Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

U mnie to samo. Zniwa kukurydziane zakonczone w piątek - 4-go grudnia.

Sprzedane do lokalnego skupu na górnym śląsku  w okolicy Pszczyny po 405zl/netto/tona przy 30%. (-12zł za każdy % powyżej 30tu)

Wilgotność u mnie kukurydzy zależnie od terminu koszenia i pola, wahała się od 30.4 do 35,5%.

Edytowane przez smertin
Opublikowano

miał ktoś doświadczenie z ,,kozacką kukurydzą"? na fb jest profil i oferują miedzy innymi teraz pakiet testowy na dwa ha za 760 zł w skład którego wchodzi po worku 80 tyś nasion odmiany Premiia oraz dżekpot obie FAO 210. Ogólnie to w internetach ciężko znaleźć coś na ich temat. 

Opublikowano

z samego fao mozna wywnioskowac ze to kukurydza nie na poludnie polski i plonu jakiegos duzego nie mozna sie spodziewac, u nas minimum to 240..ogolnie i wyzsze fao tym plon powinien byc wiekszy.

u mnie wyszla wilgotnosc 29-30 %, plon ok.13 t z ha ,plus to co dziki i sarny zjadly,

Opublikowano
Dnia 8.12.2020 o 11:45, smertin napisał:

Sprzedane do lokalnego skupu na górnym śląsku  w okolicy Pszczyny po 405zl/netto/tona przy 30%. (-12zł za każdy % powyżej 30tu)

Wilgotność u mnie kukurydzy zależnie od terminu koszenia i pola, wahała się od 30.4 do 35,5%.

gdzie dokładnie oddawałeś? 12zł netto z ceny za tonoprocent?

to fajnie Ci jacus wyszła :)

Opublikowano

Tak - 12% od ceny netto za tonoprocent.

Oddawalem do Jozefa Pieczki w Pszczynie.

sredni plon wyszedl ~12,5tony/hektar i tak jak poprzednik - uwrocie + całe pasma pod lasami - wyjedzone przez dziki/sarny/bażanty czy inne barachło...

Opublikowano

producenci kurczkow narzekaja na de heus ze ciagle podnosi ceny paszy a cena skupowanej pszenicy czy kukurydzy nizsza o 100 niz gdzie indziej ,chyba 620  proponowali po zniwach za pszenice....tak wyglada brak konkurencji.

bioagra proponowala 405, ogolnie trudno sie dowiedziec kto ,gdzie i za ile sprzedaje,

Opublikowano
Dnia 11.12.2020 o 19:56, Jurek87 napisał:

Sprzedalem dwa auta suchej po 740netto zabrana z podworka , sokołów podl.

robili analizę na zawartość don bo jest z tym problem w moim rejonie 

Opublikowano

Emil39 napisał:

Za 500 zł t 30% pisali by który szybciej 

Ja do Jeleni jednak nie należę😂😂😂. Jak chcesz to sobie podpisuj, ale ja nigdy żadnej śmiesznej umowy nie podpisze.Co z tego ,że będziesz miał te 30% jak i tak Cię na wilgotności oszukają.I co Ci wtedy zostanie z tych niby 500zl?

Opublikowano

475 byłoby gut 450 trochę mało do ceny suchej teraz ,kiedy bioagra wchodziła na teren Psk a to dawali 400 przy cenie suchej ok.580-600, teraz do suchej 740 to 500 za mokrą powinno być ok. ale z pisaniem czekam do maja czerwca może giełdy spadną do tego czasu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v