Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najwięcej raczej do Wipaszu. Jest też konkurencja w Halasach bodajże, Mirpasz, z początku sezonu wyrwali się z ceną ale szybko się przytkali i już ponoć niżej od Wipaszu płacą.

Jest jeszcze ten, co ukradł Claasa z Horschem https://www.slowopodlasia.pl/wiadomosci/15410,radny-przyznal-sie-do-kradziezy-policjanci-znalezli-przy-nim-narkotyki i ponoć obiecuje najwięcej, ale nie wiadomo czy się nie ulotni i wtedy ani ziarna ani kasy :P

Opublikowano

ten Agro skup z makarówki na prawdę ładnie gada przez tel, za 120 dni terminu płatności obiecuje +45 zł do tony macie z nim jakieś doczynienia? wypłacalny?

Opublikowano (edytowane)

Makarówka to kraina latających siekier:D

Dzień ki za namiar jutro się dowiem co to za typ bo mam tam znajomych.

Nie wiem czy to o tym mowa co daniel napisał.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.11.2021 o 06:08, kristof85 napisał:

panowie podpowiedzcie gdzie robię błędy podczas suszenia. posiadam suszarnie drzewicz SC 345 o pojemności 12m3 na gaz. nie mogę zbić kukurydzy do 14 %. podczas suszenia temperatura powietrza wynosi 105 stopni(taka jest maksymalna wartość do której mogę nagrzać powietrze). temperaturę ziarna ustawiłem na 65 stopni. jak suszarnia nagrzeje kukurydzę do tej temperatury to wilgotnościomierz pokazuje 16.5 do 17.5%, po ostudzeniu jest 16%. co jest nie tak?(ziarno miało 35 %wilg)

suszę teraz kukurydzę na 2 etapy. do 18-19 % z 35% potrafi mi zbić w 4 godziny już z schłodzeniem. ale poniżej to jest mordega. przy próbie zbicia w jednym etapie doszedłem do 16% przy 8godzinnym cyklu.

Ponad 10 lat suszę słomą średnio 500 600 t rocznie pedrotti 9 t podniesiona na 12 t 4 zasypy na dobę bo pieca nie można wygasić .Suszę do 17-18 % gorąca jest wysypana na przyczepę z podwójnym dnem i przez 1,5 godziny jest leciutko przedmuchiwana gorącym powietrzem .Gdy na spodzie QQ osiągnie 13,5% zwykle 1,5h  na wierzchu 16 % (tak niestety nierówno  dosycha ) włączam schładzanie po rozładunku i wymieszaniu  średnio 14- 14,5 % .Koszty 2-3 bale słomy na 12 t x 20 zł prasowanie i zwożenie 8000 kwh na 600 t z fotowoltaiki plus odpady QQ peletowane do ogrzewania domu na zimę  full ekologia tylko trochę roboty polecam  

temperatura powietrza 100 do 110 *C temperatura ziarna do wysypania 45*C 

Edytowane przez RU68
Opublikowano
5 godzin temu, Strongman napisał:

Makarówka to kraina latających siekier:D

Dzień ki za namiar jutro się dowiem co to za typ bo mam tam znajomych.

Nie wiem czy to o tym mowa co daniel napisał.

Tak, właśnie o nim mówię. Ja bym był ostrożny

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, RU68 napisał:

Ponad 10 lat suszę słomą średnio 500 600 t rocznie pedrotti 9 t podniesiona na 12 t 4 zasypy na dobę bo pieca nie można wygasić .Suszę do 17-18 % gorąca jest wysypana na przyczepę z podwójnym dnem i przez 1,5 godziny jest leciutko przedmuchiwana gorącym powietrzem .Gdy na spodzie QQ osiągnie 13,5% zwykle 1,5h  na wierzchu 16 % (tak niestety nierówno  dosycha ) włączam schładzanie po rozładunku i wymieszaniu  średnio 14- 14,5 % .Koszty 2-3 bale słomy na 12 t x 20 zł prasowanie i zwożenie 8000 kwh na 600 t z fotowoltaiki plus odpady QQ peletowane do ogrzewania domu na zimę  full ekologia tylko trochę roboty polecam  

Piec gdzies kupowales czy sam zrobiles?

Opublikowano

Agro-skup z makarowki handlowałem z nimi na wiosnę termin 30 dni po upływie dwa tygodnie wydzwaniania i dopiero po dość ostrzejszej rozmowie "łaskawie" zapłacili za zboże więc radzę tak ostrożnie podchodzić do tematu.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Jurek87 napisał:

Piec gdzies kupowales czy sam zrobiles?

Zleciłem według mojego pomysłu i o dziwo wyszło .Na dzisiejsze ceny stali   szamotu i robocizny  chyba 100 tyś może nie wystarczy ale w skali sezonu oszczędność 50 tyś więc amortyzacja błyskawiczna 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 3.11.2021 o 21:10, RU68 napisał:

tylko musisz znaleźć chętnych na sprzedaż słomy + plus czyszczenie pieca po każdej dobie - kiedyś mi tak mówiła osoba co taki piec użytkuje. On miał rurę wyłożoną w środku szamotem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v