Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy ma taki 6 rzędowy talerzowy od dwóch sezonów. W tamtym roku siał u mnie i jeśli chodzi o jakość siewu to dobrze równo sieje. Ogólnie to sekcje wysiewające podobne jak w gaspardo. Niektóre detale nieestetycznie wykonane ale cena jest przyzwoita jak za takie wyposażenie. Z pół roku temu jak pytałem o taki 4 rzędowy (talerze duży zbiornik z kwasówki i mikrogranulatem) to kosztował 45 netto.

• Thanks 1
Opublikowano

Te aparaty nie są gaspardo tylko na licencji. Gdzieś w Google takie info znalazłem. 

Ja potrzebuje taki żebym mógł siać rozstaw 45 cm i 75 cm, żeby miał duży zbiornik, i wszystkie sekcje talerzowke.

O co kaman z mikrogranulatem? 🤔

To jest jakiś nawóz? 

Opublikowano

Mam taki siewnik od dwóch sezonów posiał około 150 ha  kosztował około 40 netto . Pierwszy sezon bezawaryjne nie licząc plastikowej tulejki która była pęknięta przy składaniu koszt 20zl bo nie chciałem czekać na serwis . W tamtym roku łożysko na znaczniku w talerzu od nawozu i jedno w kółku dogniatajacym , ogólnie są tam ruskie i indyjskie łożyska to trzeba się spodziewać kolejnych . I trzeba dodać że sieje w różnych warunkach kamienie piaski ciężkie zbrylo e gliny . Miałem też rozkmie bo dość często komputer pokazywał że nie sieje 4 sekcja okazało się że jest tam za mała osłona i gdy słońce pada na fotokomórkę włącza się alarm . Siewnik sieje dość dokładnie nie ma co do tego zastrzeżeń o ile nie przekracza się 7km/h. Tarczki wysiewający pasują z gaspardo. I zbiornik od nawozu dobrze jest wyczyścić co 20-30 ha bo zbiera się "mąki" która się zbryla i zatyka i ciężko  ustawić normę . Pracuję nim agrofarmem 420 100km .Ogólnie jestem zadowolony za te pieniądze chyba nic lepszego się nie dostanie  

• Thanks 1
Opublikowano

Super, że jest ktoś kto taki ma. Nic tańszego nie znalazłem. Masz czterorzędowy? Można zmienić rozstaw sekcji? 

10 minut temu, Bartek933 napisał:

W mikro.. a ile chcesz siać rocznie ha?

Muszę kupić zestaw do siewu bezpośredniego lub z nawożeniem okołonasiennym na MR. Początkowo chciałem coś w stylu Agromasz SN300T, ale ze sytuacja ze zbożami każdy wie jaka jest to nie będę się pcheł chyba w tego typu siewnik. Poza tym mam czym siać zboże i usługodawców nie brakuje w tym zakresie. Gorzej z siewnikiem do kukurydzy bo każdy chce siać na już i trzeba czekać. Idąc dalej będę odchodził jak najbardziej od uprawy zbóż i przechodził na inne rośliny, które siejemy w szerokich rzędach. ;)

Opublikowano

Na szczęście miałem trochę więcej niż 3 t. Aczkolwiek w okolicy rekordzista miał 23 t z 10 ha. 

Jeszcze chce wejść w buraki, rzepak i te konopie. To wszytsko można siać w 45 cm. Sąsiad ma posiane na jednym polu bezorkowo siewnikiem zbożowym i punktowo. Na razie wyglądają pięknie. Ten w 45 cm ma większą liście. Na razie to tyle z różnic. I korzeniu nic nie wiem.

Opublikowano

Dużo ludzi tak gada a mija  po 10-15 lat i jeszcze nie zrezygnowali. :)

mnie ratuje odległość od cukrowni. Z każdego pola widzę silosy 😅

nawet teraz szukają doradcy terenowego do spraw kontraktacji. 

Opublikowano

Odległość nie gra żadnej roli, nie ważne czy masz kilometr czy sto

Do rzepaku nie powiem chciałem siać gammą ale za wolno by to szło.

Delta z Unii ile kosztuję? i agromasz miał chyba też miał wprowadzić taki siewnik

Opublikowano

Ale nie w południowej Wielkopolsce, kukurydza i buraki w tym roku pod kreską. Czwarty rok buraki odstawiam na siebie i tylko jeden rok był satysfakcjonujący pod względem plonów, jeszcze z dwa lata poniżej 50t  z ha i wole pyrki zasadzić w to miejsce

Opublikowano

Najwięcej kasy z ha w latach 17 i 18 miałem z kukurydzy. W tym wyszedłem na zero.

Odległość od cukrowni ma znaczenie. Koszt transportu. Chyba, że już tego nie bora pod uwagę.