisz czytać co piszę, ani tym bardziej w to wierzyć, słuchaj Andrzeja na Fokus tv, o to im chodzi 😉 

Nie rozumiem twojej postawy. Wpadłaś na kłamaniu jak małe dziecko. Co to się gubi i raz pisze tak raz tak. Najpierw pisałaś, ze będzie sprawa. Potem jak napisałem, ze rok minął i sąd w Bielsku jest to piszesz, że może już byłą. Czyli nie wiesz jak było tylko zmyślasz. A co do tego, że kłamali w sprawie tego jak traktor naprawili to co ma mi przeszkadzać lub nie. Do sądu mam ich podać. Napisałem, ze kłamali. Mało tego pisałem o tym tutaj jakiś czas temu o czym też wspomniałem.

3 minuty temu, Pigmei napisał:

Karol on jak sam widzisz  nie jest osobą ambitną, nawet w kwestii łazienki wypowiedział sie wyraźnie, że  będzie bo musi być,, a mógł  przecież powiedzieć że  ją zrobi. Co do porównań to da się żyć tylko z gospodarstwa czego sam jestem przykładem, nawet jakby dopłaty nagle zniknęły to też śmiało sobie poradzę, trzeba tylko chcieć pracować i umieć liczyć

Może ci się wydaje, że byś se poradził. Może byś se poradził bez tych dopłat. Jedno jest pewne gdyby je zabrali poziom twego życia radykalnie by spadł. Szczególnie w latach gdzie występowały by nie urodzaje czy spadki cen płodów byś cienko piszczał. Tak jak każdy rolnik teraz bez dopłat.

• Haha 1
Opublikowano

Heh dobry jesteś 

3 minuty temu, Łolek napisał:

Heh dobry jesteś 

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Pytanie jakie kto ma potrzeby życiowe. Przeżyć biologicznie tj nie umrzeć to pewnie i z 4 krów byś dał radę.

Opublikowano (edytowane)

Hubertus w mojej kwestii sporo masz  błędnych domysłów,  wychowałem się i zacząłem gospodarzenie jeszcze zanim weszliśmy do unii z suszowego nigdy nie korzystałem , z dotacji na kredyty też bo nigdy ich nie miałem,  , pakietów RŚ nie mam,  nawet na inwestycje w gospodarstwo po policzeniu to przeznaczam  dużo więcej niż mam z tych dopłat, a w tym roku / półroczu/ to pobiłem rekord wydatków na inwestycje  i żyję . Na serio

Co do warunków dla bydła to jest wymóg Cross Compilance, tego to ani weterynaria ani ARiMR nie podaruje,, Te wymogi to minimum dla warunków, a co było kiedyś to minęło bezpowrotnie

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
10 minut temu, karolr2 napisał:

Heh dobry jesteś 

Heh dobry jesteś 

Wiem , ale dziękuję ze mnie doceniasz

Hubertuss myślę  że  o życiu  wiem trochę  więcej  niż  ty bo podobnie jak Pigmei nigdy z niczego  nie korzystalem a zawdzięczam wszystko  ciezkiej pracy często po nocach kosztem zdrowia  wiem też  co znaczy  mieć w portfelu tylko kilka złotych  i jak patrzę i slucham takiego gościa  jak Andrzej  to mnie uj jasny strzela 

Gienek  może  i pije ale sam wychował  troje dzieci a ten walkon co  a ma już  tylko38 lat 

• Like 2
Opublikowano

Zara bym ..dolnąl ,

Wystarczy posłuchać  siostry Andrzeja co o tym wszystkim  mówi ale ten bramy nie zamknie  i nie pogoni tego towarzystwa bo by się  datki skończyły proste i logiczne 

A na siłę  by mi się  w podworko pchali to byl.by ich pierwszy i ostatni raz 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Pigmei @Łolek to nie pozostaje nic innego jak zrezygnować z tych dopłat. Jak wam się tak dobrze żyje to po co wam one? Ja nie napisałem, ze na pewno byście sobie nie poradzili. Ja napisałem, że poziom waszego życia radykalnie by spadł. Z tym radykalnie to może trochę przesadzam. Bo nie wiem czy macie ONW. U nas z ONW to jest około 1 tys na ha. To jest naprawdę duży zastrzyk gotówki nawet dla dobrze sobie radzących gospodarstw o większym areale. Bo w zasadzie pokrywa ci całe koszty produkcji. To co zbierasz masz za darmo.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

Łolek im nie wytłumaczysz to takie kopanie się z koniem...

A ty znowu jakieś dziwne zabawy oferujesz. Jak pisałem ci już pewnie z autopsji. Jak proponowałeś walenie głową w drzewo czy ścianę. Tylko wiesz jak to jest. Ludzie patrzą na ciebie i raczej nie będą naśladować.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

@Pigmei @Łolek to nie pozostaje nic innego jak zrezygnować z tych dopłat. Jak wam się tak dobrze żyje to po co wam one? Ja nie napisałem, ze na pewno byście sobie nie poradzili. Ja napisałem, że poziom waszego życia radykalnie by spadł. Z tym radykalnie to może trochę przesadzam. Bo nie wiem czy macie ONW. U nas z ONW to jest około 1 tys na ha. To jest naprawdę duży zastrzyk gotówki nawet dla dobrze sobie radzących gospodarstw o większym areale.

Pamietasz czasy przed dopłatami  ile kosztował  nawóz  pasze czy środki  ochrony te dopłaty  wbrew pozorom  nie zostają w portfelu rolnika chyba że ktoś  robi tylko tak po łebkach 

Opublikowano (edytowane)

A myślisz gdyby dopłat nie było to by nie podrożało. To jest błędne myślenie. Pomyśl ile podrożał prąd, gaz potrzebny do produkcji moczniku w dużych ilościach, paliwa, pensje. Sam zus w latach 2017 2020 podrożał z 1070 do 1500. Weź sobie jakiś produkt na który nie ma odpłat i porównaj ile kosztował w 2004 roku a ile teraz. Przez dopłaty może i coś tam na początku podrożało. Ale podwyżki są wynikiem dużo większej ilości czynników niż tylko dopłaty

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, hubertuss napisał:

@Pigmei @Łolek to nie pozostaje nic innego jak zrezygnować z tych dopłat. Jak wam się tak dobrze żyje to po co wam one? Ja nie napisałem, ze na pewno byście sobie nie poradzili. Ja napisałem, że poziom waszego życia radykalnie by spadł. Z tym radykalnie to może trochę przesadzam. Bo nie wiem czy macie ONW. U nas z ONW to jest około 1 tys na ha. To jest naprawdę duży zastrzyk gotówki nawet dla dobrze sobie radzących gospodarstw o większym areale.

No widzisz, w mojej gminie nie ma ONW, sąsiednich owszem , poziom życia by nie spadł ani trochę tylko co najwyżej  z uszczuplonych inwestycji komfort  i wydajność pracy  by spadł  a uzaleleżnienie się od ciągłego brania usług skutkowało by  zbiorami plonu i różnej jakości a to znowu na cenę. Chcesz bym zrezygnował z przysługującego mi wsparcia i funkcjonował na równi z konkurencją? To wymaga jakiegokolwiek komentarza? xD

Edytowane przez Pigmei
  • Like 1
Opublikowano

No właśnie niby dopłaty nie potrzebne każdy funkcjonował by bez nich. Ale jak powiesz czy napiszesz, weź zrezygnuj to znajdzie się wytłumaczenie. I ja to rozumiem. Bo każdemu ta kasa się przyda. Zwłaszcza jeśli wszystko drożeje. A przecież dopłat nie wprowadzono wczoraj a drożeje.

Opublikowano
hubertuss napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał:

Łolek im nie wytłumaczysz to takie kopanie się z koniem...

A ty znowu jakieś dziwne zabawy oferujesz. Jak pisałem ci już pewnie z autopsji. Jak proponowałeś walenie głową w drzewo czy ścianę. Tylko wiesz jak to jest. Ludzie patrzą na ciebie i raczej nie będą naśladować.

https://youtu.be/fRxXHLkQUBU