Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

de heus spytkowice -370 zl netto za 30 %  kazdy procent w dol  plus 8 zl, w gore 12 mniej..

jak ktos chetny to po niedzieli mozna oddawac bez kolejki 😛.  zapisy na koniec listopada.

Opublikowano
alfa napisał:

U mnie za 30 % 410. Plon najlepszy zapowiada się z z 9241 ale jeszcze postoi sobie. 8500 dała zaje......  20.3 tony przy 35 % nie ustępowała jej 9027 

20.3 tony? pięknie. ja większość mam właśnie 9241 , a na lepszych glebach 9074 . tak to zawsze N86 i naprawdę świetna odmiana ale niestety nie radzi sobie z wiatrem w późniejszych fazach, i jednak potencjał plonowania ma mniejszy od tych dwóch.

Opublikowano
9 godzin temu, Bartek72511 napisał:

20.3 tony? pięknie. ja większość mam właśnie 9241 , a na lepszych glebach 9074 . tak to zawsze N86 i naprawdę świetna odmiana ale niestety nie radzi sobie z wiatrem w późniejszych fazach, i jednak potencjał plonowania ma mniejszy od tych dwóch.

Z kws odszedłem na dobre a w tym roku mi zabrakło i od szwagra na 2 ha wziąłem walterinio kolba niby piękna duża ale ważę ziarno z kolby i tylko 210 do 240 waga 

Opublikowano
17 godzin temu, Bartek72511 napisał:

N86 to już archaiczna odmiana, szkoda jej siać. Kilka lat temu dobra była

Opublikowano
12 godzin temu, alfa napisał:

Z kws odszedłem na dobre a w tym roku mi zabrakło i od szwagra na 2 ha wziąłem walterinio kolba niby piękna duża ale ważę ziarno z kolby i tylko 210 do 240 waga 

myślisz że wazenie z kolby jest miarodajne  zerwałem trochę kolb kukurydzy i  waga ziarna bez kolby  ok 380-415 g (19-21 rzędów ziarka) wysiew 85 tyś na ha wilgotność 37 mimo że liście całkiem zielone. Jakiego plonu mogę  sie spodziewać ??

Opublikowano
3 godziny temu, wladirol napisał:

myślisz że wazenie z kolby jest miarodajne  zerwałem trochę kolb kukurydzy i  waga ziarna bez kolby  ok 380-415 g (19-21 rzędów ziarka) wysiew 85 tyś na ha wilgotność 37 mimo że liście całkiem zielone. Jakiego plonu mogę  sie spodziewać ??

Z czego takie kolby to może 10-20%. Kombajn zweryfikuje rok temu to samo mialem, czlowiek tak ma że zawsze lepsze wybierze do testu a wyszło realnie 11.6 tony z hektara z calosci

Opublikowano
4 godziny temu, wladirol napisał:

Jest miarodajne wchodzisz w środek pola kładziesz mdtrowke 5 metrową liczysz ile roślin na 5 metrach w 4 5 rzędach bierzesz średnia. Obliczasz obsadę na ha. Następnie zrywasz 10 kolejnych kolb im więcej tym lepiej warzysz dzielisz przez np 10 obliczasz wagę średnia razy liczba roślin na ha i masz wynik. Jeśli pole równe kukurydza równa jest dokładne jak cholera 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v